Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 21 mar, 2014

En ära att nå 1000 matcher

Den 30 september 1996 slog nyheten ner i norra London. Efter att Arsenal valt att sparka Bruce Rioch föll klubbens val på fransmannen Arsène Wenger trots att många bookmakers höll holländaren Johan Cruyff som den stora favoriten till posten som manager i Arsenal.

Wenger kom då närmast från 18 månader i den japanska ligan och klubben Nagoya Grampus Eight och var ett i sammanhanget oprövat kort på högsta europeiska nivå. Nu, 1000 matcher och 18 år senare, vet vi att beslutet var rätt.

– Det är en stor ära att ha fått stanna så länge i en så stor klubb och att jag skulle nå 1000 matcher skulle jag aldrig kunna föreställa mig, säger den nu 64-årige Wenger inför den 1000e matchen i helgen när Chelsea står för motståndet i ligan.

– Vi håller på med ett jobb som handlar om att ta en match i taget och helt plötsligt har du nått 1000 matcher. Matchen mot Chelsea kommer inte att vara viktig för att det är min 1000e match utan är viktig med tanke på vad som står på spel för säsongen och klubben.

Wengers tid i norra London har varit långt ifrån spikrak. Efter några fantastiska år under början av 2000-talet har klubben gått titellös sedan 2005 då laget vann FA-cupen.

– Jag vet att jag en dag kommer att se tillbaka på min första period i klubben och vara väldigt stolt. Den andra perioden har varit desto svårare – titellös – och under den här perioden har vi behövt mycket mer styrka och vilja för att hålla oss kvar i toppen. Vi genomgick en förändring som jag visste skulle bli svår där vi skulle slåss mot klubbar som klarade av förluster på 1,5 miljarder kronor medan vi var tvungna att gå med 300 miljoner kronor i vinst för att klara av finansieringen av den nya arenan. Om jag ber dig att imorgon vinna ett lopp mot Usain Bolt så kommer du snart att inse att det är svårt. Jag tycker att vi ska vara stolta över vad vi har åstadkommit i den här klubben.

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1688 Artiklar