Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 13 sep, 2019

Axén: ”Finns otroligt mycket dåliga tränare i Championship”

Malmö FF:s assisterande tränare Andreas Georgson lämnar klubben efter säsongen, för att kliva in som assisterande i Brentford istället. En av få svenska tränare som får chansen utomlands, och Alexander Axén menar i podcasten 3-5-2 att Championshipklubbarna inte vet vad de går miste om.
– Sverige har otroligt många duktiga tränare. I Championship finns det otroligt mycket dåliga tränare som ändå är namn som hela tiden jobbar på.

Brentford FC har sedan tidigare en svensk spelare i Pontus Jansson, och efter årsskiftet har man även en svensk tränare.

Malmö FF:s hyllade assisterande tränare, Andreas Georgson, har erbjudits jobbet som assisterande tränare i Brentford. Georgson var förra hösten på besök hos Brentford för att se hur klubben jobbar, och gjorde tydligen ett så pass gott intryck att Brentford nu valt att anställa honom. Georgson kommer att jobba tillsammans med danske huvudtränaren Thomas Frank.

”Det svåra för oss svenska tränare i att komma ut är…”

När Alexander Axén, som bland annat tränat Örebro och GAIS, gästar podcasten 3-5-2 kommer Georgsons flytt upp på tal.

Jobb i Championship, det är väl ditt drömjobb?

– Ja det är det definitivt, säger Alexander Axén.

Som huvudtränare då väl, i och för sig?

– Det spelar ingen roll egentligen, bara jag får vara i den där miljön så kan jag pumpa bollar.

Axén pratar generellt om hur svårt det är för svenska tränare att få chansen utomlands och i England, till stor del på grund av skillnaden på hur ledarstaben är byggd här.

– Det som är det svåra för oss svenska tränare i att komma ut är att vi inte är managers. Det vi är kallas för first-team-coach i alla andra länder, och first-team-coach är managerns bästa vän kan man säga, de som jobbar närmast. Det är ju väldigt svårt att slå sig in där i och med att dem två alltid är ihop. Och så har managern ytterligare tolv som han jobbar med, dem kan han byta någon hit och dit men han byter aldrig first-team-coach.

”Sverige har otroligt många duktiga tränare – de vet inte vad de går miste om”

Sedan säger Axén att han tror att svenska tränare hade haft mycket att bidra med i den engelska fotbollen.

– Jag säger inte det här bara för att jag är svensk tränare, men jag vet att vi har otroligt många duktiga tränare. Som har en tråd från uppvärmning till sista sparken, som har ett långsiktigt och ett kortsiktigt tänk, som är bra på man-management-grejen – vilket skulle kunna få jätteeffekter i de här lagen.

– Men vi är inte managers, så vi får inte chansen. Och det är ett problem för oss, att vi inte är managers, för de vet inte vad de går miste om där borta. Jag är så trött på dem här rörsnokarna som sitter i dem här Championshiplagen och bara flyttar runt och tjänar hur mycket pengar som helst och är noll intresserade av utveckling och noll intresserade av någonting annat än att bara vinna nästa match och dricka lite drinkar efteråt. Det finns otroligt mycket dåliga tränare där som ändå är namn som hela tiden jobbar på.

– Men skulle vi bara få chansen, och det är därför det är så viktigt nu när de kommer ut, att de gör ett bra jobb. Det märker man ju till exempel i Norge där vi svenskar var högaktade förut, och sen räcker det med att en eller två gör dåliga resultat och så har det lite försvunnit igen. Nu är det på väg tillbaka så nu är det viktigt att Jörgen (Lennartsson, Lilleström) och Janne Jönsson (Stabæk) gör det bra där borta för då öppnas det för oss igen.

Janne Jönsson tog över Stabæk när laget låg näst sist med 7 poäng på 8 matcher. Nu ligger man på 11:e plats av 16 lag med 23 poäng på 20 matcher.

Jörgen Lennartsson har tränat Lilleström sedan förra året och gjort ganska bra resultat då han håller laget som förväntas komma strax ovanför botten, i mitten av tabellen.

Några allsvenska matcher i helgen

Örebros match spelas under fredagen, medan Hammarby – Göteborg och Häcken – AIK spelas på söndag klockan 15:00.

Alexander Axén är uttalad AIK:are, och har faktiskt en AIK-tatuering. Onsdag 25 september kan vi titta på AIK – IFK Göteborg, ett riktigt rivalmöte.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2500 Artiklar