Diego Maradona kommer aldrig att dö

La Bombonera är nedsläckt, och det enda ljuset kommer från läktaren tillhörande den person som lyst upp arenan, klubben och staden i 40 år. Utanför stadion, på Buenos Aires gator, har en miljon människor samlats för att ta farväl av sin ikon. Boca- och Riversupportar gråter i varandras armar, och långt fler tårar än så har fallit under denna utlysta landssorg.

Drygt tusen mil nordöst utspelar sig liknande scener. Neapels invånare har vallfärdat till San Paolo, och på vägen dit har de bugat och bockat inför kvarterens alla väggmålningar av deras nu bortgångne ledare. Men frågar du dem, så kommer han leva för evigt.

Den bäste någonsin? Kanske. Den störste? Helt klart. Diego Maradona var så mycket mer än en fotbollsspelare. Han var fattigdomen och dess drömmar, berömmelsen och dess baksidor. Gud gav honom två välsignade fötter och en hand, men lika mycket som man kommer minnas hans talang, lika ihågkommen kommer han bli för den person han var, de segrar han vann och de misstag han begick.

När han presenterade sig för folket i Neapel, kom orden från hjärtat: ”Jag vill vara en idol för barnen här, för de är som jag, då jag bodde i Buenos Aires.” Maradona var från slummen, och kände sig hemma i Västeuropas fattigaste stad. En stad som även var bespottad, hånad och kraftigt diskriminerad av övriga Italien.

Han sågs som en frälsare, och presterade därefter. När Maradona drog på sig Napolis ljusblå tröja för första gången var de ett bottenlag. När han packade väskan lämnade han kvar klubbens två första scudetti – och sedan har de aldrig vunnit igen.

Även Argentina har genom Maradonas genialitet skänkts upprättelse. I en tid då landet återhämtade sig från diktaturen samt nederlaget i Falklandskriget, sänkte Diego på egen hand England på väg mot VM-guldet. Då vann Argentina inte mot ett lag eller säkrade en pokal – de besegrade en nation och de tog tillbaka sin stolthet.

När fotbollen slutligen ska fortsätta rulla på La Bombonera, kliver alla spelare in med Maradonas namn på ryggen. ”La mano de Dios” spelas ur högtalarna; låten som förevigade honom. På storbildsskärmen står det: ”Gracias Diego. 1960-∞”. Diego Maradona är inte död, han kommer att leva för alltid.

Fler sportnyheter

Vad händer med Victor Nilsson Lindelöf?
Vad händer med Victor Nilsson Lindelöf?
Roma har visat ett intresse för att köpa Sveriges mittback Victor Nilsson Lindelöf från Manchester United.
22 oktober, 2021 | Jimmie Nyman
Streama Manchester United – Liverpool: Se live stream & TV
Streama Manchester United – Liverpool: Se live stream & TV
Vill du kunna titta på Manchester United - Liverpool stream från Premier League? Vi hjälper dig att streama matchen & sända på TV! …
22 oktober, 2021 | Jimmie Nyman
Calle Halfvarsson inför OS 2022 – “Ska träna mindre”
Calle Halfvarsson inför OS 2022 – “Ska träna mindre”
Efter en fiaskosäsong för Calle Halfvarsson förra året - så testas nu en annan strategi. Mindre träning och gå ner i vikt.
22 oktober, 2021 | Jimmie Nyman