Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 4 feb, 2019

Zlatan i Barca: ”Pep ska vara försiktig så jag inte ger honom en smäll”

Zlatan Ibrahimovics tid i Barcelona var inte problemfri. Enligt den spanske journalisten och författaren Guillem Balague, blev Zlatan vid ett tillfälle så arg på klubbens fystränare att han försökte ta ett grepp runt dennes hals samtidigt som han hotade honom. Zlatan ska även ha sagt att Pep Guardiola ska vara försiktig, så att inte Zlatan under någon träning ”tappar kontroll över en arm och ger honom en smäll”.

Zlatan Ibrahimovic har redan berättat mycket om relationen mellan honom och Pep Guardiola, som tränade Barcelona när Zlatan spelade där. Guardiola slutade att prata med honom, frös ut honom och hade samtidigt svårt att tala rakt ut till Zlatan om sina tankar.

I biografin ”Pep Guardiola – Another Way of Winning”, skriven av journalisten och författaren Guillem Balague – som följt Guardiola och FC Barcelona på nära håll i många år – berättas lite om den andra sidan av myntet.

”Jävlas inte med mig, annars sliter jag huvudet av dig”

Inför matchen mot Real Madrid på Camp Nou, som spelades i november 2009, gick Zlatan skadad och det var länge osäkert om han skulle kunna medverka. Zlatan var ”desperat” om att hinna återhämta sig i tid, och när lagets fystränare skickade dubbla budskap tände svensken till.

”Inför matchen mot Madrid i ligan på Camp Nou, led Ibra av en muskelskada och resultaten från ultraljudsskannern var inte övertygande när det gällde hans återhämtning. Pep ville inte ta några risker. Zlatan var desperat att spela i sitt första Clásico. ”Jag kommer att bli frisk till matchen”, fortsatte han att upprepa. Han var så spänd att en dag gick han till Barcas fystränare Lorenzo Buenaventura och försökte att greppa tag om hans hals. Spelaren hade fått nys om ett rykte att Buenaventura sa till spelaren att han skulle vara frisk till sammandrabbningen, och till Pep det motsatta: ”Jävlas inte med mig, annars sliter jag huvudet av dig!” skrek Ibrahimović.”, skriver Guillem Balague i sin biografi ”Pep Guardiola – Another Way of Winning”.

Till slut började Zlatan matchen på bänken, men byttes in tidigt i andra halvlek och gjorde matchens avgörande mål bara några minuter senare.

”Kanske tappar kontrollen över min arm och ger Pep en smäll”

Efter jul började relationen mellan Zlatan och Guardiola att kraftigt försämras. Zlatan har berättat om hur Guardiola kunde hälsa på alla men ignorera honom, eller hur han själv kunde gå in i ett rum, bara för att Guardiola då gick ut ur rummet.

Istället för att utnyttja den Zlatan som spelade i Inter, där han med sin fria roll styrde och dominerade matcher, begränsades Zlatan till en djupledslöpande målgörare eller till och med flyttades ut på kanten. För att använda svenskens egna ord: ”Barcelona köpte en Ferrari men körde den som en Fiat”.

I takt med att situationen inte förbättrades blev Zlatan mer trött på att acceptera läget, och började allt mer tydligt att visa sitt missnöje.

I boken står följande om när läget verkligen gick utför:

”Ibrahimovic startade ofta taktiska diskussioner under träningspass och dolde inte längre det faktum att han inte accepterade många av tränarens instruktioner.

Pep började att tappa tålamod, så nära till brytningspunkten att det inte var någon återvändo, och ibland visade han det öppet framför sina spelare. Relationen mellan spelare och tränare blev kylig och Zlatan började se Pep som en fiende. ”Han ska vara försiktig med mig. Kanske att jag på träningen tappar kontroll över min arm och ger honom en smäll”, sa han vid ett tillfälle.”, står det att läsa i Balagues biografi.

Lämnade för Milan

Zlatan och Guardiolas relation kunde aldrig läka, och när säsongen var slut hade Zlatan bestämt sig för att aldrig mer spela under tränaren. Han fick till en flytt till AC Milan, där han var en oerhört starkt bidragande orsak till att klubben kunde ta sin första ligatitel på sju år.

Läs också:

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2527 Artiklar