Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 7 jun, 2021

Sverige ställer krav på karantän för Spanien i EM-premiären

Sverige ställer krav på karantän för Spanien i EM-premiär

Nyheten slog ner som en blixt i Spaniens uppladdning inför EM 2021. Deras centralmittfältare Sergio Busquets testade positivt för covid-19 efter deras match mot Litauen. Nu sägs Sveriges landslag kräva en karantän för flera spanska landslagsmän.

Samtidigt så väljer svenska fotbollsförbundet att tillbakavisa alla spekulationer om att Sverige kräver en karantän som sträcker sig över EM-premiären. Enligt landslagschefen Stefan Pettersson så har de inte haft kontakt med UEFA eller spanska landslaget.

Vad som händer med Sergio Busquets och resterande spelare som ingått i samma ”bubbla” som mittfältaren. Vad som står klart är att det kommer garanterat störa Spanien inför EM 2021.

Ställer in match mot Litauen

Spanien tvingas att lägga om hur de laddar upp inför EM. De skulle ha spelat en träningsmatch mot Litauen för att få full koll på spelarna och taktiska ändringar. Denna matchen ställdes in efter beskedet att Sergio Busquets är testad positiv för corona.

Nu kommer istället Spanien U21-lag att ta sig an match mot Litauen. Vad som händer med det spanska landslaget kommer fortsatt att vara en gåta. Självklart kommer det bli nervösa dagar med testning av resten av spelarna – för att se om det finns ytterligare spelare som smittats.

För Sveriges del så är det oklart hur förbundet ställer sig till detta. Det råder lite olika svar beroende på vem man talar med.

Sverige kommer naturligtvis inte vilja spela matchen mot Spanien om det på något vis skulle äventyra deras matcher som kommer efter premiären mot Spanien. Därför kommer det bli en spännande väntan – som inte känns allt för jobbig för svensk del. Värre är det för Spanien omöjligt kan göra spelartruppen 100% klar inför matchen mot Sverige.

Kan tvingas till karantän

Spelare som testas positivt för corona kommer naturligtvis inte kunna spela matcher under EM 2021. Enligt UEFA så kommer dessa spelare att räknas till ”allvarliga skador eller sjukdomar”. Då kommer landslagen ha möjlighet att kasta om fritt i truppen.

Det som oroar Spanien är att även spelare som har varit i närkontakt med en covid-smittad person också kan räkans till ”allvarliga skador eller sjukdomar”. Det innebär att det kan bli en karantän innan spelarna får grönt ljus för spel. Denna karantän skulle innebära att många spelare kommer att missa matchen mot Sverige.

Detta skulle kunna innebära att Spaniens odds att vinna EM 2021 skulle sjunka markant. De är just nu favoriter till att spela hem guldet.

Självklart vore kanske det bästa om hela EM 2021 skulle bli helt fritt från corona och inga spelare smittade. Trots att det nu endast ser ut att vara till svensk fördel.

Snabbvaccinera hela truppen

Planen kan också leda till att man kommer vaccinera hela truppen som ska spela EM 2021. Detta för att undvika att nya skandaler inträffar under EM. Att vaccinera hela landslaget har varit uppe på tapeten tidigare i Spanien. Förbundet har sedan flera månader påtalat att de vill att landslaget från vaccin för att kunna fokusera mer på det sportsliga.

Nu verkar det som att Spaniens motsvarighet till Folkhälsomyndigheten är villig att ge efter för dessa önskemålen.

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1234 Artiklar