Matchfixning inom svensk fotboll – Så går det till

Ett problem som alltid leget som en blött filt över fotbollsvärlden är matchfixning. Det finns flera exempel från svensk fotboll där uppgjorda matcher har kunnat bevisats. Matchfixning skadar logiskt nog spelbolagen hårdast.

Om man tror att Sverige ligger i framkanten när det kommer till rent spel så bör man tänka igen. Sanningen påstås nämligen att vara helt tvärtom. Där listats Sverige som ett land där matchfixning är frekvent. SVT rapporterade tidigare om Sveriges utsatthet för uppgjorda matcher.

SVT skriver att det är främst inom fotbollen på lägre nivåer som drabbas – men även ända upp till Superettan och Allsvenskan.

Så går det till

Matchfixning är ett mycket svårt problem att hitta bevis för. Många anmälningar som spelbolagen gör läggs oftas ner av polisen. Det krävs närmast ett erkännande eller väldigt exakta och konkreta bevis för att det ska kunna leda till dom.

Det finns dock flera domar mot kriminella som har hållt på med att rigga systemet med uppgjorda matcher på förhand. Där har målet varit att spela stora pengar på odds inför matcherna som de har varit med att påverka.

De vanliga stegen för att göra upp en match på förhand är följande:

  • Matchfixning börjar ofta att kriminella är bekanta med eller kontaktar fotbollsspelare på en elitnivå (även hot förekommer). Det kan röra sig om 3-4 spelare i ett lag. Oftast nyckelspelare så som straffskytt, målvakt eller mittback. Desto högre division – desto svårare för spelbolagen att identifiera spelfusk.
  • Man kommer överrens om en specifik match där planerar negativa resultat för fotbollslaget som spelarna tillhör. Det kan röra sig om röda kort, insläppta mål, eller förlust i matchen.
  • Strax innan matchen ska spelas så läggs stort antal pengar på resultatet man kommit överrens om med spelare. Oftast spelas det pengar på flera olika bettingsidor – för att minska chansen att bli påkommen.
  • Tipsen som har lagts går in – vilket innebär vinst för de kriminella som manipulerat systemet.

Unibet satsar på mer säkerhet

På Unibets hemsida kan man snabbt hitta mer info om fixade matcher i Sverige. Där beskriver de problemet som en gemensam fiende för både spelbolagen och idrotten. Det känns som ett stort intresse för Unibet och de andra stora svenska oddssidorna att ta itu med brottsligheten.

Därför satsar man nu på att tvätta idrotten från den smutsiga kriminaliteten. Det gör man genom att göra allt man kan för att hjälpa polis och fotbollsklubbar.

Unibet skriver att man har byggt väldigt bra system för att kunna se misstänkt matchfixning. Så kallade riskmatcher. Man analyserar sedan hur mycket pengar som omsatts på matchen – och om det finns något som sticker ut. Man väljer att rapportera kring alla misstänkta matcher för att jämföra med konkurrenter.

På så vis kan man identifiera fotbollsklubbar som har som system att lägga sig i vissa matcher. Det ger polisen och klubbarna mer kött på benen för att ta saken vidare.

Du kan läsa mer info om deras plan för att stoppa matchfixning hos Unibet. Du kan även läsa mer om Unibet bonus & odds i den recension som vi har här på hemsidan.

Kampen mot uppgjorda matcher lär fortgå. Vi hoppas klara oss från mer skandaler i Sverige.

Spelbolaget Casumo fyller 10 år – Ny bonus
Spelbolaget Casumo fyller 10 år – Ny bonus
Det svenska spelbolaget Casumo firar 10 år. De kommer att fira med nya bousar för nya spelare! …
3 oktober, 2022 | Jimmie Nyman
Streama Inter – Barcelona: Se live stream & TV (4/10)
Streama Inter - Barcelona: Se live stream & TV (4/10)
Champions League fotboll. Ett intressant möte äger rum när Inter gästas av Barcelona. En jämn kamp. Vi går igenom hur du streamar matcher online samt på en TV.
2 oktober, 2022 | Katten Jansson
Streama Man City – Man United: Se live stream & TV (2/10)
Streama Man City - Man United: Se live stream & TV (2/10)
Manchesterderbyt mellan Man City och Man United i Premier League. Se här hur du streamar kampen online eller ser det på en TV, med bästa kvalité.
30 september, 2022 | Katten Jansson