Joachim Rojdvall photo
Joachim Rojdvall

- 13 jul, 2017

Bästa värvningarna i SHL till säsongen 17/18

Det har varit en hel del stora värvningar nu under säsongsuppehållet. Lagen har bara några få eller inga platser kvar att fylla inför seriestarten i september. Vi listar de hetaste värvningarna med motivering till varför vi tycker de förtjänar uppmärksamhet.

En del är osäkra kort som lika gärna kan floppa som göra succé. Tänker på framförallt några av de amerikaner som har signats av några SHL klubbar. Skillnaden mellan KHL och SHL är inte nödvändigtvis speciellt stor rent individuellt. Men den stora skillnaden ligger i hela den svenska spelidén kontra den ryska. Många vänjer sig snabbt vid den nya spelidén men en del har problem att få det att fungera.

Johan Sundström friläge mot Växjös målvakt

Topp fem värvningar i SHL till 17/18

Det finns många kandidater som hade kunnat ta en plats på listan. Vi har valt de spelare vi tror kommer ha störst betydelse för sitt nya lag. Här kommer de fem bästa värvningarna i SHL enligt oss på sportal.

5. Victor Ejdsell, HV71

Victor Ejdsell i BIK Karlskoga

Överlägsen i HockeyAllsvenskan under förra säsongen och vann hela poängligan på 57 poäng. Den storväxte forwarden har en bra näsa för målet men är en nästan bättre framspelare. Han har tidigare försökt ta klivet in i SHL direkt efter junioråldern men blev inte riktigt som det var tänkt.

Efter succésäsong i BIK Karlskoga blev Ejdsell belönad med ett NHL-kontrakt där Nashville signade det odraftade löftet. I samband med kontraktsskrivningen blev det också klart att han blir utlånad till HV71 under 17/18. En spelare som med rätt förutsättningar kan bli en nyckelspelare i fjolårets Svenska Mästare HV71.

4. Ryan Lasch, Frölunda HC

Ryan Lasch slår en passning i SHL

Ryan Lasch kom till Frölunda första gången i slutet på säsongen 14/15. Han kom in riktigt bra i laget och stod för en riktigt fin avslutning. Men i slutspelet fick han det inte att stämma och gick från hyllad till ifrågasatt. Som svar på tal gick han och vann poängligan i SHL med Frölunda säsongen efter.

Förra säsongen spelade amerikanen i schweiziska ligan men efter lite betänketid visade sig att han var sugen på att spela minst två år till i Frölunda. Han värvas in till klubben som en tänkt spetsspelare och kommer säkert kriga i toppen av poängligan igen.

3. Derek Roy, Linköping HC

Derek Roy i Edmonton Oilers

Linköping har värvat friskt under sommaren och ser ut att ha ett lag som kan kandidera om guldet. Detta får väl ses som liten av en chansning från klubben. Derek Roy har en gång i tiden varit en väldigt produktiv spelare i NHL. Poängmässigt bästa säsong var 07/08 då han gjorde 81 poäng för Buffalo Sabres.

Roy kommer från ett ganska dåligt år i KHL och är säkert väldigt revanschsugen. Det är en spelare som håller hög klass och får han allt att stämma kan det bli riktigt dundersuccé. Men vi har sett det förr, spelare som har höga förväntningar på sig och sedan totalfloppar. Men vi tror på amerikanen och att han kan vara en kandidat att vinna poängligan.

2. Janne Pesonen, Växjö Lakers HC

Janne Pesonen firar mål i Skellefteå

Det blev tillslut Växjö som vann dragkampen om den finske veteranen. Janne Pesonen har tidigare spelat för Skellefteå där det blev 48 poäng på 41 matcher. Han har spelat över 200 matcher i KHL och kommer från en säsong i schweiziska ligan.

En rutinerad forward som garanterat kommer ta en stor roll i Växjö. Han har varit en producerande spelare genom hela sin karriär och produktionen lär inte sluta än. Ska bli en spännande spelare att följa under SHL 17/18.

1. Dick Axelsson, Färjestad BK

Dick Axelsson i Tre Kronor

En spelare som det skrivits väldigt mycket om de senaste sex åren. Främst för att han förmodligen är den bästa spelaren i Sverige rent tekniskt. Han har även fått ta en hel del skit på grund av hans nonchalanta stil. En del har varit befogat men mycket har varit helt obefogat.

Dick Axelsson är en spelare som kan avgöra en match på egen hand, bara han får rätt förutsättningar. Han kommer från en skadedrabbad säsong och spelade bara åtta matcher för HC Davos i fjol. Får han speltid i rätt spelformer i Färjestad kommer han vara en given nyckelspelare och lyfta hela Färjestad.

Säsongsstart SHL 2017–18

Den 16 september drar SHL-säsongen igång. De flesta lagen börjar få trupperna helt klara. Några av lagen har spelare som eventuellt åker direkt till NHL och kommer du behöva fylla på med nya spelare tätt inpå seriestarten. Lias Andersson och Timothy Liljegren är två spelare som gick i draften för några veckor sedan och redan till denna säsongen ta klivet över.

Annars så är det bara att njuta till fullo av den resterande del av sommaren innan hösten kommer och hockeysäsongen drar igång.

Joachim Rojdvall

Joachim Röjdvall är Sportals ishockeyexpert. Han har ett brinnande intresse för främst den svenska ishockeyn, men följer även NHL och internationell hockey. Han arbetar som frilansare och skriver för Sportal till och från, när han inte är alltför upptagen med annat, ”Jocke” skriver alltifrån speltips till andra nyheter från ishockeyn och idrottens värld.

475 Artiklar