Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 16 jan, 2022

Sveriges OS-medaljer & medaljliga (tabell) 2022

Här samlar vi en medaljliga för OS 2022. Du kan se en tabell med antal medaljer som varje land har vunnit. Kan Sverige nå en topplacering på OS medaljligan i år? Vi samlar även alla Sveriges OS medaljer under 2022.

Sverige är ett land som bör hamna åtminstone topp 10 i medaljligan för Vinter OS 2022. Favoriter att stå högst upp i medaljtabellen när OS är avslutat är våra grannar i väst – Norge.

Den svenska OS-truppen har som mål att ta historiskt många medaljer. Vilket innebär att vi har ett mål att hamna historiskt högt i tabellen för OS medaljer.

Vad: Vinter OS 2022
Datum: 4 februari – 20 februari
Svenska OS medaljer just nu: 18 st (8 guld, 5 silver, 5 brons)
Antal grenar: 109 st (totalt 327 medaljer delas ut)
Deltagande länder: 206 st
Speltips: Sverige vinner medaljligan (51.00 hos Unibet)

Medaljligan OS 2022

Här kan du se vår tabell med OS medaljligan. Där ser du vilka nationer som tagit flest medaljer under Vinter OS 2022 i Peking. Totalt ska 327 medaljer – i 109 olika OS-grenar delas ut.

Vi har som mål att uppdatera denna OS medaljliga varje dag under mästerskapet. Du kan därför följa hur många medaljer som Sverige tagit – samt hur man står sig mot andra länder.

Vi har valt att räkna antal medaljer som varje land tar. Vi kommer även värdera OS-medaljer utifrån guld, silver och brons. Se hur vi räknar poäng i medaljligan i vår tabell.

  • Guld: 3 poäng
  • Silver: 2 poäng
  • Brons: 1 poäng

(TOPP 10 – fastställd)

Land/Nation Guld Silver Brons Total medaljpoäng
Norge 16 8 13 77 p
Tyskland 12 10 5 61 p
Ryssland 6 12 14 57 p
USA 8 10 7 55 p
Kanada 4 8 14 42 p
Kina 9 6 2 40 p
Sverige 8 5 5 39 p
Österrike 7 7 4 39 p
Nederländerna 6 5 4 32 p
Frankrike 5 7 2 30 p
Schweiz 7 2 5 30 p
Japan 3 6 9 30 p
Italien 2 7 7 27 p

? OS-medaljer 2022 för Sverige

Här kommer vi att uppdatera med alla de OS-medaljer som Sverige vinner. Vi hoppas att kunna uppdatera denna lista med många svenska medaljer.

Vi tror att Sverige har goda chanser att komma omkring placering 5-8 i den totala medaljligan för OS 2022. Du kan läsa mer om alla de största medaljhopp & medaljchanser för Sverige inför OS. Där samlar vi alla favoriter från den svenska truppen.


Lag Hasselborg, Curling (BRONS)

Damerna följde upp herrarnas curlingguld med ett brons. Sista matchen spelades mot Schweiz. Det var Sverige som kontrollerade bronsmatchen från start till mål.


Lag Edin, Curling (GULD)

Svenska herrarna i curling vann ett väntat OS-guld. I finalen så krävdes det skiljeomgång mot Storbritanien innan guldet var säkrat. Laget består av Rasmus Wranå, Niklas Edin, Oskar Eriksson och Christoffer Sundgren.


Martin Ponsilouma, Skidskytte, masstart (SILVER)

Äntligen kom skidskytte-medaljen på herrsidan. I den sista skidskyttetävlingen så slår Martin Ponsilouma till med en silvermedalj. Endast två bom på 20 skott – ledde till en andraplats. Johannes Thignes Bö blev allt för stark i både skyttet och i spårer.


Sandra Näslund, Skicross (GULD)

Kramfors-produkten Sandra Näslund svarar upp på alla förväntningar. Hon vann samtliga av de heats som sedan ställde henne i final. Där höll hon emot mot huvudkonkurrenten Fanny Smith från Schweiz.


Sprintstafett, Maja Dahlqvist & Jonna Sundling (SILVER)

En sprintstafett som gav blandad känsla hemma framför tv:n. Sverige var stora favoriter – och var med i täten hela loppet. På slutet så var Tyskland för starka på upploppet. Trea kom Ryssland.


Stafettlaget, skidskytte, damer (GULD)

Linn Persson. Mona Brorsson. Hanna Öberg. Elvira Öberg. Så heter de åkare som är med i världens bästa skidskyttelandslag. Sverige vann ett historiskt OS-guld i skidskytte. Otroligt välförtjänad medalj!


Jesper Tjäder, Freestyle, Slopestyle (BRONS)

Talangen från Östersund plockade hem bronspengen i freestyle. Två riktigt bra åk i finalen räckte till pallplats bakom amerikanarna Alex Hall och Nicholas Goepper.


Elvira Öberg, Skidskytte, Jakstart (SILVER)

Elvira håller sin placeringen från sprinten. Hon får sin andra silvermedalj under OS 2022. ”Hon kan bli tidernas bästa.” – konstanterar Björn Ferry till SVT efter silvret.


Ländskidor – Stafett 4×5 km, damer (BRONS)

Sverige klarade av en medalj i distansstafetten för OS. Där var det Maja Dahlqvist, Ebba Andersson, Frida Karlsson och Jonna Sundling. Mycket har vi att tacka den sistnämnda. En fantastik sträcka av Super-Sundling. Vann gjorde Ryssland – före Tyskland.


Elvira Öberg, Skidskytte, Sprint – 7,5 km (SILVER)

Nästan samtidigt som Nils Van der Poel vann sitt guld – så slog lillasyster Öberg till med ytterligare en svensk medalj till samlingen. Fullt skytte – inte snabbt skytte – men fullt. I spåret visade hon vad en riktig Öberg går för – och klarade en silvermedalj. Vinnare blev Norges Marti Olsbu Röiseland.


Nils Van der Poel, Skridskor – 10 000 m (GULD)

Det blev både världsrekord och ett OS-guld för Nils Van der Poel. Mirakelmannen från Trollhättan fortsätter att imponera på hela världen. Avslutar han nu karriären? Eller återstår ytterligare världsrekord och guldmedaljer?


Henrik Harlaut, Big Air (BRONS)

Tidigt på morgonen svensk tid – så hoppade Henrik Harlaut sin in på pallen i Big Air. Han hade chans på silver – men norrmannen Birk Ruud vann – och petade ner svensken till en tredje plats. Helt klart ett väl godkänt resultat!


Jonna Sundling, Sprint (GULD)

Jonna Sundling dominerade hela sprintdagen. En kross på prologen – som följdes upp av stabila resulat. I finalen så sparades inte på något – och Sundling åkte in som OS-mästarinna över mållinjen!


Maja Dahlqvist, Sprint (SILVER)

Strax efter Jonna Sundling så avgjorde Maja Dahlqvist upploppet mot Jessica Diggings. Det fullbordade en svensk dubbel – och massor av jubel från svenska TV-soffor!


Almida De Val & Oskar Eriksson, Mixed Curling (BRONS)

Efter tveksam turningen så tog sig Sverige till en bronsmatch mot Storbrittanien. Där storspelade Sverige och vann matchen utan några större problem eller nervositet. Sveriges första medalj som inte är guldig!


Sara Hector, Storslalom (GULD)

Sara Hector hade bästa tid i första åket – och gick ut sist i andra åket. Där höll hon ihop åket och vann med cirka 0.20 sekunder framför den italienska silvermedaljören.


Nils Van der Poel, Skridskor – 5000 m (GULD)

Sonen från Trollhättan svarar upp till alla de förväntningar alla – inklusive sig själv – hade. Ett nervöst lopp avgjordes på sista varvet när Nils Van der Poel sprintade hem guldet före sin huvudkonkurrent Patrick Roust.


Walter Wallberg, Puckelpist (GULD)

Den 5:e febrauri så tar Walter Wallberg den första svenska medlajen i OS 2022. Ett superåk i finalen som gav utdelning på över 83.00 p. Superstarkt!


Medaljrekord för Sverige?

Det finns otroligt stora förväntningar – och förhoppningar – på ett riktigt bra svenskt OS. Inför Vinter OS 2022 spekuleras det mycket kring hur många medaljer Sverige egentligen kan tal.

SOK har satt ett mål att hamna väldigt högt i OS medaljligan. De har satt upp 15 medaljer – vilket skulle innebära ett rekord för Sverige.

Samtidigt som SOK har satt upp ett riktigt högt mål – så bekräftar statistik våra förväntningar. Enligt Grancenote – ett statistikföretag så kommer Sverige att ta hela 21 medaljer. Varav 7 guld.

Skulle denna statistik stämma så kommer Sverige göra ett bättre Vinter OS än vi någonsin kunna hoppas på.

Till Vinter OS 2022 så har vi med några idrottare som känns som ”säkra” medaljhopp. Så har det inte alltid varit. Flera namn som kan läggas till bland de svenskar som kommer bidra till medaljligan under OS 2022. Några exempel är Nils Van de Poel (skridskor), Maja Dahlqvist (längdskidor, sprint) och Sandra Näslund (Skicross).

Du kan självklart följa alla tävlingar i OS 2022 idag via program & nyheter som vi har kring mästerskapet.

  • SOK (Svenska olympiska kommitén) har som mål att ta minst 15 OS-medaljer
  • Statistikföretaget Grancenote förutspår att Sverige tar 21 medaljer

Antal medaljer – Odds

Självklart kommer det finnas många bettingsidor som har odds för medaljliga under OS 2022. Det finns spel där du kan spela på hur många medaljer Sverige tar. Det går även att spela på vilket land som vinner medaljligan – och tar flest medaljer.

Du kan jämföra betsidor med svensk licens hos oss. Vi har skapat en sida där du kan se en lista med spelbolag som vi rekommenderar. I denna lista kan du även se vilka bettingsidor som erbjuder bäst oddsbonus eller bara högst odds.

Vi har även skapat en guide för OS odds 2022. Där kan du läsa om vår speltips idag under Vinter OS – samt jämföra oddsen som finns att spela på.

Här nedanför kan du se vilka odds som gäller för nationer för att vinna OS medaljligan 2022. Alla dessa odds är hämtade från William Hill sport i Sverige. Se villet land du tror kommer lyckas bäst.

Land att vinna medaljliga (OS 2022) Odds
Norge 1.20
Tyskland 4.50
Kanada 9.00
Ryssland 9.00
USA 9.00
Nederländerna 67.00
Sverige 81.00
Frankrike 151.00

Missa ingen sport under OS!

Vi på Sportal.se är fast beslutna om att följa OS 2022. Oavsett om många av sändningar kommer att visas under natten – så stoppar det inte oss.

Om du inte heller vill missa något från mästerskapet – så kan vi hjälpa dig med en tablå. Där kan du ta reda på hur du sänder OS 2022, kanal & TV tider som gäller. Det är en guide som tar upp hur man bäst ser sport från OS via TV eller live streaming på nätet.

Via tablån så kan du redan nu – i god tid – boka in de sporter du vill se under Vinter OS. Det är alltid bra att ha en planering när tiderna för OS är inte anpassade till en svensk TV-publik.

em
Se vilka betingsidor som kommer höja oddsen under EM. Dessa erbjudanden kallas för oddsboost. Här listar vi de allra bästa EM oddsboosts!
14 juni, 2024
em
England spelar sin första match i EM mot Serbien. Om du vill se matchen - så hjälper vi dig här!
14 juni, 2024
em
Få speltips på odds inför matcher i fotbolls EM - eller läs om vilka vi tror vinner EM 2024. Få även tips om bonusar, bettingsidor & bäst odds!
12 juni, 2024

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1234 Artiklar