Nils Van der Poel vinner OS-guld! + Olympiskt rekord

Det var en lång väntan. Sedan stod Nils Van der Poel på startlinjen. Sällan har Sverige haft ett så pass klart medaljhopp – och sonen från Trollhättan svarade upp på alla förväntningar.

Under den 6 februari skulle tävlingen för skridskor, 5000 m avgöras. Den stora favoriten var blåklädde Nils Van der Poel. Det kändes mer som att den unga svensken slogs för att inte förlora ett guld – snarare än att vinna.

Nils Van der Poel klarade ett ny medalj för Sverige. Otroligt imponerade av denna maskin, övermänniska, geni! Ja – kalla han vad ni vill!

Guld på 5000 m, skridskor

Det blev en nervpillande tävling som avgjordes på det sista varvet. Med drygt en halv sekund så vinner Nils Van der Poel sitt första OS-guld!

Detta är 1 av 2 distanser som Nils Van der Poel är anmäld. Utöver ett guld på 5000 m på skridskor – så är han storfavorit att även vinna 10 000 m.

En längre distans känns som en stor fördel för Nils Van der Poel. Desto längre de tvingas åka – desto större chans är det att Nils vinner. Detta är trots allt en kille som cyklar i tre timmar för att äta en kebabrulle.

Trollhättansonen blir inte bara historisk med sitt OS-guld. Hans medalj betyder även att han blir den första personen någonsin som tar ett OS – och är från Trollhättan. Det är inte bara en stor gåva till den västgötska kommunen. Nils Van der Poel är en gåva till hela Sverige!

Du kan se en sammanställning för alla Sveriges OS medaljer 2022. Där kan du se alla de medaljörer som finns i OS-truppen.

Resultat från tävlingen

Resultatlistan från skridskor, 5000 m förvånar nog inte många som är insatta inom skridskor. Det är den holländske skridskoåkaren Patrick Roest som var största hotet. Fram tills Nils van der Poel steg in i sporten – så var det Patrick Roest som dominerade sporten.

Nu är en nu kung i sporten född. Frågan är hur mycket – eller hur länge – som Nils kommer att dra ifrån sina konkurrenter.

Pallen för skridskor, 5000 m i OS:

1. Nils Van der Poel
2. Patrick Roust
3. Hallgeir Engebråten

 

Relaterade nyheter

Super Bowl 2023 – Live stream, odds & speltips
Super Bowl 2023 – Live stream, odds & speltips
Hitta tips inför Super Bowl finalen den 13/2. Vi ger speltips med bäst odds, råd om bonusar och hjälp för att streama Super Bowl 2023 live på nätet.
3 februari, 2023 | Jimmie Nyman
Stryktipset – 28 januari (28/1): Tips, förslag & analys
Stryktipset - 28 januari (28/1): Tips, förslag & analys
Inget Premier League i helgen, men väl FA-cupen och en riktigt fullspäckad Stryktipsomgång! Ta del av vår analys om de 13 matcherna! …
26 januari, 2023 | Emil Sandberg
Streama Sverige – Frankrike: Live stream & TV (Handbolls VM)
Streama Sverige – Frankrike: Live stream & TV (Handbolls VM)
Titta på Sverige - Frankrike stream från handbolls VM 2023. Vi tipsar om vart du sänder matchen via live streaming online eller direkt på TV! …
26 januari, 2023 | Jimmie Nyman

Jimmie G. Nyman

fotboll-icon Skribent inom Fotboll

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst. Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.