Joachim Rojdvall photo
Joachim Rojdvall

- 7 jun, 2017

Gothia Cup: Världens största fotbollscup för ungdomar

Gothia Cup är en fotbollsturnering där cirka 1700 lag från ungefär 80 nationer deltar. Det blir många matcher, närmare bestämt 4500 på 110 fotbollsplaner runt om i hela Göteborg. Matcherna kommer att spelas den 17 juli till den 22 juli. Gruppspelet spelas de första tre dagarna och slutspelet de sista två.

Spelplanerna är som sagt i hela Göteborgsområdet men de bästa lagen spelar på SKF Arena som är huvudarena under turneringen och tar hela 12 000 åskådare. SKF Arena ligger på Heden tillsammans med mängder av andra fotbollsplaner där det också spelas ungdomsfotboll. Gothia Cup finalerna spelas på Gamla Ullevi och brukar locka mycket publik.

Öppningscermonin hålls på Ullevi inför 50 000 åskådare, främst spelare och ledare. Det är ett otroligt häftigt event när så många nationer möts för att sysselsätta sig med fotboll som de älskar.

Gothia Cup invigning 2017

Om Gothia Cup

Turneringen kom till 1975 efter att GAIS och BK Häcken gick ihop och startade turneringen. Sedan dess har den växt otroligt mycket och Gothia Cup får därför spela på platser runt om i Göteborg. Några platser är Partille, Kungsbacka och Mölndal med flera.

1995 var första gången som hela turneringen spelades på gräs. Några av planerna är plastgräs idag men majoriteten av fotbollen spelas på riktigt gräs.

Invigningen är väldigt spektakulär och bjuder på kända artister, fyrverkerier och massvis av färger. Det märks tydligt vilken glädje som Gothia Cup för med sig.

Gothia Cup live stream

Spelar ingen roll vart i världen du befinner dig. Gothia Cup erbjuder nu tack vare SKF möjligheten att live streama de flesta matcherna från Gothia Cup . Det gör det enkelt att följa turneringen om man inte är på plats helt enkelt, framförallt när det är . Det finns mängder av bra sidor med fotbolls streams och att streama under Gothia Cup är .

Syftet är att kunna skapa en gemenskap, där alla är välkomna vare sig hudfärg, religion eller nationalitet. Alla är välkomna till Gothia Cup. En gemenskap som är svår att uppnå på annat sätt än genom sport, att se alla ungdomar samlade i en härlig miljö mitt i Göteborg är väldigt häftigt.

Hur du live streamar Gothia Cup kommer vi meddela när turneringen närmar sig. Vilken plattform de kommer använda är inte ännu känt för allmänheten. Men att streama sport online är enkelt och går snabbt att komma igång med.

Gothia Cup Valhalla IP

Discot under Gothia Cup 2017

2014 slutade Gothia Cup arrangera det stor discot som var en populär mötesplats för ungdomar. Huvudsakliga anledningen var, enligt Gothia Cup, att det inte gick att hyra Svenska Mässan som discot hålls i. Men en annan anledning var de sexuella trakasserierna som pågick under discot.

Istället har de valt att hålla någon annan form av aktivitet där ungdomar kan mötas på. Vad det är 2017 är inte helt klart ännu, det får vi se när det närmar sig. Men tidigare år har det alltid varit något som lockat mycket folk och varit en uppskattad anstränging från Gothia Cups-sida.

Men istället för discot så finns det utöver Gothia Cup flera aktiviteter att ägna sig åt i Göteborg. Vid fint väder är det perfekt att ta sig ut till kusten för att bada, besöka Liseberg eller gå på stan. Universeum är också det en mycket uppskattad upplevelse hos lokalbefolkningen och turister.

Turneringens struktur och spelschema

På söndagen den 16 juli anläder lagen. Då sker incheckningen på hotell och skolor runt om i Göteborg. I samma veva sker även ålderskontroll, matservering och Gothia Heden center öppnar. 17 juli drar gruppspelet igång och pågår fram tills onsdag den 19 juli. Invigningen sker på måndagen den 17 juli med start klockan 20.00.

Slutspelet börjar på eftermiddagen den 19 juli på onsdagen och fortsätter till och med lördagen den 22 juli. Finalerna spelas som sagt på Gamla Ullevi och samtliga B-finaler spelas på Heden.

Gothia Leaders Party hålls på Scandinavium på tisdagen den 18 juli med start 19.00-24.00.

Gothia Cup Heden 2017

Brommapojkarna bäst genom tiderna

För dig som är intresserad av ungdomsfotboll har du säkert koll på att Brommarpojkarna år efter år har väldigt bra ungdomslag. De är nämligen klubben som tagit flest vinster i Gothia Cup genom alla tider, närmare bestämt 27 stycken. Ett väldigt imponerande facit och de är överlägsna på den fronten.

Näst bäst är Tahuichi från Bolivia som tagit imponerande tio vinster och lika många som GAIS. Sedan är det tre lag som tagit åtta turneringssegrar vardera, Pequeninos de Jockey, Hammarby IF och AIK FF. Att utländska lag tagit så många vinster är inte särskilt överraskande. Med tanke på att de klubbar som åker så långa resor till Sverige ofta tillhör de bästa ungdomslagen i sitt land.

Sydamerika bjuder ofta på väldigt sevärd ungdomsfotboll. Deras spel skiljer sig mycket från det svenska spelet. Ett bra exempel är en mittback från ett ungdomslag i Sydamerika. Han är otroligt spelckicklig och bra med bollen samtidigt som han är otroligt duktig defensivt. En svensk mittback är ofta riktigt bra defensivt och inte särskilt utmärkande i det offensiva spelet.

Joachim Rojdvall

Joachim Röjdvall är Sportals ishockeyexpert. Han har ett brinnande intresse för främst den svenska ishockeyn, men följer även NHL och internationell hockey. Han arbetar som frilansare och skriver för Sportal till och från, när han inte är alltför upptagen med annat, ”Jocke” skriver alltifrån speltips till andra nyheter från ishockeyn och idrottens värld.

475 Artiklar