Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 15 dec, 2021

Pawel Cibicki döms för matchfixing – Avstängd för mutbrott

pawel cibicki sverige

Den tidigare mycket lovande talangen Pawel Cibicki döms i hovrätten för mutbrott och matchfixing. Trots friande dom i tingsrätten – så är nu straffet från hovrätten fastställt. Pawel Cibicki fick på onsdagen den 15 december besked om att han döms till villkorlig dom.

Pawel Cibicki blev känd för hela Sverige när han dundrade fram i främst Jönköping Södra och Malmö FF. Under 2016 så slutade Pawel Cibicki på en sjätte plats i Allsvenskans skytteliga. En målgörare som sedan sökte lyckan i Leeds United – där speltid uteblev.

Pawel Cibicki döms för en match som spelades 2019. Han spelade då i Elfsborg och ska ha tagit ett gult kort medvetet – för att generera spelvinster för sina kompanjorer.

Mutbrott & spelfusk

Hovrätten slår fast att det inte finns tveksamheter kring mutbrott och matchfixing. Domstolen stödjer sig på tidigare konversationer och banköverföringar. Åklagaren hävdar att Pawel Cibicki har varit med i en härva av matchfixing – och utesluter inte att mer spelfusk har förekommit. Enligt anklagelserna så rör det sig om en summa på 300 000 kr som förts över till Pawel Cibicki – som enligt domstolen har med det gula kortet att göra.

Utöver Pawel Cibicki så döms två andra män för att vara inblandade i matchfixing. De ska ha betalat ut pengar – och lagt spel som passar hos betsidor som passar väl in på anklagelserna. Dessa två män döms till villkorligt fängelsestraff och böter.

Pawel Cibick förnekar själv att han har något med spelfusk eller mutbrott att göra. Han hävdar att dessa 300 000 kr inte är en ersättning för att manipulera spelbolagen – utan är ett privat lån. Något som hovrätten inte har valt att tro på.

Lånet ska ha tagits enligt Pawel Cibicki pga att han haft stora problem med spelmissbruk. Han har berättat att det rör sig om miljontals kronor som han lagt på betting på sport.

År Lag Mål
2013-2017 Malmö FF 11
2016 Jönköping Södra (Utlånad) 10
2017-2020 Leeds United 0
2018 Molde FK (Utlånad) 3
2019 Elfsborg (Utlånad) 4
2019-2020 ADO Den Haag (Utlånad) 0
2020 Pogon Szczecin (nuvarande klubb) 3

Stängs av från svensk idrott

Utöver en villkorlig dom så kommer Pawel Cibicki att stängas av från all svensk idrott under 4 års tid. Det innebär att han inte kan få ut någon licens som fotbollsspelare eller ledare.

Det var Disciplinnämnden som bestämde att avstängningen som Pawel Cibicki först fick när han var misstänkt – kommer att ligga fast. De hanterar spelare som misstänkts eller döms för matchfixning eller spelfusk. Det finns just nu inget förtroende för att Pawel Cibicki inte kommer att upprepa brottet han döms till.

Pawel Cibicki spelar idag i polska ligan. Det finns inget rättsligt som kommer att stoppa Pawel för fortsatt spel – frågan är hur klubben kommer reagera när dommen nu är fastställd.

os
Vi går genom odds, schema & speltips inför all handboll som väntar under OS 2024!
16 maj, 2024
os
Se vart & hur du kan sända alla grenar från Sommar-OS 2024 i Paris. Vi hjälper med live streaming och TV kanaler som visar olympiska spelen!
15 maj, 2024
os
Sveriges OS-trupp innehåller flera medaljhopp. Här listar vi de medaljchanser du inte får missa under Sommar OS 2024!
14 maj, 2024

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1232 Artiklar