Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 21 mar, 2023

André Alsanati har ordnat irakiskt pass och bekräftar: Väljer Iraks landslag

Andre Alsanati väljer spel för Iraks landslag

IK Sirius mittfältare André Alsanati, med sju svenska ungdomslandskamper, har bestämt sig för att börja representera Irak. Det bekräftar han i en intervju med Iraqiproplayers.
– Det har varit en lång och tröttsam process med pass och papper, men ser jag fram emot och är väldigt motiverad till att komma i gång och prestera med Iraks landslag, säger Alsanati.

André Alsanati, 23, har gjort ett par bra säsonger i AFC Eskilstuna, och har tack vare detta värvats till IK Sirius inför denna säsong. Nu har hans prestationer även gett honom en landslagsplats, och det i Irak.

Alsanati har i dagarna befunnit sig i Bagdad och där färdigställt papper och ordnat irakiskt pass, för att kunna bli uttagningsbar till det irakiska landslaget. Nu är allt pappersarbete och passet klart, och den Eskilstunafödde mittfältaren – med sju ungdomslandskamper för Sverige – kan börja spela för Irak, vilket han bekräftar i en intervju med den irakiske sajten Iraqiproplayers:

– Det har varit en lång och tröttsam process med pass och papper, men ser jag fram emot och är väldigt motiverad till att komma i gång och prestera med Iraks landslag. Det är kul att vara här, och jag tror att vi har fina förutsättningar till att göra någonting bra tillsammans, säger Alsanati.

Alsanati deltog redan för ett år sedan i ett läger med Iraks U23-landslag, men det var bara ett träningsläger och inga officiella eller bindande matcher spelades.

Den irakiska landslagstruppen är just nu samlad i Irak, där Alsanati är med laget och tränar. Under de kommande dagarna flyger truppen till Ryssland, som de möter i träningslandskamp den 27 mars. Alsanati var kallad, men med bakgrund av det ryska invasionskriget och att det svenska utrikesdepartementet avråder från alla resor till Ryssland väljer han att avstå. Samma sak med svenskirakierna Amir Al-Ammari, Alai Ghasem och Kevin Yakoub, som också var kallade men som avstår från att åka.

Hoppas slå igenom i Allsvenskan i Sirius

Alsanati var som ung en stor talang, och debuterade för Sveriges U17-landslag redan när han var 15 år gammal. I U17-landslaget blev det totalt sju landskamper och ett mål, och när han var 16 år värvades han från Eskilstuna City till Hammarby. Det blev spel i samarbetsklubben Frej men aldrig i Hammarbys A-lag, och efter några år flyttade han till AFC Eskilstuna. Där gjorde han det bra, och inför årets säsong har Sirius alltså värvat honom.

– Jag ser fram emot att spela för Sirius, det är en fin och bra klubb. Jag tror på en bra säsong, och hoppas kunna bidra med mål och assist, säger Alsanati till Iraqiproplayers.

I intervjun säger Alsanati avslutningsvis att det i och med landslagsspelet ska bli kul att återförenas med Amar Muhsin, som han spelade ihop med i AFC Eskilstuna och som också representerar Irak.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Iraq Football Podcast (@iraqfootballpod)

Andra nyheter

europatipset 10 december
europatipset
Europatipset den 10 december ska avgöras. Här finner ni allt inför kupongen vecka 49. Ta del av vår analys med speltips till alla matcher!
10 december, 2023
stryktípset 9 december
stryktipset
Det är dags för Stryktipset igen, med spelstopp lördag klockan 15:59. Allt inför kupongen här!
09 december, 2023
nyheter
Guide inför Bingolottos uppesittarkväll den 23/12. Följ vårt program med alla hålltider för bingospelen. Läs mer om priser, gäster & rimstuga.
04 december, 2023

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2236 Artiklar