Katten Jansson photo
Katten Jansson

- 6 aug, 2021

Sverige damer – Kanada damer, 6/8: Speltips & odds

Sverige damer – Japan damer, 30/7: Speltips & stream

Guldmedaljmatchen i OS spelas mellan Damlandslaget och Kanada, där båda nationerna har en möjlighet att krönas som mästare för första gången.

För Sverige är detta en andra final i OS i rad. Kanadas meriter är bronsmedaljen, åren 2012 och 2016.

Sverige har genom historien varit bättre än Kanada. Men det förflutna är inget att gå efter när det kommer till en finalmatch.

Båda nationerna har kvalité och erfarenhet i slutspels sammanhang. Så finalen väntas bli en tuff och spännande uppgörelse.

Vad: Sverige damer – Kanada damer, OS
Avspark: Den 2021-08-06, kl. 14:00
Vart: Yokohama Stadium
Live stream: Discovery+
TV-kanal: Kanal 5
Speltips: X (Odds: 3.40 hos Bet365)

Speltips & odds

Klockan behöver inte ställas på 04:00 svensk tid för att se Damlandslaget fajtas om guldmedaljen. Tiden har ändrats till 14:00 CET (svensk tid).

Damlandslaget har utan överdrift imponerat mest av alla fotbollsnationer i OS. Med 5 raka segrar över USA, Australien, Nya Zeeland i gruppspelet, samt värdnationen Japan i kvartsfinalen och Australien i semifinalen har de nått finalen.

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson har skapat ett starkt kollektiv, som har alltså vunnit samtliga 5 matcher efter fulltid. På vägen har de nätat 13 baljor.

I gruppspelet var det inga som helst bekymmer att slå USA, Australien och Nya Zeeland med fler än ett mål i marginal, i samtliga landskamper. Så blev fallet även i kvartsfinalen som Damlandslaget vann med 3-1. I semifinalen blev det däremot tuffare där målet från Fridolina Rolfö (i bild) var det enda som skiljde nationerna åt.

Damlandslaget har rutinerade spelare som var med i OS för 5 år sedan och förlorade finalen mot Tyskland. Spelare som Hedvig Lindahl, Magdalena Eriksson, Kosovare Asllani, Caroline Seger, Olivia Schough, Sofia Jakobsson och Stina Blackstenius var med då.

Den rutinen kommer att vara avgörande för att Damlandslaget i slutändan ska ta guldet.

På andra sidan gräset kommer Kanada att stå. De har varit kryssexperter enligt många, men också väldigt svåra att bryta ner och vinna mot. Kanada är obesegrade i OS och har spelat allt bättre för varje landskamp.

Efter att ha kryssat mot Japan och Storbritannien, samt tagit en seger mot Chile, kom Kanada på en 2:a plats i gruppen. I kvartsfinalen väntade Brasilien. Mötet slutade mållöst efter fulltid och förlängning. Kanada hade inga problem med nerver och vann straffsparksläggningen. Målvakten Stephanie Labbe blev hjälten efter att ha räddat Rafaelles straff.

I semifinalen väntade världsmästarna USA, som skapade mycket men lyckades inte heller få hål på Kanada. I stället klev Jessie Fleming fram och satte dit en straff med kvarten kvar. Därefter höll Kanada undan och slog ut USA.

Att inte släppa in något mål under slutspelet, mot Brasilien och USA, visar vilket starkt försvar Kanada har. De gånger som Kanada har släppt in mål har de också klarat av att kvittera, samt vinna landskamper.

Damlandslaget väntas ställa upp med samma startelva som mot Japan och Australien. Toppnfallaren Stina Blackstenius har nätat 4 gånger i OS. Bakom sig har hon Rolfö, Asllani och Jakobsson som stöd. Backlinjen med Eriksson, Björn, Ilestedt och Glas har stor erfarenhet av stora turneringar och mästerskap, som Champions League.

Kanada väntas också ställa upp med samma 4-3-3 laguppställning som i kvarts- och semifinalen. De spelar med ett diamant mittfält med Christine Sinclair som faller djupt i banan. I försvaret finns Chapman, Buchanan, Gilles och Lawrence framför målvakten Labbe, som har imponerat stort i slutspelet.

Det är svårt att skilja nationerna åt, trots att Damlandslaget har varit så domimanta. Segersviten efter 90 minuter kan mycket väl brytas av Kanada, som är så kompakta i defensiven. Ett oavgjort resultat är ändå inte illa för någon av nationerna, då finalen rullar vidare till förlängning och därefter straffar.

Därför faller spelet på att guldmedaljmatchen slutar med ett kryss efter ordinarie tid.

  • Vårt speltips: Oavgjort efter fulltid
  • Odds: 3.40
  • Bettingsida: Bet365

Troliga startelvor inför matchen

Sveriges möjlig startuppställning:

Lindahl; Eriksson, Björn, Ilestedt, Glas; Seger, Angeldal; Rolfö, Asllani, Jakobsson; Blackstenius.

Kanadas möjlig startuppställning:

Labbe; Chapman, Buchanan, Gilles, Lawrence; Quinn, Scott, Fleming; Sinclair, Prince, Beckie.

Nyheter

os
Massor av sport - och svenska medaljchanser hittar vi i schemat för OS den 28 juli. Vi samlar alla svenska hålltider och hela dagens program.
24 juli, 2024
os
Se alla namn på de kommentatorer, programledare och experter som finns med i OS-studion 2024.
23 juli, 2024
os
Första officiella dagen för OS bjuder på beachvolleyboll, handboll och mycket mer!
23 juli, 2024

Katten Jansson

Skribent inom Fotboll

Katten Jansson är en veteran inom sportsbetting världen. Han har decennium långa uppdrag som oddssättare på ett flertal bettingbolag. Med en bred kompetens och ett stort intresse för både de stora och för de mindre lagen i toppligorna ute i Europa är han ständigt på jakt efter ett spelvärde. Han levererar tydliga åsikter och räds inte att gå emot spelbolagen. Favoritligan är Premier League. Kunskapen är lika god när det kommer till La Liga, Serie A, Bundesliga. Samt de stora turneringar och mästerskap. Den stora passionen när det kommer till spel är schyssta odds.

1581 Artiklar