Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 10 nov, 2016

Tillverkare för landslagsdräkter 2016-2017

Sedan mitten av 70-talet så blev det allt mer vanligt att landslag i fotboll bar märket för den leverantör som tillverkat dräkterna. Umbro och Adidas var två av dessa klädmärken som såg en stor potential i deras marknadsföring.

De började med att sponsra tyska landslaget i fotboll med sina kläder.

Sedan dess har många andra tillverkare försökt gå samma spår. La Coq Sportif var länge en trogen leverantör av kläder till det franska fotbollslandslaget. Nu har det märket bleknat bort i de stora upphandlingar som ibland görs mellan leverantör och landslag.

I början av 90-talet började det bli allt mer populärt med Nike. Klädmärket tog hela världen med storm, och blev snabbt leverantör till större fotbollslag. Desto bättre ett landslag är, desto mer intressant är det för tillverkare att de bär just deras tröjor.

Alla vill ju helst sponsra en vinnare!

När det kommer till landslagsdräkter till det svenska landslaget i fotboll, så har det varit varierat. Under den senaste tiden har svenska landslaget samarbetat med Adidas, Umbro och Nike. Just nu är det Adidas som lyckats ta fram de bästa tröjorna enligt svenskt tycke!

Lag Tillverkare
Albanien Macron
Andorra Adidas
Armenien Adidas
Österrike Puma
Azerbadjan Umbro
Vitryssland Adidas
Belgien Adidas
Bosnien Herzegovina Adidas
Bulgarien Joma
Kroatien Nike
Cypern Adidas
Tjeckien Puma
Danmark Hummel
England Nike
Estland Nike
Färöarna Adidas
Finland Nike
Frankrike Nike
Georgien Adidas
Tyskland Adidas
Gibraltar Admiral
Grekland Nike
Ungern Adidas
Island Erreà
Irland Umbro
Israel Adidas
Italien Puma
Kazakhstan Adidas
Kosovo Kelme
Lettland Adidas
Liechtenstein Adidas
Litauen Hummel
Luxembourg Adidas
Makedonien Jako
Malta Givova
Moldovien Jako
Montenegro Legea
Holland Nike
Nordirland Adidas
Norge Nike
Polen Nike
Portugal Nike
Rumänien Joma
Ryssland Adidas
San Marino Adidas
Skottland Adidas
Serbien Umbro
Slovakien Puma
Slovenien Nike
Spanien Adidas
Sverige Adidas
Schwiez Puma
Turkiet Nike
Ukraina Adidas
Wales Adidas

Dräkter & tröja för svenska landslaget i fotboll 2016-2017

Sveriges landslagsdräkter för 2016 och 2017 kommer från Adidas. En sjyst gul tröja med Adidas klassiska tre ränder på sidan. Till detta finns blåa kortbyxor, även dessa markerade med de tre ränderna.

Utöver den lilla loggan för Adidas så finns ingen övrig reklam på Sveriges landslagsdräkter. Det enda som finns är märket för Svenska fotbollsförbundet och numret för spelare.

Sverige brukar få mycket beröm för deras landslagsdräkters utseende. Många upplever nog att kombinationen mellan gult och blått är snygg. Sedan tar Sverige nästan alltid bara hjälp av stora och välkända klädmärken och tillverkare.

Att det inte finns någon reklam på landslagsdräkter tycker vi är bra. Att låta ett företag sponsra, och därmed låta bli ansiktet utåt för ett helt land är inte så populärt. Möjligheten finns inte alltid då vissa turneringar och mästerskap inte tillåter sponsrade tröjor.

Vid tidigare tillfällen så är det främst Svenska Spel som har varit med att sponsra svenska landslagsdräkter. Därför har vi kunnat se loggan för spelbolaget på svenska dräkter i fotboll, handboll, ishockey och basket.

Tillverkare av dräkter för alla Europas landslag

I vår karta och lista så hittar du fotbollströjor för alla landslag i Europa. De större nationerna brukar oftast ha dräkter av de större klädmärkena.

Det finns även en nationell koppling till vissa leverantörer och landslag. Danmark har sedan länge stått fast vid Hummel. Hummel är nu en känd leverantör av landslagsdräkter och ökar i popularitet i takt med danska landslagets framgångar.

Även Island har en nationell sponsor – Errea. De är främst förknippade med att de är just sponsorer av det Isländska landslaget. En satsning de lär varit mycket nöjda med efter landslagets ofattbara framgångar i EM 2016

Det finns ofta ett stort intresse av att ha så väldesignade fotbollströjor som möjligt. Det är därför många som har åsikter i både positiv och negativ riktning när ett landslag väljer att byta eller förnya sina tröjor eller dräkter.

Utseende på officiella landslagströjor

En landslagströja kan bli historisk. Därför är det viktigt att en officiell fotbollströja ser bra ut, och att den följer med i tiden. Många i Sverige känner säkert igen landslagströjorna från 1994, då Sverige tog brons i USA.

För en del länder har en landslagströja mycket historia, eller tradition bakom sig. Holland är t.ex. ett land som gått ifrån normen att bära färgerna som finns i sitt lands flagga. De har därför valt bort röd, blå eller vit för att enbart förknippas med orange.

Kroatiens är ett landslag som har tröjor som många reagerar på. De är nämligen nästan alltid rutiga. Den röd-vit-rutiga färgen har blivit en synonym för Kroatien, som visserligen har detta mönster även på sin flagga. Detta mönster verkar finna många i smaken, och de blir oftast betraktade som snygga.

Stjärnor är ett annat sätt som används för att spexa till sin landslagströja. Nedan förklarar vi mer om stjärnor och tröjor.

Stjärna på landslagströja?

En del har säkert noterat att en del landslag har stjärnor över sitt fotbollsförbunds emblem. Dessa stjärnor kallas för mäskerskapsstjärnor och en logisk förklarning finns naturligtvis bakom detta.

En officiell landslagströja kan även bära historiska titlar. Ett stjärnsystem finns för de lag som haft en historisk framgångsrik fotbollshistoria. Därför symboliserar stjärnor de titlar som ett landslag har tagit.

Men varför har då Sverige ingen stjärna på sin officiella landslagströja? De tog ju VM-guld i fotboll år 1958?

Sverige har självklart rätt att sätta en stjärna över sitt förbundsmärke, men det kanske inte är något man vill. Ett VM-guld 1958 är inget som någon blir avundsjuk på idag.

Brasilien var det första landslaget i världen som började med att räkna stjärnor på sina landslagströjor.

Klubblag

Det finns en tradition och historia för många klubblag. Det är därför ganska vanligt att man håller kvar vid sina gamla färger, och bytar oerhört sällan.

Det finns även en tradition med stjärnor över klubbmärken.

Trenden ska ha startats av Juventus FC som valde att sätta ditt en stjärna över sitt klubbmärke. Symbolen visade då upp att laget tagit över 10 titlar i Serie A.

Brasilien var först att ta efter som landslag. Då har de inte klumpat ihop 10 titlar till en stjärna, utan valt att symbolisera sina VM-guld med en. Därför spelar Brasilien idag med 5 stjärnor på sina landslagströjor.

Kopierade landslagströjor

Det finns en mycket stor marknad för att köpa fotbollströjor. Många väljer att köpa officiella matchtröjor, samtidigt som andra köper inofficiella. Det finns många som trycker upp egna landslagströjor, som är TYP som de riktiga.

Det är vanligt att man ser dessa tröjor upp på läktaren. En officiell matchtröja är nästan alltid dyrare än vad en inofficiell tröja är. Därför spara många hellre en slant, och får en tröja som åtminstone visar att man stödjer sitt land, och sitt fotbollslandslag.

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1233 Artiklar