Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 23 aug, 2017

Pyroteknik & bengaler

Debatten kring hurvida pyroteknik ska legaliseras eller inte tycks aldrig tystna. I Allsvenskan är det vida känt att det är vanligtr med t.ex. bengaler, knallskott, rökbomber eller pyroteknikiska pjäser.

Trots att det råder ett förbud mot pyroteknik och bengaler i Allsvenskan så envisas ultras-grupper och fans med besöka arenan med produkterna.

Här kommer vi att ge en överblick om vilken roll som pyroteknik spelar i den europeiska fotbollen och i Sverige. Läs gärna mer regler, förbud och kampen för legalisering av bengaliska eldar.

  • Vanliga typer av pyroteknik: Bengaliska eldar, knallskott & rökbomber
  • Användning: I samband med heta fotbollsmatcher & derbyn
  • Förbud i Allsvenskan: Ja

Vad är en bengal?

En bengal är en förkortning för bengalisk eld. Det är en form av redskap som kan användas som nödbloss för båtar, eller för att larma människor i närheten om en fara.

De allra flesta bengaler som köps används inte som nödutrustning, utan istället för att skapa bättre stämniing och läktarkultur på fotbollsarenor runt om i Europa.

En vanlig bengal består av ett rör gjort av well-papp eller papper. I den bengaliska elden så finns det en rad brännbara och direkt brandfarliga ämnen. Till exemepl är det vanligt att pyrotekniska bengaler innehåller metallsalter så som salpeter eller svavel.

En bengalisk eld kan brinna i flera olika färger. Färgen påverkas främst om vilken typ av metall som adderats i den sats som finns i pjäsen.

Nedan följer lite snabb fakta om bengaler som vanligtvis används inför fotbollsmatcher och andra sportevents. Där får du t.ex. svar på frågan hur varm en bengalisk eld blir.

  • Pris per bengal: Cirka 40 kronor
  • Brinntid: 2-4 minuter
  • Temperatur: 1800 – 2500 grader

Bengaler bränns oftast av i samband med att en match ska starta, vid mål eller halvtid. Det är även mycket vanligt att pyrotekniska pjäser finns med i de marscher som fotbollsklubbar i Allsvenskan anordnar.

Främst populärt är det att använda bengaler och rökbomber i samband med ett tifo. Läs gärna mer om de tifon i fotboll.

Legalisering, regler & lagar

De absolut flesta ligor i Europa, inklusive Allsvenskan har förbud för användning av pyroteknik på fotbollsmatcher. Trots detta så förekommer det fortfarande att bengaliska eldar används inför, eller under en pågående fotbollsmatch.

Den vanligaste anledningen till att bengaler är förbjudna på fotbollsarenor är säkerhetsrisken. SVFF och andra fotbollsorganisationer har länge varit motståndare till att pyroteknik används. De menar på att ansvaret inte kan ligga på publiken när det kommer till pyroteknik. Dessutom är majoriteten av de som använder bengaler i Allsvenskan oftast outbildade inom pyrotekniska pjäser.

De regler och lagar som idag gäller för Allsvenskan är en nolltolerans till pyroteknik i samband med fotbollsmatcher. Vilket innebär att det är olagligt att bära med sig bengaler, knallskott och rökbomber till arenorna.

Det har länge funnits en opion där främst supportergrupper kräver en legalisering av pyroteknik. De grupperingar med supportrar som är för att bengaler legaliseras kallas oftast för ”Ultras-grupper”

För- & nackdelar med att legalisera pyroteknik i Allsvenskan

Det finns två stadiga läger som under en lång tid bråkat om användningen av bengaler i Allsvenskan. På ena sidan står en stor del av fansen för varje fotbollsklubb, samt ultras-grupper. På den andra sidan har vi SVFF (Svenska fotbollsförbundet) som säger ett starkt nej till att legalisera pyroteknik i Allsvenskan.

Båda sidorna har sedan starten varit tydliga med sina argument. SVFF säger ett tydligt nej, samtidigt som ultrasgrupper inte ser den problematik som det kan föra med sig.

Argument för användning av pyroteknik

  • Bättre läktarkultur & snyggare inramningar i Allsvenskan
  • Överdriven oro för olyckor & skador
  • En friare läktare & minskad övervakning

Argument mot användning av pyroteknik

  • Stor risk för olyckor & skador
  • Ökade kostnader för utryckningspersonal
  • Miljöfarligt
  • Risk att skjuta upp matcher p.g.a. att rök skymmer sikten

Zoner för bengaler & pyroteknik

Det har flera gånger gjorts försök att ena SVFF mot de olika ultrasgrupper som finns i Allsvenskan. Ett förslag som fick stor uppmärksamhet kom från Rikspolisstyrelsen år 2014.

Förslaget gick då ut på att skapa pyrotekniska zoner för t.ex. bengalbränning. På så vis menar polisen och brandkåren att de kan få bättre kontroll på läktaren. Samt att det är enkelt för barnfamiljer att undvika den planerade zonen.

Förslaget blev aldrig till verklighet då SVFF och ultrasgrupperna står klart fast vid sina ståndpunkter. Antingen krävs ett totalförbud, eller så vill man se en legalisering av pyrotekniska produkter.

Straff för att bära bengal?

Straff för att tända en bengalisk eld under en pågående fotbollsmatch leder i de flesta fall till böter för fotbollsklubben, samt avstängning av den enskilde personen som ertappas.

Det är däremot inte olagligt att försöka smuggla in en bengalisk eld på en fotbollsmatch i Allsvenskan. Påföljderna för att smuggla in pyroteknik är dock att man lämnas över till polisen som i sin tur meddelar fotbollsklubben om händelsen.

Det är sedan upp till klubben om de vill neka personen tillträde till matchen, eller nekas att tillträde till arenan. De allra flesta klubbar väljer att stänga av supportrar under ett år.

En myt finns kring att det är främst huliganer & firmor i Allsvenskan som håller på med pyroteknik. Det är inte nödvändigtvis något som är sant, utan det finns en bred grupp av supportrar som använder sig av de olagliga produkterna.

Olyckor

Det finns inte många exempel från Allsvenskan där människor blivit skadade, eller allvarligt skadade pga av pyroteknik och bengaler.

Den allra mest otäcka händelsen inträffade inför en match mellan GAIS och GIF Sundsvall. Då tändes det omkring 70 bengaler från GAIS-sektionen. Resterna eller delar från en begalisk eld träffade en 3,5 år gammal flicka i ögat.

Flickan var då tvungen att lämna matchen i sällskap med sin papppa för att söka sjukvårdare. Resultatet av olyckan blev dock inte allvarligare än så. Flickans öga blev ganska snabbt återställt, och det blev inga större påföljder från olyckan.

Bengaler har även, mer frekvent börjat användas som vapen. En del personer använder bengaler för att kasta mot andra grupper eller människor. Detta är självklart en baksida med användningen av såpass farliga pjäser som finns ute på marknaden.

Hur köper man en bengal?

Supportrar eller privatpersoner som är intresserade av att köpa pyroteknik i form av bengaliska eldar behöver inte leta länge.

Det finns en lång rad shoppar online, eller butiker som kan stå till tjänst med detta.

En shop som blivit populär bland ultrasgrupper i Allsvenskan är UltrasShop. Det är en butik som har ett stort utbud av produkter som man kan köpa online. Deras utbud består nästan uteslutande av produkter so rekommenderas att användas vid fotbollsmatcher.

Det är även möjligt att köpa nödbloss hos de flesta återförsäljare som erbjuder fritids- och båttillbehör. De nödbloss fungerar då på nästan samma sätt som en bengal, och resultat blir ungefär detsamma.

I större städer som i Stockholm, Göteborg och Malmö finns det en allt mer öppen handel med bengaler.

En levande läktarkultur

Vi på Sportal har inga problem med den pyroteknik som finns idag. Hittills har vi i Sverige varit mycket skonade från olyckor i samband med bengalbränning.

Vi tycker att allt som kan göra Allsvenskan till en bättre och mer levande plats för alla är välkomnat. Oavsett när det kommer till läktarsång & hejarramsor i Allsvenskan eller om det handlar om att upprätta ett snyggt tifo. Vi tror att ett stort ansvar borde finnas bland de som väljer att bränna av en bengal i en fotbollsmatch. Det gäller att veta vad man göra, och att man på ett eller annat sätt gått genom någon utbildning.

Det är även hög tid för SVFF och fotbollsfans i Sverige att enas. Idag tycker vi oss se en maktkamp som pågår mellan de olika sidorna.

Tycker du att det är alldeles för otrygg miljö på fotbollsmatcher i Sverige så rekommenderas du att söka dig till sittplatserna, eller börjar live streama Allsvenskan online.

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1237 Artiklar