Katten Jansson photo
Katten Jansson

- 31 maj, 2023

Löner i Allsvenskan & Superettan

Det finns ett stort intresse att känna till hur mycket fotbollsspelare i Allsvenskan tjänar. Här kollar vi närmare på snittlöner i Allsvenskan – samt vem som tjänar mest i ligan.

Här kan du se alla löner för Allsvenskan, Superettan, och de lägre divisionerna som finns i Sverige. Vi jämför även snittlöner med andra stora ligor i världen. Jämför vi internationellt så ligger Allsvenskan på 27:e placering av ligorna högsta lönen för spelare i fotbollsligor.

Liga Lön (genomsnitt)
Allsvenskan 90 – 100 000 kr / månad
Superettan 35 000 kr / månad
Division 1 20 000 kr / månad
Division 2 5000 – 10 000 kr / månad
Premier League Cirka 2,7 miljoner kr / månad
La Liga Cirka 380 000 kr / månad
Serie A Cirka 290 000 kr / månad

Du kan alltid testa dina kunskapet inom fotbolls betting med Betinia. Där får du nu en bonus utan insättning på 120 kr.

England
Sista chansenför Liverpool att blanda sig i titelracet i Premier League. Läs vårt speltips inför matchen!
12 maj, 2024
ifk mff speltips stream
speltips
Stormatch på Gamla Ullevi på måndag kväll! Läs här allt inför IFK Göteborg - Malmö FF, som sparkar i gång klockan 19:10.
12 maj, 2024
Ishockey
Läs om hockey-vM och matchen mellan Sverige mot Polen som har nedsläppt klockan 20:20 på söndag. Vi bjuder på speltips, odds & stream online!
12 maj, 2024

Hur mycket tjänar spelare i Allsvenskan i lön?

Snittlönen för en spelare i Allsvenskan är mellan 90 000 – 100 000 kr per månad. År 2020 låg lönen i genomsnitt på 93 000 kr. Det finns anledning till att de Allsvenskan löner ökar lite för varje år.

Lönen för spelare i Malmö FF ligger klart högre än många andra klubbar i Allsvenskan. I Malmö FF så ligger snittlönen på cirka 165 000 kr.

Dessa siffror får vi fram när vi räknar ihop lönekostnader från klubbarnas redovisning. Sedan delar vi summan med 24 – vilket är genomsnittet av hur många spelare en trupp i Allsvenskan består av. Då får vi fram en snittlön för varje klubb. Sedan kombinerar vi alla löner för klubbar. Då får vi fram ett genomsnitt av alla spelarlöner i Allsvenskan.

Löner i Allsvenskan kan påverkas väldigt mycket för varje säsong. Mycket handlar om vilka klubbar som tar chansen att spela i Sveriges högsta liga. Låt oss säga att AIK och IFK Göteborg skulle ramla ur Allsvenskan – och ersättas av Falkenbergs FF och Trelleborgs FF. Då lär snittlönen för alla spelare i Allsvenskan sjunka ganska rejält.

Superettan lön

Den genomsnittliga lönen för spelare i Superettan ligger på cirka 35 000 kr. För spelare så är det en väldigt stor skillnad i lönekuvertet att avancera upp i Allsvenskan.

Klubbar som får chansen att spela i Allsvenskan får flera inkomster till kassan. Det handlar om större bidrag från fotbollsförbundet, mer pengar från TV-licensen och fler sponsorer. Det gör att klubbar kan erbjuda högre löner.

Division 1 lön

Spelare som finns i klubbarna i Division 1 tjänar cirka 20 000 kr i månaden. Det kan skilja otroligt mycket mellan klubbarna. Vissa spelare kan leva på att spela fotboll i division 1 – men de allra flesta lär behöva en sysselsättning vid sidan av fotbollen.

Klubbar i division 1 i Sverige kan ha väldigt olika målsättningar. En del klubbar är väldigt nöjda med att bara få spela i en så pass hög division – samtidigt som andra klubbar satsar på att ta sig till Superettan så snabbt som möjligt. Spelarlönerna kan vara avslöjande för hur mycket en klubb satsar för att nå till eliten.

Jämför med andra ligor i Europa

Löner för spelare i Allsvenskan är inte mycket att komma med om du jämför med andra ligor i Europa. Det är en stor anledning till att flera av de bästa spelarna i Allsvenskan gärna söker lyckan utomlands.

Premier League är just nu den ligan i världen som erbjuder allra högsta lönerna i snitt. Där ligger lönen på ungefär 2,7 miljoner svenska kronor per månad.

Anledningen till att Premier League ligger så pass mycket före La Liga och Serie A är antalet storklubbar. Klubbar som Manchester City, Manchester United, Arsenal, Chelsea, Tottenham och Liverpool driver upp snittlönerna en hel del. I till exempel La Liga är det endast FC Barcelona, Real Madrid och Atletico Madrid som håller ungefär samma nivå som PL-klubbarna. Det gör väldigt mycket på den totala snittlönen för ligorna.

Katten Jansson

Skribent inom Fotboll

Katten Jansson är en veteran inom sportsbetting världen. Han har decennium långa uppdrag som oddssättare på ett flertal bettingbolag. Med en bred kompetens och ett stort intresse för både de stora och för de mindre lagen i toppligorna ute i Europa är han ständigt på jakt efter ett spelvärde. Han levererar tydliga åsikter och räds inte att gå emot spelbolagen. Favoritligan är Premier League. Kunskapen är lika god när det kommer till La Liga, Serie A, Bundesliga. Samt de stora turneringar och mästerskap. Den stora passionen när det kommer till spel är schyssta odds.

1578 Artiklar