Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 16 nov, 2017

Ventura sparkad efter kvalfiaskot

Giampiero Ventura var förbundskapten för det Italien som för första gången sedan 1958 missade VM. Nu får han se sig om efter ett nytt jobb.

När Antonio Conte lämnade det italienska landslaget för att testa lyckan i Chelsea, valde det italienska fotbollsförbundet att tillsätta Giampiero Ventura som ny förbundskapten. Valet ifrågasattes; många hävdade att han hade ett omodernt tänk, och bristen på erfarenhet av Europaspel var ett faktum.

Vad som än sades om Ventura, kunde ingen ta ifrån honom att han kom från en succéartad sejour i Torino. Ventura tog över Turin-laget inför säsongen 2011-12, då de låg i Serie B. Efter att ha lett laget till uppflyttning under sin första säsong som ansvarig, tog han senare laget till en sjundeplats i Serie A 2013-14.

Men tiden som italiensk förbundskapten blev inte lika lyckad. Efter ett – med Italien-mått mätt – svagt VM-kvalspel, hamnade man i playoff. Ventura verkade ändå inte känna någon oro över att man skulle missa VM, utan bedyrade självsäkert ut att han minsann visste att man skulle kvalificera sig.

”Jag lovar att avgå”

Det behöver väl knappt konstateras att han fick fel, och efter Italiens VM-miss har många krävt Venturas avgång. I ett klipp som efter playoffmatchen på San Siro, syns en journalist ställa Ventura frågan ”Kommer du att avgå, lovar du att avgå?”. Ventura svarar kort och gott: ”ja”.

Dagen efter hävdade Ventura att han aldrig sagt så, trots bildbeviset. Nu har det italienska fotbollsförbundet istället sett till att göra sig av med den 68-årige förbundskaptenen, och Ventura har sparkats. På grund av att kontraktet gällde över EM 2020, måste förbundet betala ut en ersättningssumma på cirka 8 miljoner kronor till Ventura.

Ancelotti kan ta över

Vem som ersätter är inte klart, men ett av de hetaste namnen är Carlo Ancelotti, som för närvarande är klubblös. Ancelotti har en oerhört tung meritlista, då han tidigare tränat klubbar som Juventus, Milan, Chelsea, Paris Saint-Germain, Real Madrid och Bayern München. Han har dock aldrig varit förbundskapten för det italienska landslaget – och inte för något annat landslag heller för den delen.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2236 Artiklar