Varför spelar Qatar och Japan Copa América?
NYHETER

Varför spelar Qatar och Japan i Copa América, på bekostnad av länder som faktiskt ligger i Sydamerika?

Återigen är det dags för Copa América att hållas, denna gång i Brasilien. De tio sydamerikanska länderna som tillhör CONMEBOL (Confederación Sudamericana de Fútbol) deltar alltid, utan att behöva kvala in. För att fylla ut upplägget med tolv deltagarlag bjuds alltid två gästnationer in.

Denna gång är gästerna Qatar och Japan, och genom åren har vi fått se besök från flera av de centralamerikanska länderna – Costa Rica, Honduras, Panama – såväl som de karibiska länderna – Haiti, Jamaica – och dessutom de nordamerikanska länderna Mexiko och USA.

Men varför bjuds det varje år in nationer, medan de sydamerikanska länderna Guyana, Surinam och Franska Guyana aldrig får delta i mästerskapet?

Länder i Sydamerika

Namn Invånarantal Fotbollskonfederation
Brasilien 205 000 000 CONMEBOL
Colombia 46 000 000 CONMEBOL
Argentina 43 000 000 CONMEBOL
Peru 31 000 000 CONMEBOL
Venezuela 31 000 000 CONMEBOL
Chile 18 000 000 CONMEBOL
Ecuador 16 000 000 CONMEBOL
Bolivia 11 000 000 CONMEBOL
Paraguay 7 000 000 CONMEBOL
Uruguay 3 000 000 CONMEBOL
Guyana 800 000 CONCACAF
Surinam 600 000 CONCACAF
Franska Guyana 300 000 CONCACAF
Falklandsöarna 3 000 -

14 länder tillhör alltså geografiskt Sydamerika, men bara 10 länder tillhör kontinentens fotbollskonfederation CONMEBOL. Falklandsöarna har alldeles för få invånare för att ha ett tillöra en fotbollskonfederation, så de kan vi räkna bort. Men varför tillhör inte Guyana, Surinam och även Franska Guyana CONMEBOL?

Dessa tre nationer spelar istället sin fotboll med CONCACAF, vilket är Nord- och Centralamerika samt Karibiens samlade fotbollsförbund, vilket kan tyckas konstigt när Sydamerika uppenbarligen har behov av flera fotbollsländer.

Orsakerna till detta är flera, men är sammanfattningsvis främst kopplade till historia och tradition. Fram till relativt nyligen var Surinam och Guyana nederländska respektive brittiska kolonier. Franska Guyana räknas inte som en koloni utan som ett departement, och tillhör Frankrike.

Språket i de tre länderna är således holländska, engelska respektive franska. Historian och språket gör att de saknar en del av den kulturella kopplingen till resten av Sydamerika, där man bortsett från i Brasilien talar spanska. Istället har dessa tre länder mycket gemensamt med flera av de karibiska länderna, som också varit nederländska eller franska kolonier.


LÅNGLÄSNING: Målvakten Barbosa blev evigt hatad av hela Brasilien


Surinam, Guyana och Franska Guyana grundade det karibiska fotbollsförbundet

Nederländska Guyana, Brittiska Guyana och Franska Guyana – idag Surinam, Guyana och Franska Guyana – var faktiskt de som en gång i tiden grundade det karibiska fotbollsförbundet, vilket är företrädaren till dagens upplägg med Karibien tillsammans med Nord- och Centralamerika.

Utöver skillnaderna i språk, kultur och tradition mot resterande del av Sydamerika skär Guyanas högland av Guyanaländerna från resten av Sydamerika. Historiskt sett har det fysiska landskapet hindrat resor till resten av kontinenten, och det karibiska fotbollsförbundet grundades när resor söderut fortfarande var ett problem.

Visste du att?

Klubblagen från Franska Guyana deltar i Coupe de France (Franska cupen). Detsamma gäller bland annat Martinique och Guadelope, som båda ligger i Västindien. Anledningen till detta är att dessa tre departement tillhör Frankrike.

I teorin hade vi alltså kunnat få se ett lag som geografiskt är från Sydamerika eller Västindien vinna Coupe de France och därmed kvalificera sig till Europa League. Men dessa småklubbar står sig givetvis inte särskilt bra i konkurrensen, utan åker alltid ut i förkvalet till själva turneringen.

För att kvalificera dig ska du ha ett finansierat konto eller ha placerat ett spel inom de senaste 24 timmarna. Notera att tillgången till live streams kan variera emellan olika länder | IP-restriktioner kan gälla | kontrollera med leverantören | 18+
*VIKTIGT MEDDELANDE - Sportal.se, i samarbete med bet365, erbjuder över 40 000evenemang via livestream varje år. Notera att de immateriella rättigheterna att sända sådanaevenemang via livestream vanligtvis ägs på landsnivå och därför, beroende på var du befinnerdig, kan det finnas vissa evenemang som du inte kan se på grund av sådana restriktioner.Innan du blir medlem hos bet365 och finansierar ditt konto för att se ett särskilt evenemangvia livestream, rekommenderas du att först kontrollera med bet365, med tanke på var dittland är beläget, att du är berättigad att se evenemanget i fråga. Kontaktuppgifter tillbet365 hittar du genom att klicka her, och sedan klicka på Tjänster i det övre högra hörnet av webbplatsen, för att därefter välja Kontakta oss.

1. Bet365

Omsättningskrav: 5x bonus, minsta odds 1.4

200% upp till 2000 kr

2. Unibet

Omsättningskrav: Utan omsättningskrav!

Sätt in 100 kr - få 600 kr

3. 888Sports

-

Ingen välkomstbonus

4. Guts

Omsättningskrav: 40x bonus

100% upp till 2000 kronor

5. Speedy Bet

Omsättningskrav: Utan omsättningskrav!

100% vinstboost upp till 5000 kr

6. MrGreen

Sponsrat innehåll | Regler & villkor gäller | +18 | Spela ansvarsfullt - Stödlinjen.se