Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 26 jan, 2022

Corona hotar OS 2022 – Regler & restriktioner

Vinter OS 2022 har länge hotats av pandemin med covid 19. Coronan tvingar arrangören i Peking till tuffa regler och restriktioner under OS.

Det finns många åsikter om att genomföra OS 2022 trots dagens läge angående corona (covid 19). En del tycker det ska genomföras med mindre regler och restriktioner. Andra tycker att OS 2022 borde stoppas med anledning av smittan.

Inför OS så skakas det norska landslaget i längdskidåkning med positiva coronatester. Med endast en veckan kvar – så har minst två åkare testat positivt på coronatester.

Regler för OS 2022 (covid 19)

Att hålla de olympiska spelen helt fritt från corona är det få som tror kommer vara möjligt. Det har nu skapats regler och restriktioner för alla idrottare som ställer upp under OS.

Vi samlar några av de regler som kan vara bra att hålla koll på. Målet är att hålla OS fritt från corona.

Krav på vaccin

Arrangören har valt att sätta vaccinkrav på samtliga utövare – utan några undantag. För att uppfylla kravet att vara vaccinerad så krävs det att man tagit emot minst 2 doser.

Test för inresa till Kina

Alla som är på plats i OS 2022 kommer att vara tvungna att testa sig innan avresa. Det krävs två negativa tester inom 96 timmar, respektive 72 timmar inför avresan.

Skulle ett test visa sig vara positivt inför avresa så kommer man inte släppas in till OS i Peking.

Detta skapar naturligtvis en stor stress hos alla idrottare. Trots att de allra flesta är vaccinerade – så dyker smittan upp i provresultaten. Arrangören kommer även att gå igenom alla passagerare på flygplanet. Skulle någon ha insjuknat – så kommer den som suttit bredvid att sättas i karantän.

Idrottare och ledare behöver även genomgå ett test på flygplatsen i Kina när de kommer fram.

Testning varje dag

Testerna för alla idrottare kommer att fortsätta dagligen under hela tiden som spenderas under OS 2022. Varje dag kommer nya tester att tas. Skulle en smitta upptäckas så kommer man sättas i karantän i väntan på flera och bekräftande covid tester.

Karantän & isolering

Karantänsreglerna i Kina har tidigare kritiseras för att vara allt för hårda. Uppgifter från Nordamerika sa att utövare behöver sitta i karantän i 3-5 veckor vid positivt testsvar. Denna information stämmer inte.

Idrottare som testar positivt på coronatester under OS kommer att sättas i karantän utanför OS-bubblan.

Det som gäller är att en idrottare ska släppas ur karantän är två negativa tester och inga symptom alls. Dessa tester behöver ha ett mellanrum på minst 24 timmar. Det är vad som krävs för att släppas ur karantän – och ha möjlighet att tävla igen.

Få plats i OS-bubblan

Innan dess att idrottare och ledare släpps in i OS-bubblan så krävs ”omfattande testprocedur”. När denna är genomförd så kan man checka in i OS-bubblan – som beskrivs som väldigt säker.

Många ser det som att man inte kan andas ut innan man checkat in i bubblan. Innan dess så lär det finnas mycket nervositet och oro. När man väl är inne i bubblan – så anses riskerna att bli smittad minska drastiskt.

Du kan se vårt tidigare inlägg med alla namn i Sveriges OS trupp för detta året. Alla dessa kommer att går igenom en noga kontroll.

CT-värde är avgörande

Kina har valt att ha stränga regler angående CT-värdet (alltså värdet på hur mycket coronavirus som finns i ett test). De godkända nivåerna ligger på en lägre grad. Vilket innebär att idrottare kan testa negativt på ett PCR-test – men ändå ha för höga värden av virusnivåer.

Enligt läkare i SOK kan detta leda till att friska atleter kommer att stoppas från tävla i OS-grenar.

Varje coronafall granskas

IOK och arrangörerna kommer att ha en panel med experter. De kommer att titta över alla misstänkta tester för att göra en individuell bedömning av varje fall. Detta är en panel som jobbar utifrån att ge alla en rättvis och personlig bedömning av sitt fall.

Panelen har lovat att jobba både skyndsamt och göra sitt bästa med att stoppa spridningen till andra OS-deltagare.

nyheter
Viktor Gyökeres är glödhet på inför transfers & övergångarna i sommar. Vilken blir hans nya klubb? Se odds för transfer till Arsneal & Chelsea.
11 april, 2024
stryktipset 30 mars
stryktipset
Stryktipset 30 mars! Läs vår analys och vårt spelförslag till kupongen!
29 mars, 2024
premier-league
Viaplay släpper nyheten om att de kommer dela Premier Leagues sändningar nästa säsong med en annan streamingstjänst.
27 mars, 2024

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1237 Artiklar