Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 29 mar, 2021

Norge utan Lagerbäck – ”Kanske var fel att jaga han ur landet”

Norge utan Lagerbäck – ”Kanske var fel att jaga han ur landet”

Relationen mellan Norge och Lars Lagerbäck fick ett tråkigt slut. Efter en playoff-förlust mot Serbien – och där med inget EM 2021 – fick norrmännen att jaga Lars Lagerbäck ut ur landet. Ersättaren blev den tidigare landslagsspelaren, och den mycket omtyckta – Ståle Solbakken.

I Norge så var det en ENDA person som stod ivägen för att Norge skulle kvalificera sig till EM 2021. Han hette Lars Lagerbäck. Efter förlusten mot Serbien i playoff från Nations League så lydde det inga vackra ord eller visor från fansen. Besvikelsen och frustrationen togs ut på den svenska syndabocken och förbundskapten.

Får vi bara bort Lars Lagerbäck så kan vi äntligen få spela internationella mästerskap lydde kritiken. Nu har man fått en ny tränare på plats – men en VM-plats ser redan ut att glida norrmännen ur händerna – igen.

Stor förlust mot Turkiet

Lördagen den 27/3 spelade Norge sitt första kraftprov i deras kvalgrupp. Man hade sopat undan Gilbraltar med 3-0 i första matchen – vilket var mer än väntat.

Nu skulle Ståle Solbakken få visa sin vision i spelet – och bära Norge till seger i matchen – och vidare till VM. Inför matchen visade hela landslaget ett gott självförtroende och Ståle Solbakken skämtade vilt med journalisterna.

Värre stämning blev det efter matchen. Man förlorade med 3-0 och förödmjukades av Turkiet. Det fanns ingen form av vilja eller energi i de norska benen. Anfallsduon – som av norsk media kallas för Europas hetaste anfallspar – var allt annat än hett. På sin höjd rumstempurerade. Erling Braut Haaland fick stor kritik i spansk media som ifrågasatte om marknadspriset för anfallaren inte är övervärderat.

I norsk media var man heller inte nådiga. De blev svarta rubriker som beskrev matchen som en mardröm och att det var ”gutter mot men” (pojkar mot män) på planen.

Nu finns det gissningsvis en stor nervösitet inom laget. Varför funkar det inte? Varför kom Haaland inte till ett enda vasst avslut på hela matchen? Varför var de sist in i varje duell? Vilka spelare ska vi stoppa in i backlinjen till nästa match?

En perfekt tränare att ha i detta läget vore Lars Lagerbäck. En erkänt bra tränare för att ta mindre landslag med i stora mästerskap. I Sverige kallades han för ”kvalkungen” och lyckades nästan alltid ta Sverige till EM och VM 2022 under hans tränarperiod.

Nu står man med Ståle Solbakken – och vet inte riktigt vart framtiden är påväg. Nästa match blir mot Montenegro tisdagen den 30/3. Där blir det ett avgörande prov för den nya tränaren. Vinner man inte matchen så kan man nog hälsa VM 2022 farväl.

Sämst när det gäller

Norges landslag har en tråkig tendens att vara som allra sämst när det verkligen gäller. Det finns flera exempel på play-off där Norge blivit utslagna och missat mästerskap med minsta möjliga marginal.

De missade EM 2004 efter ett drömläge att gå vidare mot Spanien. De lyckades att få med sig den första matchen med 2-1 och när de skulle avgöras på Ullevål i Oslo så förlorade man med 0-3.

2006 ställdes man i ett play off mot Tjeckien. Ett enklare motstånd som Norge mycket väl kunde mäta sig emot. Det blev förlust i båda matcherna – och ytterligare ett mästerskap hade gått förlorat.

Norge gjorde hyfsat bra kval till EM 2012 och 2016 utan att nå slutspel, och kvalificeringen till fotbolls-VM 2014 och 2018 var att räkna som fiaskon.

Att ta över Norges landslag med ett krav att ta de till ett stort mästerskap är ingen tacksam uppgift. Ingen har lyckats på drygt 20 år. Dessutom ställs man inför ett hav av kritik från norska fotbollssuportrar som alltid har ansett att Norge är bättre än det man lyckas visa.

När vi pratar med Glenn Andreasen Aksdal – en inbiten norsk landslagssupporter, och aktiv i SK Branns supportklubb BGG så är tongångarna mer negativa.

”Ja, men jeg ga Norge 75% sjans til VM før kvaliken startet. Tenker det er 10% sjanse nu. Jeg vet ikke hur langt vi kan vente pa Ståle Solbakken.”

Var det rätt att sparka Lars Lagerbäck?

”Jag vet inte. Jag har en stor förkärlek till Sverige och svensk fotboll och tyckte verkligen om Lars Lagerbäck. Men jag är övertygad om att Ståle Solbakken är den bästa tränaren vi kan ha – om det fungerar. Jag tyckte det var rätt att byta tränare – men kanske inte för evigt.”

Skillnad på Island och Norge

Hos VG.no kunde vi följa några analyser från matchen efter Turkiet. Där gjorde man klart att det kanske inte var rätt att jaga Lagerbäck ut ur landet. Det kanske är svårare än vad de tror? Det kan inte är tillräckligt bra?

”Det bevisar kanske att det inte var Lagerbäcks fel att Norge förlorade mot Serbien. Laget som kollektiv står sig inte på under de allra viktigaste matcherna.”

På Island så är Lars Lagerbäck utsedd till en messias av folket. Han fick flera röster i det isländska valet för att bli högsta president i landet – utan att han valt att kandidera. Det planeras även en staty för Lagerbäck efter hans insats i VM 2016. Där nådde Island till en historisk kvartsfinal efter att slått ut England.

I Norge är hans namn en synonym till svordom. Han fick kritik från alla möjliga håll och målades snabbt ut som syndabock – likt Moacir Barbosa i VM finalen 1950 i Brasilien. Spelarna var kritiska och interna bråk bubblade ut i media. Kommentarfälten på social medier blev en orkester av avgångskrav.

Kanske kommer det förlåtas om Ståle Solbakken går samma öde till mötes? Inledningen av deras kvalgrupp för VM 2022 i Qatar anyder dessvärre det. Blir det inte en fullpoängare mot Montenegro så dyker nog kritikerna snart upp igen.

os
Läs om alla odds inför Sommar OS 2024. Vi ger dig speltips kring Sveriges medaljer och andra spelvärda OS odds!
13 maj, 2024
nyheter
Hur ser Israels chanser ut för att vinna Eurovision 2024 i Malmö? Vi kollar till oddsen på årets mest omtalade och kontroversiella bidrag..
10 maj, 2024
ishockey
Sveriges första matcher i ishcokey VM blir väldigt het. Direkt ställs Tre Kronor mot giganten USA. Läs om hur du kan se matchen live på nätet eller på TV.
07 maj, 2024

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1234 Artiklar