Hammarbys Europa League-motståndare – Detta är Puskás Akadémia FC

Pancho Arena

Det var ett tag sedan sist, men nu ska Hammarby kvala till Europa igen. I den första kvalrundan till Europa League ställs man mot en relativt nybildad ungersk klubb, i ett enkelmöte som går av stapeln på Tele2 Arena den 27 augusti. Detta är Puskás Akadémia FC.

Puskás Akadémia FC grundades i den lilla byn Felcsút så sent som 2005. Namnet är taget för att hylla och minnas Ungerns största fotbollsspelare genom tiderna, Ferenc Puskás, som bland annat öste in mål för Real Madrid på 1960- och 1970-talet. Ferenc Puskás har ingen personlig koppling till klubben eller till byn Felcsút, utan namnet är alltså bara taget som en hyllning.

Det var inte vem som helst som grundade klubben – mannen bakom Puskás Akadémia är Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Orbán är en stor fotbollssupporter och ville ge sin favoritklubb Fehérvár FC (tidigare Videoton, där Mutumba och Djordjic spelade) en akademiklubb i närområdet, därav namnet Akádemia. Puskás Akadémia var praktiskt taget Fehérvárs reservlag och fungerade ungefär som Frej gör för Hammarby – de kunde flytta spelare mellan lagen hur de ville.

Efter att Puskás Akadémia snabbt klättrade upp genom seriesystemet slopades samarbetet år 2012, och nu är Puskás Akadémia en egen förening med spelare i alla åldrar.

Sportslig styrka och resultat de senaste åren

Puskás Akadémia tog sin bästa ligaplacering någonsin ifjol, då man slutade 3:a i ungerska högstaligan Nemzeti Bajnokság I. Laget går nu in i sitt första Europakval. Det är först under de allra senaste åren som laget blandat sig i toppstriden i ligan, och man lyckades även ta ett inhemskt cupsilver år 2018. Nedan ser ni lagets placering i ligan sedan man nådde ungerska högstaligan för första gången:

  • 2013-14: 14:e plats (första säsongen någonsin i högstaligan)
  • 2014-15: 10:e plats
  • *2015-16: 11:e plats (nedflyttade)
  • 2016-17: 1:a plats (i andraligan, uppflyttade)
  • 2017-18: 6:e plats
  • 2018-19: 7:e plats
  • 2019-20: 3:e plats

*Till säsongen 2015-16 övergick ungerska högstaligan till 12 lag, från det tidigare antalet 16 lag.

I Ungern spelar man höst-vår-säsong och efter att ha satt ligaspelet på paus under ett par månader den senaste säsongen kunde man återuppta och avsluta serien. Säsongen 2020-21 inleds 15 augusti och Puskás Akadémia kommer att ha spelat två ligamatcher innan man sätter sig på planet och flyger till Stockholm.

Puskás Akadémias lagkapten är 32-årige målvakten Lajos Hegedűs, som gjort över 100 matcher för laget. Det främsta hotet framåt är målfarlige tjecken David Vaněček, som spelar ensam anfallare i lagets 4-2-3-1-formation. Tränaren heter Zsolt Hornyák, en slovakisk före detta landslagsman som tränat laget i en säsong. Hans största tränarmerit är att ha vunnit armeniska Premier League år 2014.

Vad gäller den sportsliga styrkan är det Hammarby som ska gälla som favoriter. Allsvenskan är rankad som Europas 21:a bästa liga medan Ungerns liga ligger på plats 33, bakom bland annat Azerbajdzjan och Liechtenstein. Allsvenskans ligatrea bör med andra ord besegra Nemzeti Bajnokságs ligatrea.

Det har ändå blivit en del ungerskt i Europa League på sistone. Under pågående säsong kvalade Ferencváros in till turneringen, men slogs ut i gruppspelet. Året innan var det Fehérvár som kvalade in – efter att ha slagit Malmö FF på vägen – men de åkte ut i gruppspelet de också.


RELATERAT: Streama Europa League online


Speciell, vacker arena

Puskás Akadémias arena, Pancho Arena, sticker verkligen ut. Det är en väldigt speciell konstruktion som är byggd i trä, och mer liknar en katedral än en fotbollsarena. Den har av stadiumdb.com utsatts till en av världens tre vackraste arenor.

Arenan öppnade år 2014 och var under några år även hemmaplan åt Fehérvár (då Fehérvárs arena var under ombyggnad), men nu är det bara Puskás Akadémia som spelar här. Den står placerad endast 50 meter från Viktor Orbáns hus i Felcsút, och är byggd för 3 800 åskådare trots att det inte ens bor 1 700 invånare i byn. Den senaste säsongen snittade man 1 340 åskådare, vilket faktiskt inte är särskilt mycket under snittet i ungerska ligan.

Hur som helst kommer Hammarbyspelarna inte att få besöka denna egendomliga arena, eftersom kvalrundorna till Europaspelet endast spelas i enkelmöten i år. Lottningen gav Hammarby hemmaplansfördelen, och matchen spelas den 27 augusti.

Källor:

http://www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/nb-i-nekem-ez-olyan-mintha-bajnoksagot-nyertunk-volna-szolnoki-roland-2769779

https://www.eurofotbal.cz/clanky/liberec-povede-slovensky-kouc-hornyak-400549/

https://www.theguardian.com/news/2018/jan/11/viktor-orban-hungary-prime-minister-reckless-football-obsession

Relaterade artiklar

NHL slutspel 2022 – Odds, schema, speltips & live stream
NHL slutspel 2022 - Odds, schema, speltips & live stream
Se vår guide inför NHL slutspel 2022 (play off). Här ser du schema med matcher idag, speltips & bästa oddsen. Sänd via live streams & på TV! …
28 april, 2022 | Jimmie Nyman
Streama Ishockey VM 2022 – Live stream & TV
Streama Ishockey VM 2022 – Live stream & TV
Vi visar hur du kan se hockey VM streams från 2022. Se vilken sida eller kanal som kommer sända Sveriges matcher under ishockey VM.
26 april, 2022 | Jimmie Nyman
VM Fotboll 2022 – Odds, Speltips & Vinnare
VM Fotboll 2022 - Odds, Speltips & Vinnare
Ska du tippa på odds under fotbolls VM 2022? Kolla in vår betting guide med speltips & vilket landslag vi tror kommer att bli vinnare av VM.
21 april, 2022 | Jimmie Nyman