Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 20 jun, 2023

Sverige går miste om stortalang – Madjed väljer spel för Irak

montader madjed irak

Hammarbys supertalang Montader Madjed har gjort sitt landslagsval: Han väljer bort Sverige för att istället representera Irak.

Montader Madjed är en av Allsvenskans mest spännande spelare, och som svensk ungdomslandslagsman har han även varit ett potentiellt namn för ett framtida, svenskt A-landslag. Men det verkar inte bli något mer spel för Sverige för Madjed, som enligt irakiska uppgifter nu har bestämt sig för att börja spela för Irak.

Det är sajten Iraqiproplayers, som bevakar irakiska spelare och har nära 1 miljon följare på Instagram, som skriver att Madjed, vars föräldrar är från Irak, kommer att börja representera nationen.

– Jag tror att Irak kommer att bli ett fantastiskt lag under de kommande åren och jag vill representera landet, som gett mig mycket kärlek under de åren jag har spelat fotboll, säger Madjed till Iraqiproplayers.

”Redo att representera vilken åldersgrupp som helst”

Då Madjed ännu är 18 år, är det inte nödvändigtvis A-landslaget som väntar för honom när han drar på sig den irakiska tröjan.

– Jag pratade kort med U23-tränaren, Radhi Shenaishil. Jag är redo att representera vilken åldersgrupp som helst, det är upp till dem.

Iraks U23-landslag spelar just nu i de Västasiatiska mästerskapen, där man tagit sig till final. I finalen, som spelas under tisdagskvällen, väntar Iran.

– Jag har sett många av Iraks matcher och hejat på dem hela tiden, och jag hoppas att U23-laget vinner finalen i Västasiatiska mästerskapen och ger titeln till de irakiska fansen.

Madjed berättade redan i april i år, i en intervju med Expressen, att Irak har visat intresse för honom. Då hade han dock sagt nej, med hänsyn till att han velat representera Sverige. Men nu har han alltså tänkt om. Innan Madjed kan tas ut till Irak måste han bara få klart nödvändigt pappersarbete och ordna irakiskt pass.

Madjed har gjort 12 ungdomslandskamper för Sverige. Han är bara en av alla svenskar med irakisk bakgrund som valt spel för Irak, och gör nu bland annat Jiloan Hamad, Amar Muhsin och André Alsanati sällskap.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2486 Artiklar