Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 18 aug, 2014

Supertalangen som ska ta världen med storm

ÖIS-spelaren Joel Mumbongo har provtränat med engelska storklubbar och är Sveriges snabbaste på 300 meter i sin årskull. Men det är inte de ända. Han är också talang i en annan friidrottsgren. Mumbongo hoppar 1.92 i höjdhopp – en centimeter högre än Patrik Sjöberg i samma ålder. Född 1999 klassas han som en av Sveriges största talanger även i fotboll. 15-åringen själv förklarar sina färdigheter.

-Jag är bra rättvänd när jag har uppe farten och det är min snabbhet jag använder mest. Min acceleration på korta sträckor och min fart på längre sträckor med och utan boll, säger han och fortsätter.

-Jag har alltid varit så här snabb. Det är mina gener och sen har jag tränat upp mig så att jag har blivit ännu snabbare.

Som sagt kollar flera engelska klubbar på honom och vill se vad han besitter närmare. Därmed har han blivit erbjuden provspel i två klubbar som han just i detta nu är och testar i, Everton och Manchester City. London-klubben Chelsea har ryktats vilja skriva kontrakt med spelaren i sommar, men är inte de ända som vill ha honom.

-Jag har inte provtränat med Chelsea, men jag provtränade för Manchester City innan i sommar och ska provträna för Everton den 25:e Augusti.

Vill behålla honom

ÖIS har erbjudit spelaren ett kontraktsförslag men han förklarar att han inte vill skriva på ett kontrakt när han är så ung och vill vänta ett tag. Varför det inte har blivit någon flytt är för att han inte har fått något erbjudande än av klubbarna som han provtränat för.

Men han vet vad han vill och har funderat länge på vilket beslut han ska ta, menar Mumbongo, även i sin framtida karriär.

-Om cirka 5 år vill jag vara proffs utomlands, helst i Premier League. Om jag fick välja skulle jag vilja spela för Arsenal. De satsar på unga spelare så dem skulle vara bra för mig.

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1714 Artiklar