Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 25 apr, 2016

EM 2016: Tredje raka spanska titeln?

Spanien har varit de senaste årens stora dominant i den europeiska landslagsfotbollen. Mellan 2008 och 2012 var Spanien världens tveklöst bästa landslag, och vann två raka EM-titlar och en VM-titel.

Det spanska landslaget är historiskt när det gäller EM-spel. Man är genom sina EM-titlar 2008 och 2012 det enda land som lyckats vinna två turneringar i följd. I sommar hoppas man kunna förlänga denna svit med ytterligare en titel. Det kan dock bli en tuff uppgift för spanjorerna.

Fiasko i VM

I VM 2014 fick spanjorerna på ett brutalt sätt erfara att de andra stormakterna inom landslagsfotbollen hade hunnit ikapp dem. Man åkte ur turneringen redan i gruppspelet, efter att först ha fått storstryk av Nederländerna och sedan även tvingats kapitulera mot Chile.

Spelare som Casillas och Xavi såg ut som skuggor av sina forna jag, och Spanien var ett blekt lag som saknade den flärd och briljans som låtit dem erövra fotbollsvärlden.

Inför EM 2016 står det spanska landslaget för en tuff utmaning. De spelare som burit dem till tre raka turneringssegrar har antingen slutat, eller fått se sina bäst-föredatum passeras. Det är alltså ett nytt spanskt landslag som ska försöka återskapa vad deras föregångare lyckats med.

Dödens grupp

Inte blev uppgiften lättare för spanjorerna när grupperna till sommarens EM lottades. Man hamnade i samma grupp som Tjeckien, Turkiet och Kroatien, i en grupp som definitivt förtjänar titeln ”Dödens grupp”.

Öppningsmatchen mot Tjeckien kommer säkerligen ge oss en fingervisning om var detta spanska landslag står någonstans, och vad vi kommer kunna förvänta oss av dem i turneringen.

Men med två raka EM-titlar i ryggen, finns det all anledning för de spanska supportrarna att åka till Frankrike med stora förhoppningar.

Bet365 Live Streaming

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1677 Artiklar