David Wollner photo
David Wollner

- 23 jan, 2024

Topptipset, 23 januari, 2024

Cupspelet tar stor plats på tisdagens Topptips, vars pott strösslas med en kvarts miljon extra. Ett ineffektivt Chelsea är först ut med sitt försök att vända underläge till seger mot Middlesbrough i semifinalfasen av den engelska Ligacupen samtidigt som Sporting är i farten i portugisisk dito. Spansk Copa del Rey och League One tittas också till i analysen som följer. Mycket nöje!

Spelstopp: 20:44

  • Sveriges största bettingsida
  • Statligt ägt
  • Ansvarsfulllt spelande & kontroller

1. Chelsea – Middlesbrough, 1

Middlesbrough vann den första Ligacupsemifinalen av två med 1-0 hemma på Riverside Stadium. En skräll, men ingen chock. Chelsea hade precis som vanligt enorma problem att få bollen i mål och när de inte stoppar undan sina chanser uteblir resultaten. De blåas effektivtiet, eller snarare bristen på densamma, är något vi bär med oss även in i den här matchen. Boro ser genomarbetade ut under Michael Carrick och släpper generellt sett inte till så mycket chanser. Något som speglas i det faktum att de, trots möten med bland annat Aston Villa och just Chelsea, bara släppt in fler än ett mål i en av sina tio senaste matcher. Ett garderande skrällkryss kompletterar när ettan närmar sig 80 procent i dagens Topptipset i kupongen-.

2. Celta Vigo – Real Sociedad, 2

Copa del Rey går in i kvartfinalfasen i och med mötet mellan Celta Vigo och Real Sociedad. En rak repris på helgens La Liga-möte, ur vilket La Real gick segrande med 1-0. Fullt välfötjänt ska sägas, trots minimal marginal. Baskerna höll i taktpinnen från start till mål och höll Celta på armlängds avstånd utan att förta sig. Rafa Benítez mannar hade återigen svårt att få snurr på offensiven och även om de skrapade ihop ett par hörnor skapades egentligen inte en enda regelrätt chans på hela matchen. Sociedad ska gälla som favoriter även i denna fajt. X2 räcker.

3. Braga – Sporting, 2

Semifinal att vänta även i den portugisiska Ligacupen. I detta fall är det dock neutral matta på Estádio Dr. Magalhães Pessoa som gäller, varpå hemmafördelen är lika med noll. Den hade Brega verkligen behövt mot ett mycket välmående Sporting. Gyökeres är allt som bonusspelaren Alexander Isak inte är och med honom i fronten finns en garanti som både grönvitt och Sverige länge saknat. Målen står som spön i backen – laget har gjort 17 stycken på fyra matcher – och så länge de producerar på sådant vis förlorar inte Sporting. Speciellt inte då Braga saknar sin stora målskytt, kongolesen Banza. Tvåan singlas.

4. Hearts – Dundee FC, X

Hearts har både överraskat och överpresterat. Sett till underliggande siffror är värdarna och Dundee i stort sett jämnbra och den skillnad som ses i tabellen torde jämnas ut över tid. I helgens FA-cupmöte mot fjärdedivisonslaget Spartans kom de åter undan med hjärtat i halsgropen. Trots en relativt ordinarie elva skulle segermålet dröja till den 92:a minuten. Om Dundee får tag i Hearts skytteligaledare Shankland är mycket vunnet. Det fick de i höstens vändande möte som slutade i hemmaseger, 1-0. Högersidan missas inte till låg procent.

5. Charlton – Northampton, X

Tufft emot för klassikerklubben Charlton. Atleterna närmar sig tvåsiffrigt antal matcher utan vare sig seger eller särskilt vettigt spel och matchen mot Northampton angörs därtill med femton raka matcher utan hållen nollan. Hemmaspelet är något bättre än bortadito men någon resultatgaranti lämnas knappast. Den tillresta nykomlingen gör en strålande fin förstasäsong och har, med formstarke Southamptonprudukten Hoskins i fören, spelat hem sex segrar och två kryss på sina tio senaste matcher. Jag lutar lite åt höger men lämnar helst ingenting åt slumpen i sydöstra London.

6. Oxford – Barnsley, 1

Oxford gör en fin säsong. Efter 26 spelade omgångar är spelet på egen matta, där Brannagan, Harris, och Rodrigues frodas, den allra största anledningen. Universitetsstadens lag har visat sig tämligen obevekliga på hemmafronten där de missat poäng vid blott två tillfällen under säsongen. En svit de behöver hålla vid liv i sexpoängsmötet mot Barnsley. Gästerna befinner sig på platsen ovan Oxford tack vare målskillnad men visade inga vidare takter hemma mot jumbon Carlisle senast. Endast en tveksam straff i den 86:e minuten räddade dagen. Fördel Oxford – ettan singlas.

7. Wigan – Wycombe, X

Mot Wigan där de nyligen nedflyttade tar sig an Wycombe. De sistnämnda huserar som vanligt på den nedre halvan och är, fyra raka utan nederlag till trots, i behov av ett generationsskifte. Vokes med flera sjunger på sista versen. Wigan, som alltså trillade ur The Championship i fjol, har mindre problem med personalen på pappret men desto mer på planen. Kvalitén i truppen har inte letat sig ut på banan i tillräckligt hög utsträckning denna säsong och någon återkomst i andradivisionen kommer det inte att bli alldeles oavsett hur det går i detta ovissa möte. Visst värde hittas till höger, men alla tecken är att föredra.

8. Reading – Derby, 2

Topplaget Derby är i rasande fin form på resande fot. Fem segar, en oavgjord och fyra hållna nollor finns i facit över deras sex senaste i spelformen. Imponerande siffror som vittnar om ett välorganiserat lag, inte minst med tanke på att viktige försvararen Nyambe är iväg på landslagsuppdrag. Reading gör å sin sida en riktigt dålig säsong och befinner sig faktiskt på nedflyttningsplats inför tisdagens fajt på The Madejski Stadium. Nog bör de kunna klara kontraktet till slut, men mot ett topplag här och nu blir det tufft emot. Tvåan rundar av.


  • Bankräntan! – Sporting

Braga har haft väldigt svårt för Sporting på senare år. Fjorton insläppta på de fyra senaste inbördes har det blivit och när lagen möttes i samma Ligacup i fjol vann de grönvita – utan Gyökeres – med hela 5-0. Med svensken i fronten är de ännu bättre nu. Klar tvåa.

  • Knallen! – Dundee FC

Någon större skillnad är det egentligen inte på Hearts och Dundee. Ett faktum som blev tydligt i lagens senaste fajt och som kommer förstärkas ytterligare här. Högersidan missas inte.


108 rader

1. Chelsea – Mboro, 1x

2. Celta Vigo – Sociedad, x2

3. Braga – Sporting, 2

4. Hearts – Dundee FC, 1×2

5. Charlton – Northamp, 1×2

6. Oxford – Barnsley, 1

7. Wigan – Wycombe, 1×2

8. Reading – Derby, 2


I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

Andra nyheter

os
Massor av sport - och svenska medaljchanser hittar vi i schemat för OS den 28 juli. Vi samlar alla svenska hålltider och hela dagens program.
24 juli, 2024
os
Se alla namn på de kommentatorer, programledare och experter som finns med i OS-studion 2024.
23 juli, 2024
os
Första officiella dagen för OS bjuder på beachvolleyboll, handboll och mycket mer!
23 juli, 2024
os
OS 2024 tjuvstartar under den 24-25 juli. Här hittar vi bl.a. fotboll, handboll och rugby i schemat!
23 juli, 2024
england spanien live stream tv
em
Läs allt om hur ni gör för att hitta en live stream av EM-finalen 2024! Titta på Spanien - England online på nätet!
17 juli, 2024
sport
Det såg länge ut som att Joe Biden skulle bli presidentskandidat för Demokraterna. Nu har oddsen justerats kraftigt.
10 juli, 2024

David Wollner

David Wollner är Sportals egna hockeyexpert. Han håller ett öga på ishockey och har främst fokus på Tre Kronor, NHL och SHL. Han har som mål att varje vecka lägga upp en tipskupong med alla de bästa matcherna från hockeyvärlden.

111 Artiklar