Joachim Rojdvall photo
Joachim Rojdvall

- 4 jul, 2017

Fotbollstuneringar – Störst cuper i Sverige

Fotbollen är Sveriges största sport sett till utövare och även intresse från allmänheten. Därför är det ofta många fotbollsturneringar i Sverige som spelas inför mycket publik där stämningen är helt underbar. Det finns många stora fotbollsturneringar i Sverige och vi tänkte gå igenom de största.

De största cuperna i Sverige hålls ofta i lite större städer och lockar allt som oftast stor publik. Ett exempel är Gothia Cup som lockar tusentals besökare varje år. Inte konstigt med tanke på att det är världens största fotbollsturnering för ungdomar.

Svenska Cupen

Svenska cupen är en fotbollsturnering som spelas varje år där klubbar från Superettan och Allsvenskan alltid har rätt att delta. Utöver det får även 68 andra klubbar från andra divisioner delta. Turneringen har spelats sedan 1941 och Malmö FF är det lag som vunnit allra flest gånger, närmare bestämt 14 Svenska cup-titlar.

2017 vann Östersunds FK lite överraskande sin för första gången Svenska Cupen i klubbens historia. De är även med och krigar i toppen av den Allsvenska tabellen i årets upplaga. Streama Allsvenskan online och se alla matcher live för att följa bland annat Östersunds resa till att bli en etablerad toppklubb. Det är väldigt enkelt att följa framtida matcher i Svenska Cupen via live stream där alla matcher erbjuds på live stream.

Stora internationella fotbollsturneringar

Den största och mest prestigefyllda turneringen att vinna är VM i fotboll. Den spelas vart fjärde år och miljontals följer VM väldigt entusiastiskt. Andra stora internationella turneringar är EM, Copa América, afrikanska mästerskapen och så vidare.

Internationella turneringar i damfotboll är något som fått ett större genomslag de senaste åren och har börjat locka en större pubilkmassa. Näst på agendan är Sveriges damer som ska försöka göra ett stort avtryck under den kommande EM-turneringen. Dam EM drar igång den 16 juli 2017 och det finns mycket goda möjligheter att följa Dam EM via live stream. Program, gruppspel och streams för Dam EM 2017 kan du läsa om här på sportal. Läs även vart Dam EM sänds för att inte missa någon av Sveriges matcher.

Den största fotbollsturneringen för klubblag är Champions Leauge. Där tävlar Europas bästa klubblag om vilket som är det bästa. Real Madrid vann senaste Champions League-titeln efter att besegrat Juventus med övertygande 4-1. Nästa säsongs Champions League-kval har redan börjat och fortsätter fram till den 23 augusti. Finalen spelas 26 maj 2018 i Ukraina.

De största fotbollsturneringarna för ungdomar

Gothia Cup är världens största ungdomsturnering i fotboll och lockar över 1700 lag från 80 olika länder varje år. Cupen spelas i Göteborg och lockar otroligt mycket åskådare. Eftersom det är väldigt många lag blir det spel i närliggande städer och totalt spelas Gothia Cup på 110 olika fotbollsplaner. Gothia Cup drar igång den 17 juli och avslutas 22 juli. Det spelas i många olika åldrar, allt från 11-åringar till 18-åringar.

Eskilscupen är även den en otroligt populär ungdomsturnering i Sverige. Cupen spelas i Helsingborg och rekordet i antal deltagande lag är 733. Bara Gothia Cup är större sett till antal lag. Eskilscupen spelas runt om i Helsingborg den 4–6 augusti 2017. Det är ett stort evenemang som lockar massvis av anhöriga och turister till Helsingborg som är en väldigt vacker sommarstad.

Umeå fotbollsfestival är också det en väldigt stor ungdomsturnering i fotboll. Den lockar runt 400 lag att besöka festivalen. Lagen kommer från alla världens hörn och det blir en härlig mötesplats för många olika kulturer. Turneringen spelas 27-30 juli 2017 runt om Umeå. Det finns många aktiviteter för de deltagande lagen att ägna sig mellan matcherna och risken att bli uttråkad under fotbollsfestivalen i Umeå är obefintlig.

Inomhusturneringar i fotboll

Vart fjärde år arrangeras ett världsmästerskap i inomhusfotboll eller futsal som det också kallas. Skillnaden är att spelet sker inomhus, med fem spelare plus en målvakt. Många säger att inomhusfotboll är lite tuffare än vanlig fotboll. Domarna brukar inte reagera lika hårt på närkontakt som annars leder till väldigt många frisparkar och liknande i vanlig fotboll.

Nordic Futsal Cup är en turnering i inomhusfotboll mellan de olika länderna i Norden. De som deltar är Finland, Sverige, Danmark, Norge och Grönland. Förra årets turnering vann Finland rätt överlägset där de gjorde 16 mål och släppte enbart in fem. Sist kom inte helt oväntat Grönland men speciellt ojämnt var det inte och grönlänningarna slog faktiskt Norge. Sverige lyckades knip silvermedaljen och Danmark kom på den sista pallplatsen.

Futsal är något som blivit väldigt populärt i Sverige under de senaste åren och det är inte helt ovanligt att de större städerna arrangerar några turneringar i inomhusfotboll under vinterhalvåret. Är du intresserad så håll utkik i din stad för att delta i en inomhusfotbollsturnering. Du kan mycket väl stöta på en hel del roliga lagnamn inom fotboll så ta inte laget oseriöst bara för lagnamnet.

Joachim Rojdvall

Joachim Röjdvall är Sportals ishockeyexpert. Han har ett brinnande intresse för främst den svenska ishockeyn, men följer även NHL och internationell hockey. Han arbetar som frilansare och skriver för Sportal till och från, när han inte är alltför upptagen med annat, ”Jocke” skriver alltifrån speltips till andra nyheter från ishockeyn och idrottens värld.

475 Artiklar