Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 13 sep, 2012

Det är svårt att undvika hetsen

På söndag spelas en av årets absolut hetaste matcher i allsvenskan. Det sista derbyt mellan AIK och Djurgården på Råsunda går av stapeln och i skrivande stund har 30 769 biljetter sålts. Så nära slutsålt det kan bli.

– Självklart är det speciellt. Det är svårt att undvika hetsen, det är ju väldigt många biljetter som har sålts och alla frågar om biljetter. Det blir en speciell stämning, säger Per Karlsson till Sportal.se.

Karlsson har minst sagt slagit igenom i år, efter att ha haft ett par motiga säsonger tidigare år. 15 matcher har det blivit från start efter ett lyckat inhopp i våras, och inför söndagen är han i det närmaste säker på sin startplats. Mittbacksfrågan gäller snarare om det nygamla förvärvet Daniel Majstorovic får spela från start eller inte, sedan Nicklas Backman blev avstängd senast mot Helsingborg.

– Det står ju mellan Daniel och Robban (Åhman Persson), som har klivit ner som mittback förut. Majstorovic har sett bra ut på träningarna, men jag tycker det är bra att alla konkurrerar på lika villkor, trots att vi har olika meriter sedan innan.

Per Karlsson har tidigare varit utlånad till både Väsby United och Åtvidaberg, och är ursprungligen från Stockholm. Nästa år firar han 15-årsjubileum i AIK, 2003 tog han steget upp till A-laget och förra året bestämde han sig att förlänga med klubben till 2014. Men det finns ändå ytterligare ett lag som ligger honom extra varmt om hjärtat.

– Jag har alltid varit ett fan av Parma. Det hela började under min uppväxt, det grundades nog från (Tomas) Brolins tid i klubben. Jag var väldigt fanatisk, säger han och skrattar.

– Det var kanske inte det vanligaste laget att heja på, men vi besökte till och med staden och arenan med familjen. På den tiden var italiensk fotboll både glad och trevlig, men tyvärr har jag tappat intresset lite nu, även om jag fortfarande håller koll på dem.

Klockan 14.00 på söndag gäller det på Råsunda. AIK ligger på fjärde plats i tabellen med 39 poäng, samma som trean Malmö och tvåan Häcken. Elfsborg leder med 44 poäng. Djurgården ligger tätt efter AIK på en femteplats med sina 32 poäng, så det är en otroligt viktig match för båda lagen, både poäng- och prestigemässigt.

– Vi har släppt in minst mål i hela allsvenskan så det känns bra. Formen på hela laget är god, vi är utvilade efter landslagsuppehållet. Vi kommer att ge allt. Vi vill fortsätta att slåss i toppen, säger Per Karlsson.

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1553 Artiklar