Gustaf Rauer photo
Gustaf Rauer

- 19 mar, 2019

Inför allsvenskan 2019: Hur ska Malmö FF ta nästa steg?

Allsvenskan är runt hörnet och den 31 mars drar det äntligen igång. Mycket har hänt sedan förra året och mycket ska ske. Favoriter till att vinna guldet i år är Malmö FF och laget har en otrolig bredd i sin trupp med exempelvis det senaste norska nyförvärvet Jo Inge Berget. Andra topplag i Sverige har dock visat sig utmana laget från Skåne. Med AIK:s guld i allsvenskan 2018 finns det en revanschlusta i Malmö till denna säsong 2019. Idag listar vi de olika scenarion som vi tror klubben behöver ta för att ta nästa steg, både varumärkesmässigt som sportsligt.

Köpa in dyrare spelare

Med en pengasäck som heter duga i svenska mått mätt behöver man hitta spelare som kan prestera på en högre nivå och ta klubben uppåt i den europeiska hierarkin. En uttalad målsättning är att gå till europaspel varje år, något som kräver bra spelare samt trupp.

Om spelare ska vilja gå till en mindre bra liga såsom allsvenskan behöver MFF visa sina muskler i förhandlingar. Klubben har gjort det bra genom att värva in relativt billigt de senaste åren, något som behöver förändras om man vill komma upp till en ny högre nivå. Inte att endast värva för 20-25 miljoner svenska kronor utan att kombinera och hitta en bra balans mellan dessa två.

Låna ut spelare till allsvenskan

MFF har dock redan börjat göra detta mer och mer även om det mest är utlåningar till superettan. De spelare som inte platsar i laget men ändå har en framtid i klubben kan här ges en möjlighet till de som inte kan konkurrera i detta nu. Andra klubbar i allsvenskan skulle ha stor nytta av en som till exempel Samuel Adrian och han skulle få värdefull speltid och matchning på en bra nivå.

Sammarbete över gränserna

Om det skulle vara i praktiken över gränserna eller inte behöver inte vara huggit i sten. De svenska gränserna kan mycket väl duga väl och klubbar i Halland, Småland och Blekinge ligger nära till hands, något som MFF redan gör. Andra sidan av Öresundsbron är också en möjlighet som inte är utforskat och om intresse finns av ett sammarbete och utbyte av kunskap borde ses över.

MFF har sammarbetat med klubbar i Sverige men aldrig i Danmark trots den geografiska närheten. Genom detta tillvägagångssätt kunde man scouta spelare även i Danmark som man är intresserade av och konkurrera med FC Köpenhamn. Om detta skulle kunna ske i praktiken eller inte är svårt att säga eftersom klubben inte har visat något sådant intresse ännu i alla fall mig veterligen.

Lag i damallsvenskan

För att yterliggare öka sin status och varumärke i Sverige såsom i världen hade ett damlag varit på sin plats. Baksidan med att genomföra detta är att Rosengård konkurrerar i så fall med MFF om att ha elitfotbollsverksamhet för både herrar och damer i Malmö. Om dessa båda föreningar hade kunnat ha två damlag som konkurrerar med varandra i staden återstår att se.

En möjlig lösning kan vara att sammarbeta med Rosengård och kombinera dessa två. Att herrlaget är sammarbetsklubb till MFF:s herrlag och damerna byter namn till Malmö FF. Om detta är en hundraprocentig lösning eller ej kan man diskutera. Vad man kan säga är att skapa en damsektion i MFF hade gjort klubben oerhört positivt.

Gustaf Rauer

Gustaf Rauer is an old Sportal veteran, who wrote on the site already between 2013 and 2015. After a few years of absence, he was back in the autumn of 2018, and became a welcome new addition. Gustaf has a broad area of ​​knowledge and follows more or less all football. He has previously written for Norra Skåne and Fotbolliblekinge.In addition to writing for Sportal, Gustaf Rauer studies journalism at Lund University. He is also a big Football Manager enthusiast.

127 Artiklar