Joachim Rojdvall photo
Joachim Rojdvall

- 15 jun, 2017

Rasismen inom fotbollen idag

Rasism är ett ämne som de senaste åren varit väldigt omtalat i media. Det är inte bara i samhället som rasismen är ett problem utan även i sportvärlden. Trots antirasism kampanjer från bland annat UEFA och andra stora organsiationer är det fortfarande något som förekommer. Det som förändrats är att vi har fått en allvarligare syn på problemet och den som gör ett rasistiskt uttalande eller gest blir ofta straffad. Även om det finns flera fall där spelare klarar sig undan.

Men hur utbredd är rasismen och i vilka sporter finns mest rasism?

Rasism i fotboll

Att rasism förekommer i fotboll är inte särskilt märkligt med tanke på att det är världens största sport. Det som är märkligt är dock att det förekommer på hög nivå än idag. Det har gjort att FIFA vidtagit extra åtgärder under Confederations Cup. Domarna kan nu avbryta en match om det förekommer rasism på läktaren. En mycket bra återgärd som förhoppningsvis andra klubbar tar efter.

Det skall vara nolltolerans mot rasism inom sporten, det är något för alla och alla ska få kunna ta del av den. Tyvärr så förekommer rasismen och här nedan kommer ett exempel. Det är en grekisk fotbollsspelare som i sin målgest höjer sin arm precis som man gjorde under Nazityskland.

Spelaren blev avstängd från profesionell fotboll på livstid på grund av gesten och fick lära sig en dyr läxa.

Det är inte bara på fotbollsplanen som rasism förekommer utan det sker runt hela arenan. På läktaren är det inte alls ovanligt att någon i ren frustration skriker ur sig högst olämpliga rasistiska glåpord. Det är allt som oftast vuxna människor som helt saknar sunda värderingar. Förhoppningsvis kommer det minimeras med tanke på FIFAs återgärder.

De flesta av världens bästa fotbollsklubbar har tagit ett tydligt avstånd mot rasism inom fotbollen.

Fair play och nolltolerans mot rasisim

Det är något som det pratas om i de flesta stora ligorna i flera olika sporter. Nolltoleransen är dock inte nolltolerans. Det finns flera fall där spelare slänger ur sig ett rasistiskt uttlanade och lyckas gå därifrån ostraffade. Anledningen är helt enkelt att i många fall är spelaren såpass duktig och viktig att ett straff inte ens är att diskutera.

Ett exempel är Magnus Nygren som var Färjestads lagkapten i SHL den gångna säsongen. Efter ett krogbesök kände han för att få ur sig sin ilska på grund av uttåget ur slutspelet på ett väldigt olämpligt sätt. Han skrek rasistiska glåpord mot en person och allt fångades på film. Nygren erkände sin handling och berättar att han är djupt ångerfull. Färjestad sa att de skulle vidta återgärder men än så länge har det knappast hänt något med tanke på att han är klar för spel i den schweiziska ligan.

Det visar att det är något som förekommer och inte bara i fotbollen. Att få sporter att bli helt fria från rasism kommer förmodligen aldrig hända men med fler iniativ som det FIFA nu satt i verk är det på rätt väg.

Mer artiklar:

Joachim Rojdvall

Joachim Röjdvall är Sportals ishockeyexpert. Han har ett brinnande intresse för främst den svenska ishockeyn, men följer även NHL och internationell hockey. Han arbetar som frilansare och skriver för Sportal till och från, när han inte är alltför upptagen med annat, ”Jocke” skriver alltifrån speltips till andra nyheter från ishockeyn och idrottens värld.

475 Artiklar