OS i Tokyo säger nej till utländsk publik

Det verkar bli ett sommar-OS i Tokyo under 2021. Det har varit många turer kring hur OS 2021 kommer att arrangeras. Nu har man tagit ett beslut om att anordna tävlingarna – utan publik från Sverige eller andra länder.

Beslutet har tagits av den japanska regeringen som hänvisar till smittorisken för corona. Det är den japanska tidningen Kyodo News som rapporterar detta först.

Valet har inte varit solklart. In i det sista så hoppades många att publik skulle tillåtas under OS 2021 i Tokyo. Nu går man ut officiellt ut med att beskedet att publik från samtliga länder – förutom Japan – kan packa ur sina resväskor och stanna hemma.

Läs mer sportnyheter i Sverige på vår startsida.

Ekonomisk vinst vs smittospridning

Det är ingen glädje i regeringen när man tvingas ställa in all utländsk turism under perioden då OS 2021 utspelas. Hela målet med att ansöka för OS lär varit att dra dit stora lass av turister och publik. Nu faller deras planer – och hela tävlingen lär nu bli en stor minusaffär för Japan.

Enligt Kyodo News så meddelar regeringen att deras beslut är en sammanvägning av flera olika aspekter. De aspektersom ska ha vägt allra mest är att det hittas många olika varianter av viruset och smittoläget i Japan idag.

– Vi hade vill ha människor från hela andra länder som fyller våra arenor, men med tanke på läget i Japan kommer det orsaka stora utmaningar, säger Seiko Hashimoto, president för den japanska kommittén

De ekonomiska förlusterna som kommer i och med publiktappet kanske kommer att kompenseras ut. I dagens läge så finns det ingen information om hur mycket pengar det rör sig om. Det finns heller ingen ytterligare information om t.ex. föräldrar till utlovare får undantag eller hur många som får åka med som ledare, sjukvårdare m.m.

Prislapp på OS i Tokyo – 115 miljarder kr

Att arrangera ett OS är väldigt dyrt. Det är känt sedan länge. Ytterst få Olympiska spel har varit vinstdrivande. En del länder anser att vinsten inte är det mest centrala. Det finns mycket att vinna på att skapa arbeten, knyta internationella kontakter, och göra reklam för landet inför hela världens ögon.

Plats & årKostnad för OS
Rio, 201695 miljarder
London, 201297 miljarder
Peking, 2008 285 miljarder
Aten, 2004118 miljarder
Sydney, 200058 miljarder
Siffrorna visar de totala utgifterna i samband med sommar-OS. Omräknat från dollar den 2 augusti, 1 USD = 8,55 SEK. 

Källa: ”Going for the gold: The economics of the Olympics” av Robert Badee och Victor Matheson. 

 

OS i Tokyo har en budget på 115 miljarder. Det är en väldigt stor summa i jämförelse med tidigare mästerskap. Det allra dyraste är OS 2008 i Peking som beräknades att bli dyrare som har världsrekord på 385 miljarder.

OS i Rio 2016 hade en beräknad kostnad på 95 miljarder kronor. Denna budget – som nästan alltid – överskreds. Den verkliga kostnaden landade på cirka 112 miljarder. Trots att Brasilien hoppades på att gå i vinst på sitt sommar-OS, så blev det en minusaffär – som så oftast.

Att inte tillåta publik under OS kommer att påverka budgeten otroligt mycket. Det kommer att dras ner på många kostnader – men stora delar av vinsten uteblir totalt.

Atalanta - Juventus, 18/4: Stream, speltips & odds
Atalanta - Juventus, 18/4: Stream, speltips & odds
Atalanta och Juventus möts i en stor toppmatch i Serie A! Ta del av speltips och hitta en live stream.
News icon17 april, 2021
Author iconEmil Sandberg
Streama Bilbao – Barcelona: Se live stream & TV (17/4)
Streama Bilbao – Barcelona: Se live stream & TV (17/4)
Få gratis tips om vart du kan se Athletic Bilbao - FC Barcelona i final av Copa Del Rey. Vi ger info om hur du ser matchen online & på TV.
News icon16 april, 2021
Author iconJimmie Nyman
Streama Chelsea – Man City: Se live stream & TV (17/4)
Streama Chelsea – Man City: Se live stream & TV (17/4)
Titta på Chelsea - Manchester City i FA-Cupen via live stream online. Vi tipsar gratis om vart du kan streama matchen eller se den på TV.
News icon16 april, 2021
Author iconJimmie Nyman