Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 8 jul, 2018

Efter VM-uttåget – dessa svenskar kan sluta och dessa kan ersätta

Sverige åkte igår ut ur VM efter en tung förlust mot England, och för flera svenskar kan kvartsfinalen ha varit sista landskampen. Vi går igenom vilka spelare som kan lämna landslaget, och vilka som i så fall har störst chans att ersätta.

Sveriges VM-äventyr tog slut igår, efter en förlust i kvartsfinalen mot England. I de allra flesta fall väljer åtminstone några spelare i varje lag att lägga landslagsskorna på hyllan efter ett mästerskap, och antagligen gäller detta även Sverige.

Inga spelare har sagt att de slutar till 100 procent, men flera har hintat om att landslagskarriären nu är färdig. Vi går igenom spelarna över 30 år, de som troligen eller möjligen slutar, och radar upp potentiella ersättare. Till sist sammanställer vi en möjlig landslagstrupp till hösten.

Dessa kan sluta

Andreas Granqvist, 33

77 landskamper, 8 mål

Lagkaptenen är truppens äldste spelare. Vänder hem till Helsingborg i Superettan inför hösten och han har själv sagt att det är ”mycket möjligt att detta var sista landskampen”.

Sebastian Larsson, 33

104 landskamper, 6 mål

Vänder likt Granqvist hem till Sverige efter VM, men till AIK. Har sagt att det är ”möjligt” att han är klar med landslagsspel, men att han inte velat ta något beslut än.

Ola Toivonen, 32

64 landskamper, 14 mål

Ola Toivonen har varit utan speltid i klubblaget Toulouse länge, och har sagt att han inte fortsätter i landslaget såvida hans klubbsituation inte förändras. Är tydlig med att han ”absolut inte” stängt dörren till landslaget.

Marcus Berg, 32

62 landskamper, 18 mål

Säger att han inte tagit något beslut än men att han ”självklart haft tankar på att det var sista landskampen”. Ska ta beslut efter fundering och diskussion med familjen.

Mikael Lustig, 31

70 landskamper, 6 mål

Fyller 32 i höst men har inte sagt någonting som tyder på att han är färdig i landslaget. Lär spela vidare.

Gustav Svensson, 31

16 landskamper, 0 mål

Har kommit in i landslaget vid sen ålder, och lär vilja fortsätta så länge han kan. Har inte uttalat sig om sin landslagsframtid.

Martin Olsson, 30

Vänsterbacken som är fast på bänken under Janne Andersson har sagt att han känner sig ung, energifylld och vill fortsätta i landslaget.

Dessa kan ersätta

Andreas Granqvist, Sebastian Larsson och Marcus Berg har alla hintat om att det är över i blågult, samtidigt som Mikael Lustig, Gustav Svensson och Martin Olsson alla väntas fortsätta. Ola Toivonen är osäker, men han är väldigt omtyckt av Janne Andersson och vi tror att han fortsätter. Hans styrka har ändå aldrig varit hans snabbhet så därför spelar den ökande åldern ingen större roll.

När vi alltså tappar en mittback i Granqvist, en innermittfältare i Larsson och en anfallare i Berg, lägger vi fram troliga ersättare till truppen.

Mittback:

Kandidater: Sebastian Holmén, Emil Bergström, Alexander Milosevic, Rasmus Bengtsson, Sotirios Papagiannopoulos

Trolig ersättare: Emil Bergström stod överst på reservlistan, och lär därför ligga närmast till hands att ta en plats i truppen.

Innermittfältare:

Kandidater: Alexander Fransson, Oscar Lewicki, Jakob Johansson, Simon Tibbling

Trolig ersättare: Jakob Johansson, som spelade under kvalet, var skadad och missade EM. Det blir naturligt att han tar tillbaka sin plats i truppen.

Anfallare:

Kandidater: Christoffer Nyman, Samuel Armenteros, Mikael Ishak, Ken Sema

Trolig ersättare: Christoffer Nyman har varit med i var och en av Anderssons trupper då han varit skadefri, och det är troligt att Nyman tar tillbaka sin plats nu.

Andra spelare som ligger nära en plats i truppen: Jacob Rinne, Johannes Hopf, Johan Larsson, Niklas Hult, Sam Larsson, Robin Quaison, Jiloan Hamad

Anledningen till att Ken Sema inte var med i VM-truppen var osäkerheten kring det centrala mittfältet, då man inte kunde vara 100 procent säker på att Albin Ekdal skulle orka hela VM. Därför föll Anderssons val som fjärde yttermittfältare på Marcus Rohdén, som även kan spela centralt. Med en förhoppningsvis frisk Ekdal i höst, är det rimligt att tro att Rohdén petas till förmån för Ken Sema.

Vi tippar landslagstruppen inför EM-kvalet:

Målvakter:

Robin Olsen, FC Köpenhamn

Karl-Johan Johnsson, Guingamp

Kristoffer Nordfeldt, Swansea

Försvarare:

Mikael Lustig, Celtic

Emil Krafth, Bologna

Emil Bergström, Rubin Kazan

Victor Nilsson-Lindelöf, Manchester United

Pontus Jansson, Leeds

Filip Helander, Bologna

Ludwig Augustinsson, Werder Bremen

Martin Olsson, Swansea

Mittfältare:

Emil Forsberg, RB Leipzig

Jimmy Durmaz, Toulouse

Jakob Johansson, Rennes

Albin Ekdal, Hamburg

Viktor Claesson, Krasnodar

Gustav Svensson, Seattle Sounders

Oscar Hiljemark, Genoa

Ken Sema, Watford

Anfallare:

Christoffer Nyman, Eintracht Braunschweig

Ola Toivonen, Toulouse

John Guidetti, Alavés

Isaac Kiese Thelin, Anderlecht

Trolig startelva i höst:

Olsen
Lustig – Lindelöf – Jansson – Augustinsson
Claesson – Ekdal – Johansson – Forsberg
Toivonen – Guidetti

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2520 Artiklar