Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 5 jan, 2022

Skidlandslaget till OS 2022 – Stora chanser på pallplatser

Skidlandslaget till OS – Stora chanser på pallplatser

I det svenska landslaget för längdskidor så finns det flera intressanta namn att följa. Inte minst under OS 2022 i Peking. Där skulle det vara mycket förvånande om Sverige skulle lämna mästerskapet helt utan medaljer.

Nya namn som Vinter-OS aldrig har sett kommer att göra debut. Det innebär också att det blir det absolut största mästerskapet för Frida Karlsson. Denna unga talang (född 1999) har många ögon på sig inför mästerskapet. Det talas återigen om överbelastningar – men något som Frida Karlsson själv inte säger sig ta allvarligt på. Tillsammans med Ebba Andersson så är det största hoppet kring att utmana norskan Therese Johaug.

Lägg då till att vi även har stora medaljhopp under sprinttävlingarna i OS 2022. Med lite tur så kan det bli ett riktigt roligt mästerskap för Sverige.

Sveriges landslag till OS 2022

De skidåkare som fått plats i den svenska landslagstruppen hittar du nedanför. Dessa åkare har chansen att sedan bli uttagna till OS. Därför har det varit ett extra viktigt år att bli uttagen.

Truppen släpptes under våren. I sommar och höst så har samtliga åkare varit ute på lägren utomlands och tränat stenhårt.

Se till att du inte missar något från mästerskapet. Läs redan nu om hur du ska se OS 2022 stream & TV. Det kommer vara extremt stort intresse när vinter OS väl är igång. Det skadar aldrig att vara väl förberedd.

Sveriges OS-trupp, skidlandslaget 2022

Damer

På damsidan så har Sverige kanske den bästa och breda truppen i hela världen.

 • Frida Karlsson – Stort medaljhopp som är Therese Johaugs främst konkurrent i distanstävlingarna
 • Ebba Andersson – Om OS bara blir hyfsat bra för Ebba – så bör en medalj läggas till Sveriges totala insamling.
 • Anna Dyvik – Fick en av de sista biljetterna till skidlandslaget till OS. Hon gick en hård duell mot Johanna Hagström. Inget medaljhopp – men hoppas på fina resultat.
 • Charlotte Kalla – Landslagets ”mamma” åker med i landslaget för fjärde gången(!) till OS. Goda chanser att göra sitt sista mästerskap i Peking på ett starkt vis.
 • Moa Olsson – Debutant i OS 2022 – men som ser väldigt lovande ut. Hon har under 2021 fått flera fina placeringar en liten bit utanför topp 10.
 • Emma Ribom – Främst vass på sprint – men har även styrka i distansloppen. En bra dag så kan det räcka långt – men medalj blir nog tufft.
 • Jonna Sundling – Efter ett otroligt lyckat VM 2021 så är siktet inställt på ett minst lyckat OS 2022 med nya guldmedaljer
 • Maja Dahlqvist – Sveriges största och kanske mest klara medaljhopp är Maja Dahlqvist. Hon har visat under säsongen att hon dominerar i sprintloppen.

Herrar

På herrsidan har det sett ganska trögt ut på senare år – men visst kommer nya namn på listan som är intressanta

 • Oskar Svensson – Överraskande vinnare av sprint i Tour De Ski 2020. Alla möjligheter att etablera sig i toppen – men under 2021 har resultaten uteblivit och en ryggskada gör sig påmind.
 • Jens Burman – Går från klarhet till klarhet i de långa distansloppen. Med en fullträff så kan det bli medalj i OS. Inför mästerskapet har han likt som Oskar Svensson haft ryggproblem.
 • Johan Häggström – Femte säsongen för Johan som endast nått till pallen en gång i den individuella åkningen. Ett hopp i framför allt sprint.
 • Calle Halfvarsson – Det har varit jobbigt att se Calle de senaste åren – men lagom till OS-uttagningarna så tände han till. Under Tour de Ski under nyåret 2021-2022 så radade han upp placeringar inom topp 10. Största svenska hoppet just bland herrarna.
 • Willam Poromaa – Sveriges kanske mest vassa framtidshopp. Ska 2022 bli året då han blommar ut till en världsåkare?
 • Marcus Grate – Det har inte blivit några tidigare pallplatser för Grate sedan han debuterade i världscupen 2018.
 • Leo Johansson – 22 åringen får åka med till OS – men helt utan press. Ingen förväntar sig något ännu av den unga talangen.
 • Anton Persson – En sprintåkare som brukar kunna komma vidare från prologen – men stoppas oftast i kvartsfinalerna. Väntar på ett genombrott.

Läget kunde vara bättre

Mycket har handlat om små bråk, tränarbyten och sjukdomar/skador hos skidåkarna i landslaget under sommaren. Även under hösten har det blivit tydligt att Linn Svahns axelproblem inte vill ge sig. I SVTs dokumentär – Bäst när det gäller – så reagerar Ebba Andersson hårt mot sina lagkamrater. Samtidigt från landslaget svidande kritik från Norge över att man inte har kontroll över Frida Karlsson misstänkta överbelastning.

Det som är mest oroväckande är att det handlar om Sveriges största medaljhopp. Linn Svahn, Ebba Andersson och Frida Karlsson är de tjejer som anses ha bäst chanser enligt många betsidor på nätet. Inne hos NordicBet så är Linn Svahn den åkare som anses ha bäst chanser att vinna.

Andra nyheter

sport
Det såg länge ut som att Joe Biden skulle bli presidentskandidat för Demokraterna. Nu har oddsen justerats kraftigt.
05 juli, 2024
em
Se kvartsfinalen i EM 2024 mellan Tyskland - Spanien. Vi visar gratis vart och hur du kan se matchen via live stream eller direkt på TV.
05 juli, 2024
em
Se vart & hur du kan titta på Danmark - Tyskland stream från EM 2024. Vi tipsar gratis om sidor & kanaler som visar matchen online eller på TV.
05 juli, 2024

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1233 Artiklar