Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 5 nov, 2017

Allsvenskan: Kampen om Europaplatserna

Idag spelas den avslutande omgången i Allsvenskan 2017. Här ger vi er förutsättningarna kring kampen om Europaplatserna.

Malmö FF har redan säkrat guldet, och det är även klart att AIK kommer tvåa. Men kampen om tredje- och fjärdeplatsen är fortfarande öppen. Förutom att en tredjeplacering innebär ett brons, ger det även en säkrad kvalplats till nästa säsongs Europa League.

Laget som kommer fyra i Allsvenskan kommer eventuellt att få kvala in till Europa League, beroende på vinnaren av Svenska Cupen. Reglerna är så att vinnaren av Svenska Cupen (som avgörs våren 2018) får en kvalplats till Europa League hösten därefter, men om Svenska Cupen vinns av något av lagen som kom topp tre i Allsvenskan, går istället Europakvalplatsen till det fjärdeplacerade laget i Allsvenskan. Detta eftersom topp tre-lagen redan säkrat en Europaplats.

Lagen som gör upp om tredjeplatsen är Djurgården, Östersund och Häcken. Djurgården ställs i eftermiddag mot Kalmar FF, medan Östersund spelar mot Jönköping, och Häcken möter Malmö. Djurgården, Östersund och Häcken spelar alla på bortaplan.

Djurgården har varit formsvaga på sistone, men är ändå det lag som har de bästa förutsättningarna att ta tredjeplatsen. Laget har allting i egna händer, då de är en poäng före Östersund och Häcken. Vinst mot Kalmar FF i eftermiddag innebär alltså blårandigt Europakval nästa höst. Oavgjort eller förlust, kan leda till att man släpper förbi sig både ÖFK och Häcken.

Östersund och Häcken måste båda vinna för att ha en möjlighet att komma trea. Det skiljer visserligen bara en poäng upp till Djurgården, men eftersom DIF har betydligt bättre målskillnad än de två andra lagen, krävs det – förutom att Djurgården tappar poäng – en seger för att passera Stockholmslaget.

Ytterligare ett lag har chans på att komma fyra – nämligen IFK Norrköping. ”Peking” ligger två poäng bakom Östersund och Häcken, men med betydligt sämre målskillnad. En vinst för Norrköping borta mot Elfsborg, samtidigt som både Östersund och Häcken förlorar sina matcher, skulle innebära att Norrköping seglar upp på fjärdeplatsen.

Sista omgången i sin helhet, avspark 15:00, söndag 5/11

AFC Eskilstuna – Sirius
Elfsborg – IFK Norrköping
Hammarby – Halmstads BK
IFK Göteborg – GIF Sundsvall
Jönköping Södra – Östersund
Kalmar FF – Djurgården
Malmö – Häcken
Örebro – AIK

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2486 Artiklar