Skidlandslaget till OS - Stora chanser på pallplatser

I det svenska landslaget för längdskidor så finns det flera intressanta namn att följa. Inte minst under OS 2022 i Peking. Där skulle det vara mycket förvånande om Sverige skulle lämna mästerskapet helt utan medaljer.

Nya namn som Vinter-OS aldrig har sett kommer att göra debut. Det innebär också att det blir det absolut största mästerskapet för Frida Karlsson. Denna unga talang (född 1999) har många ögon på sig inför mästerskapet. Det talas återigen om överbelastningar – men något som Frida Karlsson själv inte säger sig ta allvarligt på. Tillsammans med Ebba Andersson så är det största hoppet kring att utmana norskan Therese Johaug.

Lägg då till att vi även har stora medaljhopp under sprinttävlingarna i OS 2022. Med lite tur så kan det bli ett riktigt roligt mästerskap för Sverige.

Sveriges landslag under OS-säsongen

De skidåkare som fått plats i den svenska landslagstruppen hittar du nedanför. Dessa åkare har chansen att sedan bli uttagna till OS. Därför har det varit ett extra viktigt år att bli uttagen.

Truppen släpptes under våren. I sommar och höst så har samtliga åkare varit ute på lägren utomlands och tränat stenhårt.

Se till att du inte missar något från mästerskapet. Läs redan nu om hur du ska se OS 2022 stream & TV. Det kommer vara extremt stort intresse när vinter OS väl är igång. Det skadar aldrig att vara väl förberedd.

Sveriges trupp, skidlandslaget 2021-2022

Damer

På damsidan så har Sverige kanske den bästa och breda truppen i hela världen.

 • Frida Karlsson – Stort medaljhopp som är Therese Johaugs främst konkurrent i distanstävlingarna
 • Ebba Andersson – Om OS bara blir hyfsat bra för Ebba – så bör en medalj läggas till Sveriges totala insamling.
 • Linn Svahn – Given sprintare som dominerat stora delar av sin raketkarriär. Hotas av en axelskada som lett till operation.
 • Charlotte Kalla – Landslagets ”mamma” åker med i landslaget. Goda chanser att göra sitt sista OS på ett utmärkt vis.
 • Johanna Hagström – Ung tjej som är född 1998 i Falköping. Vunnit guld i ungdoms-OS och tagit två pallplatser i världscupen.
 • Jonna Sundling – Efter ett otroligt lyckat VM 2021 så är siktet inställt på ett minst lyckat OS 2022 med nya guldmedaljer
 • Maja Dahlqvist – Farlig spriner som helt klart har med medaljerna att göra.

Herrar

På herrsidan har det sett ganska trögt ut på senare år – men visst kommer nya namn på listan som är intressanta

 • Oskar Svensson – Överraskande vinnare av sprint i Tour De Ski. Alla möjligheter att etablera sig i toppen
 • Jens Burman – Går från klarhet till klarhet i de långa distansloppen. Med en fullträff så kan det bli medalj i OS
 • Johan Häggström – Femte säsongen för Johan som endast nått till pallen en gång i den individuella åkningen.
 • Calle Halfvarsson – Det har varit jobbigt att se Calle de senaste året. Inget verkar ha stämt som det ska – och kanske börjar lusten tryta.
 • Willam Poromaa – Sveriges kanske mest vassa framtidshopp. Ska 2022 bli året då han blommar ut till en världsåkare?
 • Marcus Grate – Det har inte blivit några tidigare pallplatser för Grate sedan han debuterade i världscupen 2018

Läget kunde vara bättre

Mycket har handlat om små bråk, tränarbyten och sjukdomar/skador hos skidåkarna i landslaget under sommaren. Även under hösten har det blivit tydligt att Linn Svahns axelproblem inte vill ge sig. I SVTs dokumentär – Bäst när det gäller – så reagerar Ebba Andersson hårt mot sina lagkamrater. Samtidigt från landslaget svidande kritik från Norge över att man inte har kontroll över Frida Karlsson misstänkta överbelastning.

Det som är mest oroväckande är att det handlar om Sveriges största medaljhopp. Linn Svahn, Ebba Andersson och Frida Karlsson är de tjejer som anses ha bäst chanser enligt många betsidor på nätet. Inne hos NordicBet så är Linn Svahn den åkare som anses ha bäst chanser att vinna.

 

 

 

 

Andra nyheter

Sverige är klara för kvartsfinal i Davis Cup
Sverige är klara för kvartsfinal i Davis Cup
Sverige ska spela kvartsfinal i Davis Cup för första gången sedan år 2011. Detta efter att ha gått vidare som en av de 2 bästa grupptvåorna i turneringen.
29 november, 2021 | Katten Jansson
Hockeytipset: Odds & speltips på NHL & SHL (V.48)
Hockeytipset: Odds & speltips på NHL & SHL (V.48)
Se våra tips från veckans matcher från SHL och NHL. I vecka 48 (29 nov - 5 dec). Vi ger oss på uppgiften att spela odds och ger dig våra speltips! …
29 november, 2021 | David Wollner
Trolig trupp för Tre Kronor inför OS 2022
Trolig trupp för Tre Kronor inför OS 2022
Se vilka spelare som vi tror får en plats i Sveriges landslag (Tre Kronor) under OS 2022. Detta är en trolig och potentiell trupp.
25 november, 2021 | David Wollner