Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 12 feb, 2021

Vem är Nils Van der Poel? VM-guld, världsrekord & OS-hopp

Vem är Nils Van der Poel?

Sverige har fått en ny världsmästare. Hans namn är Nils Van der Poel och kan åka skridskor väldigt snabbt. Så snabbt att han nu blivit Sveriges första världsmästare i skridskor sedan 1976. En ljus framtid spås för Nils Van der Poel, och kanske kan han bärga hem lite OS-medaljer till Sverige?

Det var i Skidskor VM 2021 i Heerenveen som Nils Van der Poel fick sitt genombrott. Han vann VM-guld på distansen 5000 m. Detta före den stora favoriten Patrick Roest från Nederländerna. Bara en dag efter så tävlade han i 10 000 m – och slog nytt världsrekord. Nils Van der Poel blir ett namn att lägga på minnet.

Namnet klingar ”Van der Poel” klingar bekant från Nederländerna – som är bäst i världen på skridskoåkning. Det härstammar från hans farfar som kom till Sverige under andra världskriget. Han har en svensk mamma och svensk pappa.

Namn: Nils Van der Poel
Född: Den 25 april, 1996
Idrottsklubb: SK Trollhättan
Titlar: VM-mästare, Junior VM-mästare, 19 SM-guld, & världsrekord på på 10000 m
Mål: Vinna OS-guld på 10 000 m (Peking 2022)
Födelseplats: Trollhättan
Intressen: Fallskärmshoppning, gitarr & äventyr
Tycker om: Gorby’s, godis & Coca Cola

Från att lägga ner – till VM-guld 2021

Att ha en ny vintersportsstjärna att följa ser vi mycket positivt på. Trots hans ganska unga ålder så har redan haft en längre paus från skridskoåkningen. När han var 18 år – och världens bästa junior – så verkade Nils Van der Poel lägga skridskorna på hyllan för gott. Han ”klarade inte av att anpassa sig” enligt en av hans tränare. Det blev för mycket rutiner med skola, träning. kost m.m.

Han har sagt själv i en intervju med SVT att den lilla pausen från skridskoåkningen var nödvändig för honom.

”– Vad är det som betyder mest för mig? Vad behöver jag offra för att bli bäst? För mig var det att offra min färdighet att vara en duktig skridskoåkare i två år för att göra annat, så att jag på längre sikt kan jag ta mig dit vill komma. Det var något som höjde många ögnbryn och många tvivlade på min plan. Men för mig kändes det genomtänkt och klokt.”

Valet blev att lägga ner totalt – men endast 9 månader gick – och Nils Van der Poel var redo för att återigen satsa på att bli världsmästare. Något han knappast ångrar nu efter den 11 februari, då han fick sin första VM-medalj runt halsen.

Här nedanför finns en intervju med Nils Van der Poel.

En intressant profil

Det verkar inte som att Nils Van der Poel är speciellt blyg av sig. Han visade inga tecken på ödmjukhet när han strax efter rekordet skriker – ”IT’S FISH FOR DINNER GUYS!”. Han syftade då på den tidigare världsrekordsinnehavaren Graeme Fish.

I övrigt så har Nils Van der Poel många andra intressen utöver skridskoåkningen. Han har en förkärlek till äventyr. Inte minst i hans intresse för fallskärmshoppning. Han är även lite intresserad av musik och övrig sport.

Nils Van der Poel valde även att pausa sin satsning för Sveriges landslag i skridskor. Detta för att kunna göra militärtjänst i svenska armén.

Han sa även i en intervju att han har svårt att hålla kosten. Han beskrev sina två huvudmotståndare som Gorbys och Coca Cola. Något som inte alls ser ut att tagit en stor plats i Nils Van der Poels kropp.

Nytt svenskt OS-hopp

Han har inte bara visat en, eller två gånger att han håller en mycket hög nivå. Han tidigare tävlat i både OS och VM och skapat fina placeringar trots sin unga ålder. Framtiden är ljus, och Nils Van der Poel har nu fullt fokus på att ta en efterlängtad OS-medalj. Helst på distansen 10 000 m om han själv får bestämma.

Senaste gången som Sverige tog ett OS-guld i skridskor var i Calgary, 1988. Då körde legendaren Tomas Gustafsson in OS-guld i både 5000 m och 10 000 m.

em
Se vilka betingsidor som kommer höja oddsen under EM. Dessa erbjudanden kallas för oddsboost. Här listar vi de allra bästa EM oddsboosts!
14 juni, 2024
em
England spelar sin första match i EM mot Serbien. Om du vill se matchen - så hjälper vi dig här!
14 juni, 2024
em
Få speltips på odds inför matcher i fotbolls EM - eller läs om vilka vi tror vinner EM 2024. Få även tips om bonusar, bettingsidor & bäst odds!
12 juni, 2024

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1234 Artiklar