Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 6 feb, 2018

Dalkurds lagkapten: ”Jag är besviken på Kim Bergstrand”

I november förra året bekräftades det att Dalkurd flyttar till Uppsala. Sirius tränare Kim Bergstrand sade då att han hade lust att lägga av. Nu svarar Dalkurds lagkapten Rawez Lawan på uttalandet.

När det blev klart att Dalkurd FF flyttar sin seniorverksamhet från Borlänge till Uppsala reagerade Uppsalalaget IK Sirius tränare med stor besvikelse.
– Vi har fajtats om varenda millimeter i sex år, sade Kim Bergstrand. Vi har haft usla träningsförutsättningar och kan inte ens få en tillåtelse att få bygga ett gym. Vi får fajtas för allt. Vi har träningsplaner som inte håller måttet och Studenternas som inte håller måttet. Allt får vi fajtas för hela tiden och får ingenting . Sedan kommer det en ny klubb och då ska man lösa allting. Det är skrattretande att man inte försöker göra det rimligt för dem som redan är här, säger Bergstrand.
– Jag har lust att lägga av, fortsätter han. Jag är riktigt less. Det här är den absolut värsta dagen för mig i Sirius. Det här har tagit så mycket energi av Sirius så det finns inte.

”Vi skulle kunna göra Uppsala till Sveriges främsta idrottsstad”

Dalkurds lagkapten Rawez Lawan svarar nu på Kim Bergstrands utspel, när han talar med Fotbollskanalens Olof Lundh i dennes podcast.
– Jag förstår inte Sirius utspel mot oss, helt ärligt. Här kan vi göra Uppsala till Sveriges främsta idrottsstad. Med två allsvenska klubbar, de har bandy som är ganska bra, de har amerikansk fotboll, de har basket. Uttalandet från en tränare i Sirius (Kim Bergstrand, huvudtränare) gjorde mig som medborgare väldigt ledsen. Jag tänker också på Siriusspelarna som får läsa det uttalandet, vad är det för signaler du sänder ut, när kaptenen av skeppet säger en sådan sak. Vad händer när ni får en riktig motgång då?

Rawez Lawan förklarar ytterligare hur han tycker att Bergstrand borde se på saken.
– Du borde se fram emot det här istället, säger Lawan. Vi ska göra Uppsala till en bättre stad. Ni har era anhängare och jag lovar att vi kommer att nå ut till dem som ni inte når ut till. Så simpelt är det. Innanför de vita linjerna är det rivalitet, inget snack om saken. Men utanför så kan vi bygga och höja Uppsala tillsammans.

”Dalkurd gör mer för samhället än någon politiker”

Dalkurd startades 2004, för att skapa en sysselsättning åt ungdomar. Lawan påpekar Dalkurds positiva effekt på samhället.
– Jag tycker att det Dalkurd gör i samhället är mycket mer än vad jag personligen har sett någon politiker göra. Vi har en ungdomsverksamhet i Borlänge som vi fortfarande driver där vi har 350 ungdomar. Det kostar ingenting att spela för akademin i Dalkurd. Vilka ungdomar tror du då dras till oss? Jo, de som inte har resurser. Vi bryter barriärer. De kommer hit från olika kulturer och får träffa varandra och får uppleva varandras kulturer. De spelar hos oss och får dela upplevelser och erfarenheter med varandra, och vi förbereder dem för nästa steg i livet utan att det kostar någonting. Jag önskar att alla svenska klubbar tog efter, säger Lawan.

Rawez Lawan tycker att man ska försöka förena människor via sporten, istället för att jobba emot varandra.
– Varför säger Kim Bergstrand så här? undrar Lawan. Sport och musik kan förena människor. Det är så mycket annat som skiljer oss utöver det, så varför inte använda en av de här plattformarna för att förena oss. Det är därför jag blir besviken.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2486 Artiklar