Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 10 jan, 2018

Videodomare ska testat i VM 2018 – Möter kritik

Under förra året så valde FIFA att meddela att de kommer använda sig av videodomare under VM 2018. Det innebär att domare i framtiden kommer att ha tillgång till videoövervakning när de inte är säkra på ett domslut.

Fram tills nyligen så påstår sig FIFA att få främst positiv kritik kring det nya beslutet. Nu har den förra, och omtalade FIFA-presidenten Sepp Blastter gett en känga till sina efterträdare.

”Man kan inte använda ett VM som försökskanin” – menar Sepp Blatter

Så fungerar videodomare

Att det nu kommer göra tillåtet för domare att använda videogranskning av sina domslut innebär flera saker.

Först och främst kommer det krävas ytterligare en domare för att en fotbollsmatch på proffsnivå ska spelas. Denna domarens uppdrag är uteslutande att följa matchen via video. Sedan kan denna videodomare kontakta sina kollegor på planen med hjälp av mikrofon och hörsnäckor.

Det finns även den lösningen att domaren i matchen kan avbryta spelet för att springa ut till en videoskärm vid sidlinjen för att själv spela upp repriser från den tveksamma situationen.

De främst domsluten som denna videodomare kommer att granska är om bollen är över mållinjen. Trots att FIFA valde för ett tag sedan att införa straffområdsdomare så verkar det inte räcka.

Många minns säkert att Frank Lampards mål mot Tyskland som dömdes bort under VM 2010. Trots att man på resprisbilder såg att bollen var klart inne.

Det är precis detta man ska försöka få bort från fotbollen med hjälp av videoövervakning och videodomare.

Det är inte bara domslut kring mål eller inte mål som en videodomare i VM 2018 kommer kunna påverka. Det är även möjligt för en videodomare att hjälpa till vid tveksamma offside-sitautioner eller straffsparkar.

Sympatisörerna till regeln menar att det blir en rättvisare fotboll som inte längre bygger på domarnas felaktiga beslut. Det finns otaliga exempel på där t.ex. mål godkänts eller dömts bort felaktigt. Kan då domarna få en extra chans att se situationen kan det bli en rättvisare fotboll.

Kritik mot videodomslut

Den förre FIFA-presidenten Sepp Blatter är den person som riktat störst kritik mot den nya videotekniken i fotbollen.

Han menar på att det är fel att testa videodomare under VM 2018. Det borde funnits fler tester kring videogranskningen innan de kommer använda den i VM.

En del menar även på att det skapar stor förvirring hos spelarna. Det har sedan länge varit möjligt för domare inom ishockey att använda sig av videogranskningar. Detta är något som är tidskrävande, drar ner matchtempot, och tar bort den ”mänskliga faktorn” i sporten.

Frågan är nu, hur kommer folket ta emot de nya videodomarna under VM 2018? Det kommer troligen bli det som avgör om videodomslut verkligen behövs eller inte.

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1231 Artiklar