Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 15 maj, 2017

Fotbollslåtar – Bäst musik för fotbolls-VM & EM

Fotboll är en mycket stor sport. Såpass stor så att flera musiker och band har gjort sånger som hör fotbollen till. Främst populärt är det att göra fotbollslåtar i samband med VM eller EM-slutspel. Då är det som allra störst hype kring sporten, och enklast att få med fansen att sjunga fotbollssånger tillsammans.

För visst hör fotboll och musik ihop till en viss del? Vad skulle t.ex. VM-1994 varit utan ”När vi gräver guld i USA”, eller EM 2000 utan Markoolios ”Mera mål”?

Sånger och låtar inom fotbollen brukar ofta få en stor uppmärksamhet, och kan under en sommar med en stor fotbollsturnering spelas flitigt på radion. Nedan har vi valt att rada upp vilka fotbollslåtar i Sverige som vi tycker är bäst.

Bästa fotbollslåtar i Sverige

Om vi får fritt spelrum att ranka den bästa musiken och de bästa sångerna inom fotboll, så kommer vi lista de här.

Som vi tidigare nämnde så brukar det finnas gott om fotbollslåtar i samband med turneringar som Sveriges landslag spelar.

Ju bättre det går för vårt svenska landslag, desto mer ofta, och desto mer omtyckt brukar sångerna bli.

Följ med i vår lista här nedanför!

1. ”När vi gräver guld i USA”- GES

En låt som har blivit mycket klassisk efter att Sveriges landslag spelade VM i USA. Låten skulle under sin tid kunna ersätta den svenska nationalsången, då alla fotbollsintresserade svenskar kunde texten utantill. Än idag är detta en klassisk fotbollssång som ofta får lufta sig på krogar, fester och i spellistor.

Låten gjordes av GES, som består av artisterna Anders Glenmark, Orup, och Niklas Strömstedt. Sången lyckades ligga på singellistan i Sverige under hela 40 veckor, och nådde fram enda till förstaplatsen.

Det är utan tvekan en av de största fotbollslåtar som har gjorts, och fungerar utmärkt för att framkalla allsång bland oss svenskar.

Vi ska skicka våra grymma pappor till Moskva

En låt som lanserades i samband med VM 2018 i Ryssland är ”våra pappor”. Denna sång sjungs av de barn som tillhör de spelare som fanns med i landslagstruppen.

Tillsammans med Pidde P så skapar man den i särklass mysigaste, och sötaste låten genom tiderna för Sverige.

3. ”Mera mål” – Markoolio

En artist som verkligen satsade på att göra klassiska fotbollslåtar är Markoolio. Han har under sin karriär inte bara släppt en oförglömlig sång inom sportsammanhang. En av de låtar som flest svenskar kommer ihåg är ”Mera Mål”.

Där får Markoolio hjälp av Arne Hegerfors som är en av Sveriges bästa sportkommentatorer att spela in låten. Samarbetet resulterade i en låt som spelades in inför EM 2000.

Låten blev till läktarsång som många svenskar på plats vrålade ur sig. Låten blev en inofficiell kampsång för de svenska landslaget, och även denna sång slutade som en sommarplåga.

4. ”Explodera” – Staffan Hellstrand

Även denna fotbollslåt släppdes i samband med 2000 var ”Explodera”. En låt som i stora drag handlar om hur man bara ska släppa lös alla känslor när spelarna i de svenska landslagströjorna spelar.

Låten blev stor, och mycket omtyckt. Däremot så hade redan Markoolios låt ”Mera Mål” tagit över svenskarnas läktarsång, och är den låt som många förknippar EM 2000 med.

Vi på Sportal tycker däremot att ”Explodera” med Staffan Hellstrand är en riktigt bra låt och placerar den som nummer fyra på listan.

5. ”Vi är på gång!” – Tomas Ledin

En låt som verkligen satt sig på huvudet på många fotbollsälskade svenskar är ”Vi är på gång” med Tomas Ledin. Denna fartfyllda låt med otroligt klämmig refräng blev snabbt en av de fotbollssånger som förknippas med VM 2006.

Faktum är att den valdes till den kampsång som skulle representera Sveriges landslag under VM 2006. Detta höll inte Svensk Radio med om, och valde att bojkotta låten totalt.

Låten används inte bara när man vill få igång den svenska publiken i fotboll, utan fungerar på flera olika sportevenemang.

6. ”Vi hänger me” – Nacka Skoglund

Redan år 1958 kommer den första fotbollslåten som vi i modern tid känner igen. Låten spelades in som en kampsång för vårt svenska herrlandslag 1958, vilket blev ett fantastiskt år i svenska ögon sett.

Sverige tog sin bästa placering någonsin, och detta i ett VM som arrangerades på hemmaplan. Låten spelades ständigt, och blev en klassisk fotbollssång som många förknippar Sveriges glansdagar med.

I låten så nämner Nacka Skoglund flera av de spelare som var med och tog silver för Sveriges landslag. Oförglömlig låt, som säkert kommer att finnas kvar i några decenier till.

7. ”Mitt team” – Frej Larsson

Till EM 2016 så gjordes kamplåten av en het artist i Sverige. Frej Larsson som tidigare varit med i succéduon Maskinen gjorde en tung hiphop-låt där han förmedlar svensk glädje till fotbollslaget.

Mitt Team är en låt som många hade delade åsikter om. Sången tilltalade inte riktigt hela svenska folket, men gick hem bland de flesta yngre supportrarna.

Mitt Team spelades in av Frej Larsson, men i låten så får han hjälp av Joy som spelar in en vers. Många blev säkerligen förvånade över att Frej Larsson fick uppdraget att göra en kamplåt för Sverige. Frej Larsson är en artist som inte är speciellt folklig, då han tidigare spelat in låtar som förspråkar droger och våld.

8. ”Campione” – E-type

Självklart har även E-type, eller Martin Eriksson även spelat in en fotbollslåt för att bringa glädje till det svenska fotbollslandslaget och supportrarna. Låten heter ”Campione” och är en fartfylld låt som med typsik ”E-type melodi” får igång de flesta supportrar.

Låten släppdes i samband med EM 2000, som för övrigt var ett år med många stora fotbollslåtar som fick oss att njuta. Dessvärre så hjälpte inte dessa låtar speciellt mycket för landslaget som inte gjorde ett speciellt bra mästerskap.

Låten är en av få fotbollssånger som är skrivna på engelska. Trots detta så gick den hem bland de flesta fans som stötta Sverige i EM 2000.

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1234 Artiklar