Ahmed Kheniab photo
Ahmed Kheniab

- 24 okt, 2019

Manchester City har fortfarande inte vunnit allt

Manchester City har aldrig lyckats vinna Champions League trots utomordentliga prestationer i Premier League och de pengar som klubben har till sin fördel.

Det senaste decenniet har Manchester City varit ett av världens mest fruktade lag, framförallt i Premier League. Storklubben har ingen omfattande historia och har på senare år påståtts vara en av Europas mest framstående lag som får år efter år spela i respekterade Champions League och äran att springa runt i lyxiga Etihad Stadium.

Året var 2008 och målet att göra Manchester City till ett av världens bästa och största fotbollsklubb lever kvar än idag. Det hela började med det arabiska investmentbolagets Abu Dhabi United Group, som var beredda att investera löjligt stora summor för att göra Manchester City till världens bästa klubblag. Deras övertagande av klubben väckte många frågetecken och en oro som ekade i världens främst framstående klubbar och spelare. Även världens fotbollsvänner hade blivit skrämda. Man menade att pengar skulle lösa problemet. Man menade att man från och med då tillsammans skulle skriva historia i klubbens blanka historieböcker. Allt blev mycket enklare.

År 2011 var första gången som Manchester City lyckades vinna Premier League, vilket också blev deras första stortitel. Sedan dess har storklubben vunnit fyra stycken Premier League under tre olika tränare: Robert Mancini, Manuel Pelligrini och Pep Guardiola. Med det sagt gjorde pengar en stor skillnad och Manchester City är idag en av de fruktade klubbarna ett klubblag kan möta.

Trots Manchester City framgångar i Premier League har de dock aldrig lyckats kamma hem det som en klubbspelare/tränare längtar efter som mest: Champions League-titeln. Trots pengarna som pumpats in i klubben och ett av världens mest framstående tränare Pep Guardiola, finner sig klubblaget Manchester City långt från gränsen. Manchester City har sedan år 2008 enbart spelat en semifinal i Champions League. Längre än så har de aldrig lyckats komma. De senaste två säsongerna har de blivit utslagna mot lag som de normalt sett vunnit mot i Premier League, vilka är Tottenham och Liverpool.

Manchester City är ett bevis på att pengar inte kan lösa alla problem som ett klubblag möter, men som kan underlätta. Innan pengarna hade City onekligen det mycket svårare jämfört med nu. Dock krävs det fortfarande bra insatser av både tränare och spelare för att komma långt. Champions League verkar fortfarande vara utom räckhåll för Pep Guardiolas lag och pengar verkar knappast vara lösningen.

Ahmed Kheniab

Ahmed började arbeta hos Sportal.se. som frilansjournalist under 2018. Han fokuserarr främst på speltips för Premier League och Serie A

86 Artiklar