Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 22 feb, 2019

Eskilsminne tar emot Hammarby: Kan kometklubben bjuda på en ny skräll?

Eskilsminne IF gör sig redo för en riktig stormatch, när uppstickaren tar emot Hammarby IF.

Eskilsminne IF stod för en jätteskräll i höstas, när man slog lokalrivalen Helsingborgs IF i ett glödhett derby. Lagen möttes i den sista kvalomgången till Svenska Cupen, och segern innebar att Eskilsminne på bekostnad av storebror tog sig till Svenska Cupens gruppspel.

Lagets 27-årige mittfältare Jesper Larsson spelade snudd på varenda match i Division 1 ifjol, men utan att någon gång hitta nätet. Mot Helsingborg var det han som klev fram och avgjorde, när han efter inspel från Robin ”Hoffa” Hofsö stötte in matchens enda mål till höger om HIF:s målvakt.

Klättrat som en komet genom seriesystemet

Segern mot Helsingborg var antagligen det största som hänt Eskilsminne, men bedriften står långtifrån utan konkurrens. De senaste åren har varit något av en framgångssaga för den lilla klubben, som så sent som år 2008 spelade i Division 5. De gör sig nu redo för sin andra säsong någonsin i Division 1, men efter den imponerande debutsäsongen ifjol med en fjärdeplats ska man tänka sig för innan man räknar bort dem från kampen om avancemang till Superettan.

Utöver drömmen om att ta sig till Superettan hoppas Eskilsminne givetvis även på att kunna göra något bra i Svenska Cupen.

Tyvärr inleddes gruppspelet med en trist 0–2-förlust mot Dalkurd, då Eskilsminne gjorde en bra insats men brast i skärpan. Hjältarna från skalpen i höstas syntes inte till. Larsson satt på bänken hela matchen, och ”Hoffa” har vandrat vidare i karriären till Landskrona BoIS. Dåvarande tränaren Martin Pringle har lämnat han med, då han kände sig färdig med sitt uppdrag i Eskilsminne.

Men då gamla hjältar kliver åt sidan, öppnas dörren för nya att presentera sig. Pringle har ersatts av ett annat meriterat namn i form av Mattias Lindström. Anfallaren Samuel Aziz (25 mål på 25 matcher och 21 mål på 25 matcher i Division 2 år 2014 respektive 2016) har hämtats in för att ersätta ”Hoffa”. Jesper Larsson var ju bara på bänken och är kvar i laget. Han hoppas få chansen att mäta sina kvaliteter mot Hammarby, när storklubben kommer till Olympiafältet – som blir Eskilsminnes tillfälliga hemmaplan istället för Harlyckans IP – på söndag:

”Det hade varit en fantastisk upplevelse att få möta Hammarby i en tävlingsmatch. Jag känner mig i bra form och träningarna har gått bra på sistone, vilket jag hoppas lagt en bra grund till att få spela och förhoppningsvis få en startplats till matchen. Men sen är det ju alltid tränaren som bestämmer, vilket jag inte kan påverka mer än att prestera bra på träningarna.”, skriver Jesper Larsson i ett sms till Sportal.

Hammarby vann stort utan att övertyga

Hammarby ställdes i sin första gruppspelsmatch mot Varbergs BoIS och vann då med 3–0, men resultatet var i överkant sett till hur matchen såg ut. Varberg träffade både stolpe och ribba, medan Hammarby inte skrapade ihop särskilt många bra chanser utöver målen. Visserligen är det en konst i sig att vinna utan att imponera, men på söndag lär Stefan Billborn kräva mer av sina spelare.

En som såg riktigt pigg ut mot Varberg var Sander Svendsen. Norrmannen hade ett jobbigt fjolår med ont om speltid och inga mål, men inledde 2019 på bästa möjliga sätt med att sätta en snygg kasse. Dessförinnan hade han dessutom haft en frispark i nät, vilken dock dömdes bort då domaren ännu inte hunnit blåsa i visselpipan.

Svendsen väntas starta igen mot Eskilsminne, men Billborn kommer att tvingas till att göra en del förändringar i startelvan från senast. Sjukdom har gått i truppen och tre av spelarna som startade mot Varberg – ytterbackarna Simon Sandberg och Dennis Widgren samt mittbacken David Fällman – saknas i matchtruppen. Kan ett reservbetonat Hammarbyförsvar vara Eskilsminnes chans till poäng?

Endast laget som vinner gruppen går vidare till kvartsfinal. Både Hammarby och Eskilsminne spelar sina avslutande gruppspelsmatcher, mot Dalkurd respektive Varbergs BoIS, på måndag den 4:e mars.


Rekommenderas: Berättelsen om hur diktatorn Mobutu brutalt kontrollerade Zaires landslag


Detta är Eskilsminne IF:

  • Från: Stadsdelen Eskilsminne i Helsingborg
  • Antal invånare: 1 865 invånare
  • Grundad: År 1928
  • Hemmaplan: Harlyckans IP
  • Bästa placering: 4:a i Division 1 Södra (år 2018)
  • Tränare: Mattias Lindström (291 allsvenska matcher för Helsingborg och Gais. 3 A-landskamper)

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2527 Artiklar