Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 22 mar, 2016

EM 2016 Allez les Bleus

Det franska folket sattes under 2015 inför gigantiska prövningar. Den 7 januari attackerades den franska satirtidningen Charlie Hebdo av terrorister och elva människor miste livet. I november samma år drabbade en rad samordnade terrorattacker Frankrike, vilket skördade 130 människoliv. Attackerna skadade hela den franska folksjälen och ruckade om det franska samhällets grundpelare.

Några av attackerna, den där fruktansvärda novemberkvällen, skedde utanför Stade de France, samtidigt som Les Bleus mötte Tyskland innanför arenans väggar. Det är på samma arena som det franska landslaget, i sommar, hoppas kunna plåstra om den franska befolkningens blödande sår, och hjälpa till att förena landet med en EM-titel.

Det franska landslaget har tidigare lyckats visa vilken otroligt förenande kraft fotbollen kan ha. När 1998 års VM avgjordes i Frankrike gick Les Bleus hela vägen, och efter en heroisk 3-0-seger mot Brasilien i finalen fick lagkaptenen Didier Deschamps lyfta bucklan mot Parishimlen.

VM-segern var enande för hela det franska samhället som led av en utbredd rasism som ett arv från kolonialtiden. Landslaget som kallades Black, Blanc, Beur (Svart, Vit, Arab) på grund av spelarnas etniska olikheter, lyckades förena det franska folket och detta kan anses vara en av de viktigaste händelserna i bekämpandet av rasismen i Frankrike.

När vi gör oss redo för sommarens EM-slutspel är det så mycket mer än en titel som står på spel för det franska landslaget. De har nu möjligheten att ge de hårt prövade fransmännen något att glädjas åt, och ena landets befolkning igen. Förhoppningsvis tar Les Bleus denna möjlighet.

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1688 Artiklar