Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 6 jan, 2020

Krönika: Zlatan tillbaka i Milan – vissa kärlekshistorier tar aldrig slut

När Zlatan Ibrahimovic en dag var med MFF:s P16-lag på San Siro och såg sitt dåvarande favoritlag Inter möta Fiorentina, sade han till sin tränare: ”På den här arenan ska jag spela!”. Detta var Zlatans första besök på arenan, men det blev precis som han förutspådde långt ifrån det sista. Många mål och många titlar senare kunde han se sin dröm gå i uppfyllelse. Ett knappt årtionde efter pojklagsresan stod han där på San Siro igen – inte på läktaren utan på planen, inte som åskådare utan som huvudattraktion.

Men det hände en del på vägen till Inter och San Siro. Först slog han igenom i Malmö FF. Som en av de få spelare som vågade säga vad de tyckte, vågade ta plats och som framförallt vågade framhäva sig själv; blev Zlatan en mycket intressant personlighet inom svensk fotboll. Att han dessutom var oerhört talangfull och hade en spektakulär spelstil gjorde honom till Sveriges mest spännande spelare på länge.

”Jag var helt såld”

Precis som många förutspådde dröjde det inte lång tid förrän Ibrahimovics talang tog honom söderut mot varmare breddgrader. När Malmö år 2001 mötte Moss i La Manga gjorde Zlatan mitt framför ögonen på Ajax-direktören Leo Beenhakker ett riktigt drömmål, då han chippade bollen över en back, klackade över nästa och sedan satte bollen i nät.

– Jag kanske låter som en gammal, sentimental gubbe men jag förälskade mig omedelbart i den pojken. Jag var helt såld. Efter en träning väntade jag på honom på spelarhotellet för en kopp kaffe. Framför mig satt en stor och stark kille som tittade mig rakt in i ögonen och visste vad han ville ha, har Leo Beenhakker berättat.

För 83 miljoner kronor blev Zlatan Ibrahimovic Sveriges dyraste utlandsexport någonsin. I Ajax gjorde Zlatan bra ifrån sig och det dröjde inte länge förrän han fått de flesta storklubbars ögon på sig. Under en träningsmatch mot Roma gav Zlatan ett mycket starkt intryck på motståndarlagets tränare Fabio Capello. Capello blev övertygad om att Ibrahimovic med sin förmåga att storartat kombinera fysik och teknik var ämnad för större klubbar än Ajax, och valde när han tog över Juventus sommaren 2004 att direkt köpa den skicklige svensken.

– Han är en otrolig spelare. Det är svårt att hitta en spelare med den fysiken som rör sig så harmoniskt, har Capello sagt.

Kung i Italien

Efter två ligatitlar på lika många säsonger valde Zlatan på grund av Juventus tvångsnedflyttning att lämna det sjunkande skeppet. Serie B var ingenting som lockade en stjärna på fortsatt uppgång, och när chansen att skriva på för Inter dök upp bestämde sig Ibrahimovic för att ta den. 24 år gammal tog Zlatan steget till laget han älskat sedan barnsben, laget han hela tiden vetat att han en dag skulle spela i. Kärleken skulle visa sig bli ömsesidig.

Under tiden i Inter växte Zlatan till att bli kung av Italien, och eftertraktad av hela världen. Med sin stora poängskörd, underhållande spelstil och snudd på arroganta personlighet blev han den självklara stjärnan i Inter och i hela ligan. Efter en tre år lång framgångssaga tog ”Ibra” farväl av Serie A genom att spektakulärt klacka hem skytteligasegern.

Nästa destination blev FC Barcelona, världens bästa fotbollsklubb – mer än en klubb. Ibrahimovic inledde fantastiskt med mål i fem raka matcher samt med att avgöra el clásico, men det skar sig som bekant med tränaren Guardiola och Zlatan återvände efter endast en säsong hem till Milano. Denna gång bar det dock istället av till rivalen Milan, dit han välkomnades som en frälsare. Spelaren som vunnit sju raka ligatitlar skulle nu ordna Milans första scudetto sedan 2004.

Så blev det också. Som den självklara nyckelspelaren och huvudpunkten i laget lyckades han med sin klass få annars medelmåttiga spelare som Boateng och Nocerino att spela som om de var på väg att ta över världen. Zlatan njöt av tillvaron, och tackade klubben för att de gett honom hans leende tillbaka. Några som inte var lika förtjusta över Ibrahimovics ankomst var Interfansen, som ogillade sin gamle idols övergång och utsatte honom för stora visselkavalkader i derbyna lagen emellan. Huvudpersonen själv tog däremot det hela med ro.

– Busvisslingar är normalt, vem är det man ska störa i det andra laget? Jo, han som är farligast. Det visar ju samtidigt att de tappat någon som de inte ville förlora.

Hur viktig han än mådde vara för detta Milan kunde inte Berlusconi tacka nej när storsatsande PSG kom och viftade med plånboken. Det Milan vann i pengar förlorade man i kvalitet, och som väntat lyckades ingen av de efterföljande anfallarna Pazzini, Balotelli, Matri, Destro, Bacca, Luiz Adriano, Lapadula, André Silva eller Piatek fylla Ibrahimovics skor. Medan Milan genomfört tränarbyten, ägarbyten och gått helt titellösa under de senaste åren – bortsett från en Supercoppa – har Ibrahimovic erövrat hela Frankrike, satt avtryck i England och efter korsbandsskadan kommit tillbaka och hämtat ny kraft borta i USA.

Vissa kärlekshistorier tar aldrig slut

Ibrahimovic har alltid varit tydlig med att han ska avsluta karriären på topp, vilket är ord som gick att skratta åt när han satte sin fot i MLS. Men nu kliver han ut på fotbollens största scener igen, redo för en sista show.

Zlatan Ibrahimovic är alltså åter i landet där han gick från supertalang till världsstjärna, från bollkär tekniker till komplett fullblodsproffs. Han beträder snart San Siros gräs på nytt, med löftet om att ”få hela arenan att hoppa igen”. Även om han höll på Inter som grabb är det Milan som under vuxna år fastnat i hans hjärta; det är den rödsvarta sidan av Milano som han upprepade gånger beskrivit som sitt andra hem.

För några år sedan trodde de flesta att Italien sett det sista av sitt geni, men kanske är det precis så som Milans tidigare vicepresident Adriano Galliani – som år 2012 tvingades sälja Zlatan mot sin vilja – då och då brukar säga:

”Vissa kärlekshistorier tar aldrig slut. De tar bara mycket långa omvägar och sen återvänder de.


Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2236 Artiklar