Ahmed Kheniab photo
Ahmed Kheniab

- 27 jan, 2019

Frenkie de Jong – När drömmar blir verklighet

Frenkie de Jongs dröm om att en dag spela för Barcelona är äntligen uppfylld. Men frågan är om det var ett bra beslut av 21-åringen.

Häromdagen tog jag upp mobilen och tittade runt på Instagram. Till min förvåning ser jag att den omtalade Frenkie de Jong nyligen skrivit på för Barcelona, och kommer att vara spelklar först efter sommaren. Den första tanken som slog mig var ”kommer denna unge man någonsin kunna växa i ett konkurrenskraftigt Barcelona?”

Barcelona har många skickliga spelare som möts av en stor inhemsk konkurrens om positionerna. Frenkie de Jong, som gjort bra ifrån sig i nederländska förstaligan Eredivisie, kommer behöva en hel del speltid för att växa.

Mittfältarna i Barcelona håller på att åldras och på så vis passar Frenkie de Jong in de kommande åren. Sergio Busquets, som är en solkar del av startelvan är 30 år gammal och har minst 3 år till. Raktic är likt Busquets även 30 år gammal och med tanke på att de håller på att bli ”gamla”, så är det rinligt att påstå att Frenkie De Jong och Arthur är de som fortsätter att skriva Barcelonas historia. Men att bli en toppklass-spelare kommer inte över en natt, Frenkie behöver mycket speltid för att utvecklas, precis som Arthur får just nu. Ett dugligt förslag hade varit att låta Frenkie bytas ut mot Raktic vid halvtid och ibland bänka Rakitic i 60-70 minuter.

Frenkie de Jong är för bra för Ajax och har potentialen att bli en av världens bästa mittfältare. Vid första anblicken kan den unge mannen se rätt så liten ut och ej kapabel till att göra tacklingar, men bör inte underskattas då hans förmåga till passningar och dribblingar är av världsklass. Det som gör Frenkie De Jong till en unik spelare är hans kyla då nederländaren har förmågan att hålla huvudet kallt under press.

Inte heller är 21-åringen helt främmande för Barcelona, då han har under sin uppväxt följt dem sedan barnsben.

”Barcelona har alltid varit en drömklubb för mig… Jag har kollat på Barcelona sedan barnsben och även senare när man blev mer medveten om spelet under Guardiola Eran, som i sin tur gjorde mig till en ännu större beundrare för klubben. Jag har alltid varit en stor beundrare av Messi, trots att jag tyckte om hela laget”.

Frenkie de Jong ville även vila på hanen innan han tog det stora beslutet att lämna Ajax för Barcelona. Applåder.

”Faktum är att de var så seriösa att få mig och att jag har en stor chans att få speltid gjorde valet enklare”

Jag kan inte vänta tills att få se Frenkie de Jong springa runt i de katalanska färgerna på Camp Nou. Personligen tror jag att han kommer vara en av deras viktigaste spelare i framtiden och representerar redan idag en ny era i Barcelonas utveckling. Spännande.

Ahmed Kheniab

Ahmed började arbeta hos Sportal.se. som frilansjournalist under 2018. Han fokuserarr främst på speltips för Premier League och Serie A

86 Artiklar