Joachim Rojdvall photo
Joachim Rojdvall

- 7 sep, 2017

Tio bästa tyska fotbollsspelarna genom tiderna

Tyskarna har varit en framträdande nation i fotboll under många år. De har därför en hel del spelare som gjort stora avtryck hos tyskarna och även internationellt. Vi har gjort en lista över de tio bästa tyska spelarna i historien. Där vi hittar stora namn som Lothar Matthaus och Franz Beckenbauer.

Ingen av spelarna på listan är aktiv idag men en av spelarna la nyligen skorna på hyllan. Tyskland har vunnit många titlar genom åren och senast var 2014 när de vann fotbolls VM för fjärde gången i Brasilien. Många minns säkert att Tyskland slog hemmanationen Brasilien med 7-1 i semifinalen.

Lista över de tio bästa tyska fotbollsspelarna genom tiderna

Här kommer listan över de tio bästa tyskarna i fotboll genom tiderna. Flera namn kommer säkert att kännas igen medan man kanske har lite mindre koll på vissa.

10. Paul Breitner (1971–1982)

Breitner spelade både back och uppe på mittfältet i landslaget. Han hade en tendens att göra viktiga mål för sitt Tyskland. Det mest minnesvärda är i finalen mot Nederländerna i VM 1974. Det var på straff och finalen slutade 2–1 till Tyskland.

Han gjorde även mål åtta år senare i en till VM-final. Det räckte inte hela vägen den gången och Tyskland förlorade med 3–1. Han har inte bara stått för fina internationella prestationer. Paul Breitner spelade för Bayern München under stora delar av sin karriär och vann totalt fem ligatitlar.

9. Miroslav Klose (2001–2014)

Många trodde att Gerd Müllers målrekord var omöjligt att slå. För er som följde Tyskland under fotbolls VM 2014 minns säkert att ett av Miroslavs Kloses mål var av stor betydelse. Han innehar rekordet på 71 mål efter 137 framträdanden i den tyska tröjan.

Under fyra år spelade han med Bayern München och vann två Bundesliga-titlar. Det blev även två titlar i DFB-pokalen med samma lag. Miroslav Klose lämnade sedan Bayern för spel med Lazio. Där blev det totalt fem år innan han la skorna på hyllan. Ett par skor som kommer tillhöra den största målskytten i Tysklands historia.

8. Fritz Walter (1940–1958)

På 61 framträdanden gjorde Fritz Walter 33 mål för Tyskland. Han vann även tyska mästerskapet vid två tillfällen med den enda professionella han representerade, FC Kaiserslautern. I landslaget gjorde han ett stort avtryck. De allra största var när han, tillsammans med sin bror, vann VM i fotboll 1954. Det gjorde att Fritz och Ottmar Walter blev de första syskonen att vinna VM i fotboll.

Fritz Walter dog 17 juni 2002 och lite mer än ett år efter delade UEFA ut ett pris till Walter. Priset var till den spelaren som varit mest dominant de senaste 50 åren. Han har gjort mycket för fotbollen i Tyskland och är en väldigt stor symbol för sporten.

7. Jurgen Klinsmann (1987–1998)

Jurgen Klinnsman spelade för flera olika storklubbar i Europa under sin karriär. Han tar en sjundeplats på listan över de bästa tyska fotbollsspelarna genom tiderna. Tack vare sin förmåga att hitta nätet i nästan hälften av alla tävlingsmatcher han spelat.

På 82 framträdanden för Tyskland blev det 40 mål. Han har vunnit UEFA Cup, numera Europa League, vid två tillfällen. Ena gången med Milan och andra med tyska Bayern München. Det blev ett VM-guld för Jurgen Klinsmann 1990 och en rad andra titlar med olika klubblag.

6. Uwe Seeler (1954–1970)

Ännu en anfallare tar plats på listan över de bästa tyska spelarna genom tiderna. Uwe Seeler gjorde sanslöst mycket mål i tyska ligan. På 476 matcher för Hamburger SV blev det 404 mål. Ett rekord i klubben som förmodligen aldrig kommer att slås.

På 72 matcher för Tyskland blev det 43 mål och ett silver i VM 1966. Det blev även en bronspeng för Uwe Seeler fyra år senare. Han har fått ta del av en del fina utmärkelser för sina prestationer. Men inte lika mycket som han faktiskt förtjänar.

5. Sepp Maier (1966–1979)

Under 70-talet var Sepp Maier ansedd att vara en av världens bästa målvakter. Han spelade hela sin klubbkarriär för Bayern München och det hann bli 536 matcher med storklubben. I landslaget blev det två stora titlar. Ett VM-guld 1974 och ett EM guld 1972.

Sepp Maier var känd för sina reflexer och han var en väldigt konsekvent målvakt som alltid höll en hög nivå. Det har även blivit en rad individuella utmärkelser. Sepp Maier har utsetts till den bästa tyska fotbollsspelaren tre år, topp 100 bästa fotbollsspelare genom alla tider och även kommit med i All-Star laget i VM.

4. Karl-Heinz Rummenigge (1976–1986)

Karl-Heinz Rummenigge vann Ballon d’Or två gånger under sin karriär 1980 och 1981. Han var en dominerande spelare som alltid var målfarlig. Han spelade som anfallare och i den tyska tröjan blev det 45 mål på 95 matcher.

Han representerade tre klubblag, Bayern München, Inter och Servette. Karl-Heinz Rummenigge vann ett EM guld med Tyskland 1980 och spelade även final 1982. Rummenigge spelade totalt två VM-finaler 1982 och 1986. Det blev inget VM-guld i karriären men han ligger topp fem på många listor över de bästa tyska spelarna genom tiderna.

3. Lothar Matthäus (1980–2002)

Han var under sin fotbollskarriär en komplett spelare. Lothar Matthäus höll till på mittfältet och kunde plocka bort anfallare såväl som göra mål själv. Han är även den tysk som spelat flest matcher för landslaget genom tiderna. Totalt blev det 150 framträdande och 23 mål.

Han är utnämnd som en av de bästa levande fotbollsspelarna genom alla tider och har vunnit VM-guld såväl som EM-guld. Det har även blivit mängder av andra titlar och individuella utmärkelser. Lothar Matthäus är en av de största profilerna inom tysk fotboll och en av de bästa spelarna genom alla tider.

2. Gerd Müller (1966–1974)

En av de bästa målskyttarna genom alla tider. Gerd Müller dominerade tysk och internationell fotboll. Han hade målrekordet i tyska landslaget innan det slogs av Miroslav Klose. Det blev 68 mål på 62 matcher. Jämför det med Kloses 137 landskamper.

I klubblagssammanhang blev det 398 mål på 453 matcher för Bayern München. Müller var med och vann VM 1974 och EM 1972. Utöver det blev det flera ligavinster med Bayern München. Även en hel del andra utmärkelser som vinnare av mål-ligan, Ballon d’Or och Golden Foot. Gerd Müller hade lika gärna kunnat toppa vår lista över de bästa tyska fotbollsspelarna genom tiderna.

1. Franz Beckenbauer (1965–1977)

En av de mest ikoniska backarna i fotbollshistorien. Han började karriären som mittfältare men hittade rätt när han blev mittback. Franz Beckenbauer är en av de största legenderna inom sporten. Han var med sitt ledarskap och flärd en dominant spelare som hade alla egenskaper en drömförsvarare ska ha.

Beckenbauer spelade 103 matcher för Tyskland och 439 för Bayern München. Det blev även ett par sejourer i USA med ett mellanår för Hamburger SV. En legendar som för alltid kommer stå kvar i historieböckerna.

Nya tyska stjärnor

Ingen av spelarna på listan över de bästa tyska spelarna genom tiderna är aktiv idag. Tyskland är fortfarande en stornation i fotboll och har flera aktiva världsstjärnor. Mesut Özin, Toni Kroos och Jonas Hector är några av dagens tyska stjärnor. Det är dock inte i samma klass som någon av de tio namnen på listan ovan.

Men är man intresserad av att följa dagens tyska stjärnor genom live stream kan man enkelt göra det. Det går utmärkt att Streama Bundesliga eller att streama La Liga där Toni Kroos huserar. Det går snabbt att komma igång med en live stream på europeisk toppfotboll.

Joachim Rojdvall

Joachim Röjdvall är Sportals ishockeyexpert. Han har ett brinnande intresse för främst den svenska ishockeyn, men följer även NHL och internationell hockey. Han arbetar som frilansare och skriver för Sportal till och från, när han inte är alltför upptagen med annat, ”Jocke” skriver alltifrån speltips till andra nyheter från ishockeyn och idrottens värld.

475 Artiklar