Coronafall i svenska landslaget - Kulusevski har testat positivt

Dejan Kulusevski har testats positivt för corona. Det bekräftade svenska landslaget på dagens presskonferens.

Tidigare idag beslutade svenska landslaget att tidigarelägga dagens presskonferens, från klockan 18:30 till 16:00.

– Vi förstår att detta besked kommer med kort varsel och kan ställa till det för vissa. Men vi har goda skäl, meddelade Sveriges presschef Jakob Kakembo Andersson.

Patrick Ekwall var snabbt ute på Twitter och skrev att han hade uppgifter på att någon landslagsspelare testat positivt för corona. Oroväckande för svensk del, och klockan 16 fick vi beskedet.

Dejan Kulusevski har testat positivt

Juventusmittfältaren Dejan Kulusevski har testat positivt för corona. Enligt landslagets läkare var halterna av viruset så pass låga att det knappt gav utslag, men det form av test man gjorde var väldigt känsligt och kunde upptäcka viruset.

Ett tungt besked för landslaget inför premiären mot Spanien den 14 juni, särskilt då Dejan Kulusevski är en av spelarna som är med och konkurrerar om en startplats. Förbundskapten Janne Andersson beklagar det inträffade:

– Det är klart att det är jättetråkigt. Det är tråkigt för Dejan såklart och det är tråkigt totalt sett. Det skapar en viss oro men samtidigt hanterar vi det här på det sättet vi ska. Jag är trygg med våra läkare och vi följer protokollet. Det är som det är men det är tråkigt såklart och jag hade gärna varit utan detta, sade Janne Andersson på presskonferensen i samband med beskedet.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande att återgå till arbete är sju dagars karantän varav två utan symtom. Ett test kan visa positivt även efter en vecka, men är han då symtomfri så betraktas han som icke-smittbar. Med lite tur är Dejan alltså tillbaka till den andra gruppspelsmatchen mot Slovakien. I så fall skulle detta antagligen inte påverka Sveriges odds på att vinna EM 2021.

Spelare som varit nära Dejan Kulusevski kommer att behandlas med försiktighet. De kommer inte att isoleras, så länge de inte uppvisar symtom, och vid inomhusaktiviteter ska de hållas en bit ifrån de andra spelarna. De kommer även att snabbtestas varje dag.

På träningarna kommer spelarna som varit nära Kulusevski att delta som vanligt. Risken att smittas utomhus är enligt läkare 100 gånger lägre än att smittas inomhus, och därför ser Sverige inga direkta risker med att ha dem med.

Coronafall även hos Spanien

Även Sveriges första gruppspelsmotståndare, Spanien, har råkat ut för ett positivt testsvar. Det gäller mittfältaren Sergio Busquets. I Spanien är man mer försiktiga och har ställt in sina träningar samt lät U21-landslaget spela landskampen mot Litauen, som var tänkt som ett genrep.

Sverige ställde i samband med Spaniens positiva testsvar krav på att Spanien skulle sätta truppen i karantän.

Relaterade nyheter

Sveriges VM-kvaltrupp mot Kosovo och Grekland presenterad
Sveriges VM-kvaltrupp mot Kosovo och Grekland presenterad
Janne Andersson har nu presenterat sin VM-kvaltrupp till matcherna mot Kosovo och Grekland. Kolla in hela truppen här! …
News icon 28 september, 2021
Author icon Emil Sandberg
Streama Zenit St Petersburg - Malmö FF: Se live stream & TV (29/9)
Streama Zenit St Petersburg - Malmö FF: Se live stream & TV (29/9)
Den 29 september (29/9) så kan du se Malmö - Zenit St Petersburg stream från Champions League. Läs hur du sänder matchen på TV & online.
News icon 27 september, 2021
Author icon Jimmie Nyman
Färre spelare byter spelbolag – Bonusregler är orsaken
Färre spelare byter spelbolag – Bonusregler är orsaken
Läs lite mer om hur de svenska reglerna kring bonusar fungerar - samt vilka effekter som det haft på svenska spelmarknaden.
News icon 21 september, 2021
Author icon Jimmie Nyman