Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 27 dec, 2018

Samuel Eto’o: ”Guardiola visade total brist på respekt mot mig

Pep Guardiola tog över FC Barcelona sommaren 2008, efter att ha tränat Barcelona B i en säsong. Genast valde den orutinerade tränaren att göra sig av med Deco och Ronaldinho, och hade han bara fått som han ville hade även Samuel Eto’o fått lämna omedelbart. Här berättar Eto’o själv om sin syn på Guardiolas ledarskap.

Sommaren 2008 fick Frank Rijkaard sparken från FC Barcelona, och ersättaren skulle bli den oerfarne tränaren Josep ”Pep” Guardiola. Pep var en gammal storspelare och Barcelonaprodukt, som tillbringade sina ungdomsår i klubben och sedan gjorde nästan 300 matcher på seniornivå i den rödblå tröjan. Men som tränare hade han inte mycket erfarenhet, utan hade bara ett år på nacken, då han tränat Barcelona B.

Bland de första besluten Pep fattade i klubben var att storstjärnorna Ronaldinho, Deco och Samuel Eto’o skulle bort.

– Det är inte bara fel, det är djupt fel, säger Samuel Eto’o i en intervju med beIN SPORTS.

Samuel Eto’o stannade visserligen och spelade under Guardiolas första år i klubben, men Peps egentliga önskan var att sälja honom direkt.

– Ofta har du pojkar som är fina och pojkar som är dåliga, berättar Eto’o vidare. Och jag har alltid fått vara den dåliga pojken, det var min roll. Men jag hade en väldigt viktig uppgift i omklädningsrummet, där jag kunde säga vad som helst till vem som helst, samtidigt som jag tittade dem rakt i ögonen.

Eto’o berättar att han tidigare, under Frank Rijkaard, hade en period när drabbats av en meniskskada. Då åkte Eto’o till Mallorca i 7 månader för att genomföra rehabiliteringen där. Det var, enligt kameruniern, ett stort misstag.

– Barcelonas styrka var att det var en grupp av unga spelare som gillade att ha kul tillsammans. Vi delade mer än bara träningspass eller fotbollsmatcher. Vi gick tillsammans för att äta middag, för att dansa, vi delade våra små hemligheter. Och allt detta, när jag kommer tillbaka, är helt borta. Det har dött.

RELATERAT: Ferguson: ”Beckham har aldrig erkänt ett misstag”

”Du var aldrig en stor spelare”

När Rijkaard sedan försvunnit, och Pep klivit in, fick Eto’o beskedet att han var oönskad. Vad Eto’o svarade?

– Först påminde jag honom om att han aldrig var en stor spelare, han var en bra spelare. Det är sant, det är sant. Jag sa det till honom.

– Och sen sa jag till mig själv att om det var någon annan coach som sa till mig att jag skulle bort, då hade jag sagt ”ok, jag kan inte säga någonting”.

– Men Pep, som tränare, hade vid den tidpunkten inte visat någonting för att komma till en klubb som Barcelona. Han visste inte heller någonting om omklädningsrummet i Barcelona för att kunna säga vissa saker.

Pep försökte göra sig av med Eto’o, och Eto’o fick ett oerhört välbetalt bud från Uzbekistan som hade inbringat anfallaren 26 miljoner dollar. Klubben försökte få honom att nappa, men Eto’o ville dock stanna.

”Total brist på respekt”

Vidare berättar Eto’o om en händelse på försäsongen, när laget var i Houston, USA.

– Inför en träningsmatch säger plötsligt Guardiola ”ok, vi ska byta nummer”. Alla tänker, ”oj, ska coachen byta våra nummer nu?”. Det var ett överraskande tillfälle. Han säger ”Titi Henry, du tar Samuels nummer 9”, och Titi blev väldigt glad. ”Och Samuel, du tar nummer 14.” Alla var överraskade. Det var total brist på respekt, och jag kunde inte förstå det.

– Jag hade skrivit så vacker historia i Barcelona, jag hade gjort så mycket för klubben. På planen, men ännu mer utanför planen. Jag var alltid där för mina lagkamrater, för klubben.

RELATERAT: Hasse Backe: Manchester Citys personal kunde gå i döden för Svennis

”Tror att han ville sätta en kula i sitt huvud”

Eto’o förstod att han inte skulle bli långvarig i Barcelona, men en säsong under Guardiola skulle han åtminstone göra. På ett par försäsongsmatcher presterade han mycket bra, vilket gjorde det svårare för Pep att rättfärdiga sin vilja att göra sig av med Eto’o.

– Vi mötte ett mexikanskt lag, Chivas. Och han hade oturen att ge mig 20 minuter. Jag tror att han var nära att sätta en kula i sitt huvud. På de där 20 minuterna gjorde jag 3 mål. Sedan möter vi Red Bull i New York, och jag gör 3 mål igen. Nu var han tvungen att organisera en försoning. Men eftersom han aldrig hade modet att säga saker till mitt ansikte, gick han via mina lagkamrater.

– Jag åt middag, och representanten Carlos Naval kommer och säger: ”Kom, jag har en överrasking för dig.” Jag blev nyfiken, jag tänkte att det kanske var Beyoncé som väntade på mig. Jag går dit och jag ser Jorquera, Puyol, Leo, Andrés, Xavi och särskilt Víctor (Valdés) som var en av mina bästa vänner. Och jag ser Pep längst bak i rummet och mitt ansikte ändras. Jag blev aggressiv när jag såg Pep. Mitt ansikte ändras, och han säger ingenting.

– Så, Xavi börjar att prata och säger ”negro, som vi alltid sagt förut och visat, vill vi att du stannar, och du måste samsas med Pep”. Jag svarar ”jag pratar inte med Pep, han måste be om ursäkt till mig eftersom han var respektlös mot mig öppet flera gånger och jag tänker inte låta det passera”. Pep börjar prata lite katalanska, han hade svårt att hitta ord.

– Säsongen börjar, och jag pratar med Pep totalt två gånger. Två gånger. En gång ville han att jag skulle prata med Yaya Touré som inte ville höra någonting från honom. Den andra gången ville han visa mig hur anfallare ska röra på sig. Jag sa till honom ”Pep, du var mittfältare. Du var ingen bra anfallare.”

Eto’o vann sedan skytteligan i Barcelonas väg mot La Liga-titeln, och Eto’o gjorde även mål i Champions League-finalen mot Manchester United, som Barcelona vann. Sommaren 2009 fick han ändå lämna klubben.

”Han hälsade inte på mig i tunneln, han väntade tills vi var framför kamerorna”

När Barcelona säsongen därpå mötte Eto’os nya klubb, Inter, skakar Pep och Eto’o fint hand med varandra ute på planen. Men i tunneln inför matchen såg det annorlunda ut.

– Guardiola såg mig i tunneln, säger Samuel Eto’o. Hälsade han på mig i tunneln? Han hälsade inte på mig i tunneln. Han väntade tills vi kom ut framför alla kameror. Givetvis, kunde jag inte vägra ta hans hand. Eftersom utgången hade blivit, i och med att jag är den dåliga pojken, att alla hade sagt att Samuel beter sig som en idiot igen. Men människor vet inte vad som hände bakom scenen.

Eto’o avslutar sitt berättande med en liten pik mot Guardiola, rörande att klubben vann trippeln (ligan, cupen och Champions League) under Guardiolas första säsong.

– Det var tacksamt för honom att jag gjorde mina 35 mål den säsongen vilket gjorde att vi vann alla titlar vi vann, och det var hans första troféer.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2477 Artiklar