Hammarbys Europa League-motståndare – Detta är Puskás Akadémia FC

Pancho Arena

Det var ett tag sedan sist, men nu ska Hammarby kvala till Europa igen. I den första kvalrundan till Europa League ställs man mot en relativt nybildad ungersk klubb, i ett enkelmöte som går av stapeln på Tele2 Arena den 27 augusti. Detta är Puskás Akadémia FC.

Puskás Akadémia FC grundades i den lilla byn Felcsút så sent som 2005. Namnet är taget för att hylla och minnas Ungerns största fotbollsspelare genom tiderna, Ferenc Puskás, som bland annat öste in mål för Real Madrid på 1960- och 1970-talet. Ferenc Puskás har ingen personlig koppling till klubben eller till byn Felcsút, utan namnet är alltså bara taget som en hyllning.

Det var inte vem som helst som grundade klubben – mannen bakom Puskás Akadémia är Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Orbán är en stor fotbollssupporter och ville ge sin favoritklubb Fehérvár FC (tidigare Videoton, där Mutumba och Djordjic spelade) en akademiklubb i närområdet, därav namnet Akádemia. Puskás Akadémia var praktiskt taget Fehérvárs reservlag och fungerade ungefär som Frej gör för Hammarby – de kunde flytta spelare mellan lagen hur de ville.

Efter att Puskás Akadémia snabbt klättrade upp genom seriesystemet slopades samarbetet år 2012, och nu är Puskás Akadémia en egen förening med spelare i alla åldrar.

Sportslig styrka och resultat de senaste åren

Puskás Akadémia tog sin bästa ligaplacering någonsin ifjol, då man slutade 3:a i ungerska högstaligan Nemzeti Bajnokság I. Laget går nu in i sitt första Europakval. Det är först under de allra senaste åren som laget blandat sig i toppstriden i ligan, och man lyckades även ta ett inhemskt cupsilver år 2018. Nedan ser ni lagets placering i ligan sedan man nådde ungerska högstaligan för första gången:

  • 2013-14: 14:e plats (första säsongen någonsin i högstaligan)
  • 2014-15: 10:e plats
  • *2015-16: 11:e plats (nedflyttade)
  • 2016-17: 1:a plats (i andraligan, uppflyttade)
  • 2017-18: 6:e plats
  • 2018-19: 7:e plats
  • 2019-20: 3:e plats

*Till säsongen 2015-16 övergick ungerska högstaligan till 12 lag, från det tidigare antalet 16 lag.

I Ungern spelar man höst-vår-säsong och efter att ha satt ligaspelet på paus under ett par månader den senaste säsongen kunde man återuppta och avsluta serien. Säsongen 2020-21 inleds 15 augusti och Puskás Akadémia kommer att ha spelat två ligamatcher innan man sätter sig på planet och flyger till Stockholm.

Puskás Akadémias lagkapten är 32-årige målvakten Lajos Hegedűs, som gjort över 100 matcher för laget. Det främsta hotet framåt är målfarlige tjecken David Vaněček, som spelar ensam anfallare i lagets 4-2-3-1-formation. Tränaren heter Zsolt Hornyák, en slovakisk före detta landslagsman som tränat laget i en säsong. Hans största tränarmerit är att ha vunnit armeniska Premier League år 2014.

Vad gäller den sportsliga styrkan är det Hammarby som ska gälla som favoriter. Allsvenskan är rankad som Europas 21:a bästa liga medan Ungerns liga ligger på plats 33, bakom bland annat Azerbajdzjan och Liechtenstein. Allsvenskans ligatrea bör med andra ord besegra Nemzeti Bajnokságs ligatrea.

Det har ändå blivit en del ungerskt i Europa League på sistone. Under pågående säsong kvalade Ferencváros in till turneringen, men slogs ut i gruppspelet. Året innan var det Fehérvár som kvalade in – efter att ha slagit Malmö FF på vägen – men de åkte ut i gruppspelet de också.


RELATERAT: Streama Europa League online


Speciell, vacker arena

Puskás Akadémias arena, Pancho Arena, sticker verkligen ut. Det är en väldigt speciell konstruktion som är byggd i trä, och mer liknar en katedral än en fotbollsarena. Den har av stadiumdb.com utsatts till en av världens tre vackraste arenor.

Arenan öppnade år 2014 och var under några år även hemmaplan åt Fehérvár (då Fehérvárs arena var under ombyggnad), men nu är det bara Puskás Akadémia som spelar här. Den står placerad endast 50 meter från Viktor Orbáns hus i Felcsút, och är byggd för 3 800 åskådare trots att det inte ens bor 1 700 invånare i byn. Den senaste säsongen snittade man 1 340 åskådare, vilket faktiskt inte är särskilt mycket under snittet i ungerska ligan.

Hur som helst kommer Hammarbyspelarna inte att få besöka denna egendomliga arena, eftersom kvalrundorna till Europaspelet endast spelas i enkelmöten i år. Lottningen gav Hammarby hemmaplansfördelen, och matchen spelas den 27 augusti.

Källor:

https://www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/nb-i-nekem-ez-olyan-mintha-bajnoksagot-nyertunk-volna-szolnoki-roland-2769779

https://www.eurofotbal.cz/clanky/liberec-povede-slovensky-kouc-hornyak-400549/

https://www.theguardian.com/news/2018/jan/11/viktor-orban-hungary-prime-minister-reckless-football-obsession

Relaterade artiklar

Skidskytte 2022/23 – Världscup & VM
Skidskytte 2022/23 - Världscup & VM
Läs guide om skidskytte 2022/23 - och få program med alla datum och tider. Det finns både VM och Världscup att se framemot under säsongen! …
20 september, 2022 | Jimmie Nyman
Valet 2022 odds – Vilka vinner valet 2022?
Valet 2022 odds - Vilka vinner valet 2022?
Kolla in alla odds från spelbolagen som finns inför Valet 2022 i Sverige. Vilka tror du kommer vinna riksdagsvalet? …
8 september, 2022 | Jimmie Nyman
EM 2022 fotboll (Damer) – Odds & live streams
EM 2022 fotboll (Damer) - Odds & live streams
Sverige kliver in i EM 2022 i fotboll för damer som en av favoriterna. Det kan bli en magisk fotbollssommar för damlandslaget! …
11 juli, 2022 | Jimmie Nyman
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]