Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 9 mar, 2021

OS i Tokyo säger nej till utländsk publik

OS i Tokyo säger nej till utländsk publik

Det verkar bli ett sommar-OS i Tokyo under 2021. Det har varit många turer kring hur OS 2021 kommer att arrangeras. Nu har man tagit ett beslut om att anordna tävlingarna – utan publik från Sverige eller andra länder.

Beslutet har tagits av den japanska regeringen som hänvisar till smittorisken för corona. Det är den japanska tidningen Kyodo News som rapporterar detta först.

Valet har inte varit solklart. In i det sista så hoppades många att publik skulle tillåtas under OS 2021 i Tokyo. Nu går man ut officiellt ut med att beskedet att publik från samtliga länder – förutom Japan – kan packa ur sina resväskor och stanna hemma.

Läs mer sportnyheter i Sverige på vår startsida.

Ekonomisk vinst vs smittospridning

Det är ingen glädje i regeringen när man tvingas ställa in all utländsk turism under perioden då OS 2021 utspelas. Hela målet med att ansöka för OS lär varit att dra dit stora lass av turister och publik. Nu faller deras planer – och hela tävlingen lär nu bli en stor minusaffär för Japan.

Enligt Kyodo News så meddelar regeringen att deras beslut är en sammanvägning av flera olika aspekter. De aspektersom ska ha vägt allra mest är att det hittas många olika varianter av viruset och smittoläget i Japan idag.

– Vi hade vill ha människor från hela andra länder som fyller våra arenor, men med tanke på läget i Japan kommer det orsaka stora utmaningar, säger Seiko Hashimoto, president för den japanska kommittén

De ekonomiska förlusterna som kommer i och med publiktappet kanske kommer att kompenseras ut. I dagens läge så finns det ingen information om hur mycket pengar det rör sig om. Det finns heller ingen ytterligare information om t.ex. föräldrar till utlovare får undantag eller hur många som får åka med som ledare, sjukvårdare m.m.

Prislapp på OS i Tokyo – 115 miljarder kr

Att arrangera ett OS är väldigt dyrt. Det är känt sedan länge. Ytterst få Olympiska spel har varit vinstdrivande. En del länder anser att vinsten inte är det mest centrala. Det finns mycket att vinna på att skapa arbeten, knyta internationella kontakter, och göra reklam för landet inför hela världens ögon.

Plats & år Kostnad för OS
Rio, 2016 95 miljarder
London, 2012 97 miljarder
Peking, 2008 285 miljarder
Aten, 2004 118 miljarder
Sydney, 2000 58 miljarder
Siffrorna visar de totala utgifterna i samband med sommar-OS. Omräknat från dollar den 2 augusti, 1 USD = 8,55 SEK.

Källa: ”Going for the gold: The economics of the Olympics” av Robert Badee och Victor Matheson.

OS i Tokyo har en budget på 115 miljarder. Det är en väldigt stor summa i jämförelse med tidigare mästerskap. Det allra dyraste är OS 2008 i Peking som beräknades att bli dyrare som har världsrekord på 385 miljarder.

OS i Rio 2016 hade en beräknad kostnad på 95 miljarder kronor. Denna budget – som nästan alltid – överskreds. Den verkliga kostnaden landade på cirka 112 miljarder. Trots att Brasilien hoppades på att gå i vinst på sitt sommar-OS, så blev det en minusaffär – som så oftast.

Att inte tillåta publik under OS kommer att påverka budgeten otroligt mycket. Det kommer att dras ner på många kostnader – men stora delar av vinsten uteblir totalt.

ishockey
Vill du sända Sverige - FInland via live stream eller se på TV? Vi tipsar gratis om live streaming-sidor och TV-kanlaer som visar matchen.
22 maj, 2024
os
Vi går genom odds, schema & speltips inför all handboll som väntar under OS 2024!
17 maj, 2024
os
Se vart & hur du kan sända alla grenar från Sommar-OS 2024 i Paris. Vi hjälper med live streaming och TV kanaler som visar olympiska spelen!
16 maj, 2024

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1231 Artiklar