Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 24 dec, 2018

Alex Ferguson om Rafa Benítez: ”Kontrollfreak och fantasilös”

Sir Alex Ferguson berättar i sin självbiografi att han inte har mycket till övers för ”Rafa” Benítez, varken som människa eller som tränare. Ferguson tyckte att Benítez var fantasilös under sin tid i Liverpool och att han slösade stora pengar på dåliga värvningar.

Sir Alex Ferguson släppte efter tränarkarriären en självbiografi, där han berättar om sina upplevelser som mycket långvarig och framgångsrik manager för Manchester United. I boken kan man läsa om Fergusons triumfer och om hans syn på, och relationer med, både spelare och tränare.

Några av tränarna Ferguson ägnar mest tid åt att skriva om är Arsène Wenger, José Mourinho och Rafa Benítez. Ferguson tyckte om både Wenger och Mourinho men hans syn på Benítez, som tränade Liverpool mellan 2004 och 2010, är desto sämre.

”Kontrollfreak in absurdum”

Benítez benägenhet att ta rivalitet personligt är någonting som kritiseras av Sir Alex.

”Kort efter Benítez ankomst såg jag en Liverpoolmatch och han och hans fru bjöd mig på ett glas. Så långt var allt gott och väl. Men vår relation blev ansträngd. Hans misstag var att ta vår rivalitet personligt. Så snart folk förvandlade sådant till något personligt hade de inte en chans, för jag kunde vänta. Jag hade framgångarna på min sida. Benítez siktade på titlar samtidigt som han gick i strid med mig. Det var inte så klokt.

Ryktet som hade föregått Benítez var att han var en kontrollfreak, vilket visade sig stämma in absurdum. Han var kallsinnig till vänskap med andra tränare, en riskabel hållning eftersom det fanns många tränare i mindre klubbar som gärna skulle ha tagit ett glas och lärt sig av honom.”

Vidare berättar Ferguson att Benítez stört sig på en kommentar från Ferguson, då Ferguson menade att Liverpool skulle gå svagt i titelstriden. Ferguson menar att om Benítez hade tänkt igenom Fergusons uttalande en gång till hade han tagit emot det på ett annat sätt.

”Enligt mina efterforskningar hade han retat sig på att jag ifrågasatte att Liverpool skulle klara slutstriden i ligan, att de skulle stå pall för trycket. Hade jag varit Liverpooltränare skulle jag ha tagit det som en komplimang. Istället tog Benítez det som en förolämpning. Det faktum att jag som Manchester United-tränare pratade om Liverpool och sa saker för att psyka dem borde fått min kollega på Anfield att fatta att det var jag som var nervös.”

RELATERAT: Ferguson: ”Beckham har aldrig erkänt ett misstag”

”Den mest fantasilösa Liverpooluppställning jag sett”

Ferguson kritiserar även Benítez värvningsstrategi, eller rättare sagt frånvaro av värvningsstrategi. Skotten tyckte att ”Rafa” kastade bort pengar på mediokra spelare, och förstod inte hur han kunde klaga över klubbens övergångsbudget.

”Jag såg inga mönster i Benítez värvningar. Spelare kom och gick. Det var en tid när hans förstaelva kändes som den mest fantasilösa Liverpooluppställning jag någonsin mött.

Benítez brukade klaga på att han inte hade några pengar att göra av med, men från sin första dag spenderade han mer än jag. Mycket mer. Jag blev alltid häpen över att han satt på presskonferenser och sa att han inte hade pengar. Han fick massor. Det var kvaliteten på hans värvningar som gjorde honom besviken. Bortsett från Torres och Reina var det inte många som kom upp till äkta Liverpoolstandard. ”

Som om Ferguson inte vore färdig med kritiken där, ägnar han även några rader åt att ifrågasätta hur Benítez formerade laget. Ferguson var av den bestämda uppfattningen att Gerrard borde spelat centralt i planen.

”Det fanns en fråga jag aldrig blev klok på: Varför förlitade sig inte Benítez på Gerrard som innermittfältare? En sak vi var verkligt säkra på om Liverpool under mina sista år var att om deras två innermittfältare tog ifrån oss bollen gjorde de inte mycket med den. Men om Gerrard var där och vann bollen visste man att han hade både fötter och den vilja som krävdes för att gå fram och komma till farliga avslut. Jag fattade aldrig varför Liverpool så ofta lät bli att använda honom som innermittfältare. Säsongen 2008-2009, när de kom tvåa med åttiosex poäng, styrde Alonso spelet, med Gerrard längre fram i planen, strax bakom Torres.”

RELATERAT: Ferguson: ”Den bäste avslutaren jag haft var Solskjær”

”Det ska han ha allt beröm för”

Slutligen hittar Sir Alex ändå en punkt där Benítez gör något bra, där han tycker att Benítez förtjänar beröm.

”Även om jag hade mina invändningar i fråga om Benítez som människa och manager fick han sina spelare att slita häcken av sig för honom, så han måste ha varit bra på att motivera dem: antingen genom att skrämmas eller ingjuta respekt eller genom sin talang. Man såg aldrig hans lag kasta in handduken och det ska han ha allt beröm för.”

Idag tränar Rafael Benítez Newcastle United, en klubb han tog över i mars 2016 då laget riskerade nedflyttning. Laget åkte ur Premier League, men studsade genast tillbaka upp igen. Med 17 omgångar spelade ligger Newcastle på 14:e plats i årets Premier League. Benítez har byggt ett lag med en förhållandevis stark defensiv – laget har släppt in färre mål än Arsenal – men en ganska så tam offensiv. Bara ett lag, Huddersfield, har gjort färre mål än Newcastle så här långt in på säsongen.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2500 Artiklar