Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 15 dec, 2016

Vad är ett tifo? – Vi samlar bäst tifon i världen!

Ett tifo är den inramning som oftast görs på arenor innan matchens avspark. Ett tifo i fotboll kan se ut på många olika vis. Det kan t.ex. innebära att publiken har speciella flaggor, bengaler, halsdukar eller konfetti.

Tifon i Allsvenskan & i övriga världen är till för att fansen ska kunna visa sin passion för laget de hejar på. Det kan även användas för att uttryck åsikter, eller av politiska syften.

Ordet tifo kommer från italienskan, och översätts från Tifosi som betyder supporter eller fotbollsfan.

Vi har valt att ge dig mer information, samt flera exempel på sjysta tifon innan matcher. Du hittar allt detta en bit nedanför.

Tifo inom fotboll

Det har länge varit känt att en publik är viktig för ett lag i fotboll. En bra och levande läktare kallar många för ”en tolfte spelare”. Nästan alla stora fotbollspelare skulle medge att publiken är i flera fall avgörande i viktiga matcher. Sedan början på 90-talet blev det som allra mest populärt att stödja sitt lag med ett tifo. Kulturen spreds sig snabbt via TV, då många större lag ute i Europa börjat med att anordna snygga tifon inför stora matcher.

Det är svårt att säga vilket fans i världen som var först med att skapa ett tifo. Däremot finns det många klassiska tifon som skapats.

Några av de supportrar, tifogrupper och ultras som är kända för att anordna mäktiga tifon är FC Barcelona, Liverpool FC, Borrussia Dortmund, Lazio, och Celtic. Dessa lag har supportrar som brinner så pass mycket för sitt fotbollslag att de lägger massor av arbete och tid på tifon i fotboll.

Som vi tidigare nämnde så finns det flera typer av tifon som är främst kända.

  • Halsdukstifo – Ett hav med halsdukar som tillsammans skapar en väg med lagets färger
  • Bengaltifo – Ett bengaltifo är en inramning där bengaliska eldar spelar en stor roll.
  • Flaggtifo – Ett tifo som är gjort med hjälp av flaggor och viftande supportrar.
  • Kaostifo – Konfetti, halsdukar, bengaler, toarullar, flaggor, ja allt kan du ta med dig till ett kaostifo.
  • Heltäckande tifo – En form av tifo där stora publiken täcks av en heltäckande flagga eller banderoll.
  • Åsiktstifo – Ett tifo där ett budskap finns med t.ex. politik, lagar eller förtryck. Åsikter skrivs oftast ut på banderoller.

Tifo i Allsvenskan

Många känner säkert till att flera lag i Allsvenskan har tifo inför viktiga matcher, derbyn eller premiärer. De lag som anses som vara allra bäst på att göra tifon i Allsvenskan är de lag som kommer från större städer, och anses som klassiskt Allsvenska lag.

Bland dessa klubbar hittar vi AIK, IFK Göteborg, Djurgårdens IF, Malmö FF, IFK Norrköping och Hammarby IF.

Under en säsong så anordnar dessa klubbar massor av tifon som blir mer eller mindre kända. Sedan det blev populärt att anordna tifon även i Allsvenskan har många oerhört snygga tifon, och unika teman skapats.

Tifon kostar oftast ganska mycket pengar. Dessa kostnader är det oftast fansen som står för. Därför finns ultras, tifogrupper, och föreningar som både jobbar med att skapa & arrangera snygga tifon i Allsvenskan & med att samla in pengar.

En pengarinsamling görs via pengarbössor, försäljning av produkter, eventuella bidrag från klubben och personliga bidrag.

Bland alla tifon i Allsvenskan så hittar vi massor av olika teman. En del tifon spelar på humör, samtidigt som andra skapas för att vara så snygga & väldesignade som möjligt.

Många av dessa tifon kan du se med hjälp av Allsvenskan streams på nätet.

Lagar & regler för bengaler i Sverige

I Sverige så är det olagligt att ta med sig bengalar eller pyroteknik in till matcher. Denna regel stoppar däremot inte många lag att fortsätta använda sig av bengaltifon.

Många människor menar på att det är farligt att använda sig av pyroteknik, samtidigt som andra påstår att det är en viktig detalj för hejarklacken.

Åsikterna är mycket delade inom denna fråga, och det är svårt att se hur det hela kommer hamna. SvFF (svenska fotbollsförbundet) har under en lång tid utkämpat ett krig mot bengaliska eldar.

SVFF har sett till att se dryga böter till klubbar samt försökt arbeta för bättre kontroll på arenor runt om i landet. Det har dessvärre ur SVFFs synvinkel inte varit särskilt effektivt, och det fortsätter att finnas bengaler i Allsvenskan.

Mäktigast tifon i världen

Det finns oändligt många snygga tifon i världen som skapats. Många av dessa har blivit till klassiska tifon som många kommer ihåg.

Det är nämligen det som skiljer ett okej tifo, från ett riktigt bra. Nämligen att du kommer ihåg de tifon som blivit mycket lyckade och kanske bäst.

När vi själva tänker tillbaka på tifon som vi själva tycker blivit riktigt bra, så tänker vi ofta på Italien. Supporterkulturen har alltid varit galen i Italien, och många lag har den kapacitet, ekonomi och supportrar som krävs för att skapa ett mäktigt tifo.

Lazio, Roma, Milan och Inter är lag som du du borde följa. De är två lag som ofta bjuder på mäktiga & snygga tifon till de som streamar matcher i Serie A.

Du hittar även många stora publiklag i tyska Bundesliga. Borrussia Dortmund är kända för sin ”gula väg” och lockar alltid tusentals människor att varje gång ställa upp på tifon för laget. Även andra lag i Tyskland har kommit långt i arbetet på att fixa snygga tifon.

Nedan hittar du en liten topplista där vi har valt att lägga till de tre bästa tifon genom tiderna.

Topplista

1. Paok – Olympiakos

Ett tifo som ser ut som att hela arenan, Toumba Stadium håller på att brinna upp. Istället för riktig eld så använder sig fansen av bengaliska eldar runt hela planen.

2. FC Barcelona – Bayern Munchen

fc barcelona tifo

FC Barcelona visade att de var redo att vinn guld i Champions League med sitt otroliga tifo. Tifot inkluderade nästan alla som var och kollade på semifinalen mellan FC Barcelona – Bayern Munchen.

3. Legia Warzawa – FK Aktobe

Ett mäktigt tifo där en åsikt förs fram till FIFA & UEFA Champions League. En stor flagga, en banderoll, och massor av bengaler var det som krävdes för att få sin röst hörd i fotbollsvärlden.

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1231 Artiklar