Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 2 dec, 2023

Uppgifter: Kontaktats av Irak – Ahmed Qasem på väg att byta landslag?

ahmed qasem byter till irak

Ahmed Qasem har kontaktats av Iraks fotbollsförbund och förbundskapten, och ska ha bestämt sig för att byta till Iraks landslag. Detta enligt uppgifter från irakisk media.

Elfsborgs 20-årige mittfältare Ahmed Qasem är ett återkommande namn i Sveriges U21-landslagstrupp, men frågan är hur många fler gånger vi kommer att få se honom i en svensk landslagströja. Uppgifter från irakisk media gör nu nämligen gällande att mittfältaren beslutat sig för att byta landslag till Irak.

Det är nyhetssidan sp7sp7, som specificerar sig på irakisk fotboll, som rapporterar att Qasem gått med på att börja representera Irak. Även andra irakiska medier skriver om att Iraks fotbollsförbund och förbundskapten Jesús Casas kontaktat spelaren, och att det ”bara är en tidsfråga” innan Qasem skrivs över till Irak.

Återkommande namn i U21 – lämnade återbud till senaste samlingen

Qasem har har startat en av matcherna i pågående kval till U21-EM, och var uttagen till novembersamlingen – men lämnade då återbud på grund av en skadekänning. Totalt har det blivit 3 U21-landskamper och 8 U19-landskamper för Sverige för den Motalafostrade mittfältaren. Den här säsongen har han spelat 28 allsvenska matcher för Elfsborg, på vilka han gjort 1 mål och 3 assist.

För Iraks landslag väntar Asiatiska Mästerskapen i januari. Dessutom spelas Asiatiska Mästerskapen för U23-landslag i april och maj, och då har vi alltså två mästerskap som Qasem skulle kunna bli uttagen till. För att Qasem ska kunna börja spela för Irak krävs dock först att han ordnar irakiskt pass och att Irakiska fotbollsförbundet får ordning på lite annat pappersarbete.

Under de senaste åren har flertalet spelare födda och uppvuxna i Sverige – vissa av dem med landskamper för Sverige – valt att börja representera Irak, däribland Jiloan Hamad, Aimar Sher, André Alsanati, Amar Muhsin, Montader Madjed och Danilo Al-Saed.

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Omar Hussein (@mr.alhsyn)

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2520 Artiklar