Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 18 mar, 2021

SVT förlorar rättigheter till att visa skidor – Viaplay tar över

SVT förlorar rättigheter till att visa skidor – Viaplay tar över

Vinterstudion och skidsport har dragit en stor publik till SVT under många år. Nu kommer SVT att förlora rättigheterna för att sända bl.a. längdskidor och alpint från världscupen.

Det är en stor förlust för SVT som nu går miste om oerhört populära sändningar. Det företaget som lagt vantarna på rättigheterna är Nent Group. De äger bl.a. Viaplay, TV3, TV6 och TV10. Det innebär att 2021 blir det sista året då vi i Sverige kunde följa skidsport utan några reklamavbrott.

”Vi kommer att ta över rättigheterna att visa skidsport med stort engagemang och ödmjukhet. Vi känner till vilket arv det är.” säger Per Nunstedt som är sportchef på Nent.

  • SVTs sista sändningar av världscupen i längdskidor och alpint sker i helgen den 19-21 mars, 2021
  • Nent Group tar över rättigheterna fr.o.m. säsongen 2021/2022.
  • Vinterstudion 2021 & 2022 kommer att ha premiär helgen den 26/11 – 28/11 i Ruka, Finland – Se schema för längdskidor under säsongen.
  • Vinter OS 2022 kommer att sändas med DiscoveryPlus. Läs mer om hur du kan titta på OS 2022 via stream & TV hos oss.

Oro för ”Vinterstudion”

Vinterstudion är utan tvekan en av de mest omtyckta traditioner som SVT. Hit samlas det en stor miljonpublik varje helg. Det har lett till att personligheterna runt om sändningar har fått en hög status. Inte minst med André Pops, Jacob Hård och Anders Blomquist i spetsen. Nu är eran påväg mot sitt slut.

Det finns ännu väldigt lite information om hur Nent kommer att hantera de rättigheter de köpt från längdskidor, alpint och freestyle. Troligen kommer de skapa en egen version av ”Vinterstudion” för att försöka ta över samma popularitet som SVT har byggt upp.

Det står klart att det kommer bli nya personer som sällskapar oss nästa vinter. Vilka det blir mer exakt kommer vi säkert ha anledning till att återkomma med.

En annan stor oro är att tävlingar i längdskidor och alpint kommer att hamna bakom en betalvägg hos Viaplay. Nästan alla fotboll streams och ishockey streams som finns hos Viaplay idag är låsta för de som saknar ett abonnemang. Det skulle innebära slutet för att kunna se alla tävlingar gratis via public service. Det är självklart inget som kommer uppskattas av en stor del av Vinterstudions trogna publik.

De sista tävlingarna som SVT har rättigeheter att sända från längdskidorna är helgen 19-21 mars. Det kommer bli en sorlig avslutning på en lång period av en kult-förklarad studio för vintersport.

SVT behåller rättigheterna för att visa skidskytte

Vinterstudion på SVT kommer inte helt att upphöra. De har redan säkrat alla rättigheter för att sända världscupen och VM i skidskytte. Det glädjer många som uppskattar Helene Ekholm och Björn Ferry som expertkommentatorer under skidskytte-tävlingarna.

Utöver skidskytte så kommer man även sända live från t.ex. Vasaloppet, skid-SM, och andra tävlingar som då inte ingår i världscupen.

Man säger redan nu att man kommer att lägga mer fokus på just skidskytte hos SVT vinsterstudio. Det kommer även bli kortare sändningar som inte sträcker sig över en hel dag.

Europatipset 17 september
europatipset
Europatipset den 17 september ger oss många spännande matcher. Här finner ni vår analys med spelförslag till kupongen!
17 september, 2023
stryktipset 16 september
stryktipset
Stryktipset den 16 september ska avgöras! Ta här del av vår analys med spelförslag till kupongen.
16 september, 2023
nyheter
Unibet har en ny funktion på sin sida. Glennkupongen ger dig färdiga spel inför matcher inom fotboll & ishockey. Rygga självaste Glenn Hysén!
12 september, 2023

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1247 Artiklar