Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 10 feb, 2022

Skidskytte under OS 2022 – Trupp, tider & datum

Skidkytte - martin ponsilouma

Under OS 2022 så kommer det finnas många tävlingar inom skidskytte. Här finns en guide för dig som vill följa allt skidskytte under OS. Hitta svenska tider för loppen – samt läs mer om truppen som Sverige har med till mästerskapet.

OS skidskytte i Sverige är mycket populärt för TV-publiken. Varje lopp så samlas det otroligt många svenskar framför sin TV eller live stream. Detta för att följa Sveriges medaljhopp i form av Hanna Öberg, Elvira Öberg, Sebastian Samuelsson och Martin Ponsilouma.

Du kan följa allt skidskytte från OS 2022 genom att följa vårt program. Där hittar du alla tävlingar som finns att vänta inom skidskytte i Vinter OS.

OS-gren Skidskytte (Biathlon)
Arena/Plats Zhangjiakou, Kina
Datum & tider > Se schema för skidskytte
Antal skidskyttetävlingar under OS 11 st (5 för damer, 5 för herrar, 1 mixedstafett)
Svenska medaljhopp: Hanna Öberg, Elvira Öberg, Sebastian Samuelsson & Martin Ponsilouma

OS skidskytte – tider & datum

Schemat för OS skidskytte kommer vara tight – och det blir många tävlingar under dagarna som Vinter OS pågår. Bland tävlingarna hittar vi både stafetter och individuella lopp.

 • 5 febrauri, kl. 10:00 – Mixedstafett (D & H)
 • 7 februari, kl. 10:00 – Distans, 15 km (damer)
 • 8 februari, kl. 09:30 – Distans, 20 km (herrar)
 • 11 februari, kl. 10:00 – Sprint, 7.5 km (damer)
 • 12 februari, kl. 10:00 – Sprint, 10 km (herrar)
 • 13 februari, kl. 10:00 – Jaktstart, 10 km (damer)
 • 13 februari, kl. 11:45 – Jaktstart, 12.5 km (herrar)
 • 15 februari, kl. 10:00 – Stafett, 4 x 7.5 km (herrar)
 • 16 februari, kl. 08:45 – Stafett, 4 x 5 km (damer)
 • 18 februari, kl. 10:00 – Masstart, 15 km (herrar)
 • 19 februari, kl. 10:00 – Masstart, 15 km (damer)

Vill du hitta mer information om sporten skidskytte? Då kan du kolla in vår sida som samlar många frågor om t.ex. skidskytte avstånd, gevär & regler. Där hittar du alla grundläggande regler som gäller för sporten.

Sveriges skidskyttar – trupp

Sverige kommer till Vinter OS 2022 i Peking med ett starkt lag. Vi menar att Sverige har medaljchanser i alla lopp som vi kommer att ställa upp i. Det innebär att vi har medaljkandidater både på dam- och herrsidan.

Utöver våra favoriter så finns även intressanta namn som kan göra riktigt fina placeringar – i bästa fall skrälla med en pallplats.

Du kan se Sveriges trupp för skidskytte under OS 2022 här nedanför.

Damer

Sveriges damlag i skidskytte under OS 2022 är fullt med namn som både är mycket starka – men också intressanta. Sverige har ett starkt damlag som helt klart är en av favoriterna till stafetterna.

 • Hanna Öberg – Stort medaljhopp som sedan tidigare har OS-medaljer i samlingen
 • Elvira Öberg – Ett stort genombrott under säsongen 21/22 har lett till att hon är favorit till minst en medalj
 • Linn Persson – Stabil skytt – men inte alls samma fart i spåret som t.ex. systrarna Öberg
 • Mona Brorsson – Kan göra riktigt bra lopp – och har tidigare skjutit om medaljer – men aldrig tagit någon i OS
 • Stina Nilsson – Sveriges absolut mest intressanta namn. Längdskidåkaren som sadlade om till skidskytte! Oklart hur många lopp som Stina får chans att åka
 • Anna Magnusson – Visat upp fin form i sitt skidskytte inför OS 2022. Stark kandidat på stafett – men individuella medaljer känns avlägset.

Herrar

Bland herrarna så finns det två skidskyttar som sticker ut från övriga. Våra stora hopp är Sebastian Samuelsson och Martin Ponsilouma. Vi vill sätta upp ett finger för Jesper Nelin som i sina bästa dagar kan hålla ihop både skyttet och skidåkningen.

 • Sebastian Samuelsson – Sverige normalt vis mest stabila och bästa skidskytt. Han är den åkare som har flest segrar och meriter bland svenska herrlaget.
 • Martin Ponsilouma – Snabb i spåret – lite mer osäker i skyttet. Han har sedan tidigare en VM-medalj i sprint – vilket tyder på att han kan mycket väl ta medalj under OS.
 • Peppe Femling – Oftast med under stafetterna – men kommer nog få chansen i flera individuella tävlingar. Hänger oftast inte med världsåkarna när vi jämför åktider.
 • Jesper Nelin – En bra dag för Nelin – och det kan absolut bli en topp 10-placering. Inför OS 2022 så har Nelin aldrig varit på pallen i världscupen.
 • Malte Stefansson – Han bör ses som en reserv till stafetten – men kommer säkert få minst en individuell start i någon av tävlingarna under OS.

Hur många medalj tar Sverige i OS skidskytte

Skidskytte är en av de sport under OS 2022 som är absolut mest svårtippade. Det finns många favoriter till att vinna tävlingarna – samtidigt som mycket handlar om millimeter och marginaler.

Att Sverige skulle stå helt utan medaljer under skidskytte för OS 2022 – känns ganska orimligt. Vi har alldeles för bra skidskyttar – och det finns väldigt många olika lopp och distanser. Därför tror vi helt klart att en svensk medalj kommer till medaljligan från skidskyttestadion i Kina.

På damsidan så är det systrarna Öberg som har bäst chans på förhand. På herrsidan är det Sebastian Samuelsson och Martin Ponsilouma. Vi tror att det totalt blir 4 medaljer under skidskytte i OS. Varav 2 guld. Vi tror att åtminstone ett guld kommer i damernas stafett. Sedan tror vi att Elvira Öberg kniper sin första OS-medalj på sprinten.

Vi tror även att Sebastian Samuelsson åker från OS med minst en medalj. Kanske två – om Sveriges herrlag klarar stafetten.

Speltips & odds under OS skidskytte

Vi brukar samla massor av de spelvärda oddsen i OS betting. Här kommer vi ta fram det speltips som vi anser vi har störst chans att vinna i. Det kommer bli damstafetten. Få landslag har såpass hög stabilitet och bredd som Sverige.

Speltips Odds
Sverige vinner damstafetten (16/2, kl. 08:45) 2.50 hos Unibet

 

Ytterligare ett tips att hålla koll på tycker vi är den avslutande tävlingen på herrsidan. Där tror vi att Sebastian Samuelsson kommer att ta medalj. Vilket innebär att han skulle sluta mellan 1-3 placering. Oddsen för att detta ska inträffa anser vi är spelvärda.

Speltips Odds
Sebastian Samuelsson tar medalj i masstarten (18/2, kl. 10:00) 4.50 hos Unibet

Arena & plats

Alla tävlingar i skidskytte i OS 2022 kommer att avgöras i kinesiska staden Zhangjiakou. Den bjuder oftast på ett väldigt kallt förhållande – och ligger väldigt öppet. Det innebär att det finns stor risk för vindar på skyttevallen. 4

Arenan i Zhangjiakou ligger på 1 700 meters höjd över havet. Det innebär att höjden kommer vara en faktor under tävlingarna. Det kan bli svårare att få syre till hela kroppen – och kräver stora förberedelser.

Zhangjiakou ligger i närheten av ett större ökenområde. Det har tidigare kommit varningar om att sandstormar skulle kunna inträffa. Det skapar svårare förhållande på både vallen och i spåren. Dessutom ställer det krav på vallateamen som måste även ta hänsyn till att sand kan ligga på banorna.

Följ tävlingarna live

För att kunna följa skidskytte under OS 2022 så kan det vara bra att känna till hur man sänder OS på TV eller live stream. Det kommer vi kunna hjälpa dig med. I Sverige så kommer det under hela OS finnas till en OS studio på Discovery. Där kommer vi kunna följa alla stora tävlngar med svenskt deltagande.

Många av dessa tävlingar inom OS skidskytte kommer att avgöras på morgonen – svensk tid. Det innebär att vi troligen kommer ha stor publik för varje lopp som ska avverkas.

 

Andra nyheter

nyheter
Vill du göra lika snabba och smidiga uttag - som insättningar? Kolla in våra spelbolag med utbetalningar via Swish!
25 september, 2023
europatipset 24 september
europatipset
Kolla in analys och spelförslag på Europatipset 24 september!
22 september, 2023

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1247 Artiklar